17.12.2012

Ruokaa romaaneista II

 


Ihmissudet iltapäiväteellä


Kun kirjan aiheena on ihmissusia ja vampyyrejä vilisevä Viktoriaaninen Englanti ja päähenkilönä vaarallisiin tilanteisiin ajautuva nuori nainen, niin teetä virtaa sivuilla useampikin litra. Teetä tarjoillaan, kun käydään kohteliaisuuskäynnillä vampyyrikuningattaren luona tai lohduksi järkytysten jälkeen, sitä nautitaan ystävien kanssa murhauhkauksia pohdittaessa ja välillä ihan muuten vaan. Tee toimii jopa synnytyksen kipujen lieventäjänä. Se on melkein kuin yksi kirjan henkilöhahmoista.

Eihän Gail Carrigerin The Parasol Protectorate - sarjan pohjalta siis voi tehdä muuta kuin kirjoittaa "Ruokaa romaaneista" -sarjan toiseksi osaksi "Teetä ja kakkua". Kirjassa nimittäin teen kera tarjoillaan aina myös jotain syötävää. Kurkkukolmioleivät vilahtavat matkaeväänä (kuinkas muuten), mutta useimmiten herkkuna on jonkunlainen kakku. Treacle tart, lemon drizzle cake ja muut herkut saivat minutkin käymään herkkukaapilla säännöllisestä.

Mikä siis sopisikaan paremmin teekupilliseni seuraksi kuin "Tertun englantilainen hedelmäkakku" ?  Nimi tulee siitä, että sain reseptin kummitädiltäni Tertulta ja kyseessä on tietysti englantilaistyyppinen hedelmäkakku, aivan ihana sellainen. Usein nuo kakut ovat jotenkin raskaan tiiliskivimäisiä, mutta tämä on herkullisen murenevaa ja pähkinäistä. Koska nyt eletään joulukuuta, niin tämähän sopii myös joulun herkkupöytään erinomaisesti ja maistuu teen lisäksi myös glögin tai kahvin (tai kaakaon) seuralaisena. Niin,  ja meillä kun ollaan, ei resepti myöskään ole ylivaikea tai monimutkainen.

Teeksi taas riittää vielä jonkin aikaa siskon tuomaa aitoa englantilaista teetä. Se kuuluu myös juoda oikeaoppisesti, kuten Asterixkin oppi Brianniassa vieraillessaan eli "avec un nuage de lait".  Kumma muuten, miten Englannissa ihan marketeista ostettava tee on niin paljon vahvempaa ja parempaa kuin Suomessa. Mitä minä nyt oikein teen, kun hovihankkijani muuttaa takaisin Suomeen ?



Tertun englantilainen hedelmäkakku

200g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl rusinoita
1 pikkurasia (100g) hillottuja hedelmäpaloja
2 dl manteli- tai hasselpähkinärouhetta (tai sekoitusta)
(jos haluaa voi myös lisätä säilöttyjä kirsikoita - minä en niistä pahemmin perusta)

Vaahdota voi ja sokeri. Parhaiten tämä onnistuu, kun voi on lähellä huoneenlämpöä. Lisää kananmunat yksitellen, jokaisen jälkeen hyvin vatkaten. Sekoita loput aineet ensin keskenään ja kääntele ne sitten voi-sokeri-munapohjaan. Pähkinät ja kuivat hedelmät on hyvä jauhottaa ennen varsinaiseen taikinaan lisäämistä. Tämä edesauttaa niiden jakautumista tasaisesti kakun sisälle. Muuten ne jämähtävät helposti joko pohjalle tai nousevat kellumaan... lajista riippuen.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 150-175 asteessa vähän yli tunnin ajan. Vastusta kiusausta katsoa uuniin ainakin ensimmäiset 45min, ettei kakku laske.


Kirjoista vielä...

Nyt olen sitten lukenut koko Auringonvarjo-sarjan. Kolmesta osasta olen jo kirjoittanut, mutta tässä vielä noista viimeisistä.
Neljäs osa - Heartless on itse asiassa sarjan heikoin linkki. Siinä vaan kohellettiin edestakaisin ilman varsinaista juonta. Ihan hauskaa sinänsä, mutta ei mitenkään kovin innostavaa tai edes kiinnostavaa.

Onneksi sarjan viimeisessä osassa taas ryhdistäydyttiin ja Timeless on mielestäni sarjan paras osa, tai sitten vaan olin jo tottunut omituisuuksiin ja kiintynyt päähenkilöihin. Juonesta en nyt kauheasti uskalla tässä ruveta paljastamaan, mutta mainittakoon seuraavaa. Englannista vaihdetaan toisiin maisemiin eli Egyptiin, mutta englantilaisuudesta ei tingitä sitten tippaakaan. Ei, vaikka joudutaankin teen sijasta välillä juomaan hunajalla makeutettua egyptiläistä kahvia (voi, kauhistus !)




 




11 kommenttia:

  1. Oijoijoi mitä ihanuutta! Näissä vampyyrikirjoissahan tunnutaan nautiskelevan ihan ehdassa Viisikko-hengessä... tekisi melkein mieli tutustua! (Kirjoihin ehkä, kakkuihin ehdottomasti! ;D) Tämä sinun ruokaa romaaneista-sarja on huippu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäät :-) Ja tuo kakku on oikeasti hyvää...

      Poista
  2. Komppaan Elma Ilonaa, tämä ruokaa romaaneista-sarjasi on mainio! Harvemmin hedelmäkakkuja valmistaneena tuo hedelmäpalojen jauhotusvinkki tulee tarpeeseen, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, että kelpaa. Katsotaan, mitä jatkossa tulee vastaan :-)
      Ja joo, jauhottamalla onnistuu paremmin.

      Poista
  3. Otsikko oli hyvin hämmentävä - en meinaten tajunnut ensin että kyse on kirjoista...siis lisää kahvia masiinaan! Ihanaa tiistaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa ... mietinkin, mainitseeko kukaan sekaannuksen mahdollisuudesta. Olet ensimmäinen !

      Poista
  4. Donna Leonin kirjoja lukiessa tulee aina nälkä ja muistaakseni on erikseen keittokirjakin kirjojen ruoista. Hyviä teekauppoja helsingissä on http://www.ounce.fi/yhteys.htm ja http://thehuone.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi hitsi, nyt arvasit heti, mistä ajattelin tehdä kolmannen osan. Donna Leonin kirjat ja ruoka kun ovat täysin erottamaton yhdistelmä...
      Mun on pitänyt mennä tuonne thehuoneeseen käymään - täytyy varmaan tosissaan saada aikaiseksi. Kiitos vinkeistä !

      Poista
    2. Apua, toivottavasti en sotkenut yllätystä. Jään mielenkiinnolla odottamaan mitkä Guidon nauttimia herkkuja loihdit.

      Poista
    3. Eipä tuo niin vaarallista :-) Tiedä vaikka löytyisi vielä muutakin ennen...

      Poista
  5. Sain juuri englantilaista hedelmäkakkua yksillä glögeillä ja se oli todella hyvää eli olisi tarkoitus opetella tämäkin. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista