24.5.2012

11 kysymystä

Karoliina laittoi kammaristaan minulle 11 kysymystä. Ihan hyviä kysymyksiä ovatkin, joten tässä joitakin vastauksia :

1) Kuka on vaikuttanut eniten siihen, että sinusta on tullut kirjojen ystävä ? 

Lapsena naapurissa asuneen Liisan perheessä luettiin paljon ja Liisa itse asiassa osaksi opetti minut lukemaankin. Siitä se innostus sitten lähti. Kesäisin käytiin tyttöporukassa lainaamassa jokainen iso pino kirjoja ja sitten asetuttiin jonkun takapihalle lukemaan läpi sekä omat että toisten...


2) Nimeä yksi kirja, jonka haluaisit lapsesi (siis niiden nykyisten kolmen pojan) elämänsä aikana lukevan.

Tämä on vaikea. Hyviä ja vaikuttavia kirjoja on niin hurjan paljon. Ehkäpä Taru sormusten herrasta on ollut minulle aikoinaan niin vahva elämys ja käsittelee myös niin tärkeitä teemoja, että toivoisin poikienkin tarttuvan siihen. Sitten tietysti Seitsemän veljestä, Tuntematon sotilas ja Täällä pohjantähden alla ovat sellaisia suomalaiseen yleissivistykseen kuuluvia



3) Mikä on paras tänä vuonna tähän mennessä lukemasi kirja ? 

Olen lukenut tähän mennessä noin 30 kirjaa tämän vuoden aikana. Niistä parhaiten ovat jääneet mieleen Jean d'Ormessonin "Le vent du soir" ja Hermann Hessen "Narkissos ja kultasuu"



4) Kuka on suosikkisi ulkomaisista naiskirjailijoista ?

Tämä on varmaan Jane Austen tai Karen Blixen tai Marguerite Yourcenar tai...


5) Entä ulkomaisista mieskirjailijoista ? 


J.R.R. Tolkien on ikisuosikki. Jean d'Ormesson on viime aikoina kohonnut listan kärkeen.


 6) Kotimaisista naiskirjailijoista ? 

Helvi Hämäläisen kirjat ovat jääneet parhaiten mieleen. "Säädyllinen murhenäytelmä" ja "Kadotettu puutarha" ovat jokaisella lukukerralla yhtä vaikuttavia.  


7) Entä kotimaisista mieskirjailijoista ? 

Mika Waltari tuli nyt ensimmäisenä mieleen. Olisiko assosiaatio tuosta Hämäläisestä ? Onhan noita muitakin, mutta Waltarin Sinuhe vaan on niin tosi upea.






8) Odotatko erityisen kovasti jonkun syksyllä ilmestyvän kirjan lukemista ? Minkä ?

Minä olen kovasti opportunistinen lukija eli nappaan, mitä käsiin osuu milloin mistäkin. En siis pahemmin suunnittele etukäteen. Tosin Deborah Harknessin noita-vampyyrisarja toisen osan ajattelin hankkia käsiini, kunhan se kesän lopulla ilmestyy englanniksi. Lähinnä sen takia, että siinä aikamatkustetaan Tudorien ajan Englantiin ja historioitsija-kirjailijan yksityiskohtien tietämys tuli selväksi jo ensimmäisessä osassa. Lisäksi ensimmäisen osan monikerroksisuus oli virkistävä poikkeus yleensä vähän turhankin yksinkertaistettujen vampyyritarinoiden joukossa.


9) Antaako ympäristö esimerkkiä - onko perheessäsi (nykyisessä tai lapsuuskodissa) muita kovia lukijoita kuin sinä ? 

Vanhempani eivät koskaan ole olleet kovia lukuihmisiä. Pikkusisko tuli kaiketi vähän minun perässäni. Mies lukee ajoittain paljonkin, mutta tällä hetkellä tuntuvat olevan muut tekemiset tärkeämpiä. Lapsia patistan kirjojen pariin enemmän tai vähemmän pakottamalla.
Pikkusiskon kanssa siis lähinnä luetaan enemmän, osittain samoja ja osittain eri kirjoja. Viime aikoina ollaan molemmat luettu Sansomin Shardlake sarjaa.


10) Mainitse yksi kirja, joka yhdistyy mielessäsi vahvasti paikkaan/tilanteeseen, jossa sen luit. Kerro myös se paikka/tilanne.

Tähän minulla on itse asiassa kaksikin esimerkkiä.

a) Ernest Hemingway : Käärme paratiisissa. Tämä on tullut luettua joka kesä jo monen vuoden ajan. Pelkkä kirjan ajatteleminen saa aikaan kesäisen fiiliksen .

b) Olavi Paavolainen : Nykyaikaa etsimässä. Tätä luin ensimmäistä äitiyslomaa aloitellessa ja kirjan nähdessäni muistan heti ne hiljaiset hetket sohvalla. Vuorotellen luin kirjaa ja neuloin. Ne ovatkin sitten olleet ne viimeiset rauhalliset ajan melkein kymmeneen vuoteen...


11) Missä luet mieluimmin ? 

Sängyssä  tai vaihtoehtoisesti sohvannurkassa joko olohuoneessa tai työhuoneessa.


Ja sitten pitäisi keksiä vielä 11 uutta kysymystä ja löytää blogeja, joiden pitäjille tätä haastetta ei ole vielä laitettu... Katsotaanpa. Ensin kysymyksiä :

1)  Kuinka opit lukemaan ?
2) Kuka viimeksi luki sinulle ääneen ? 
3) Millä tavoin "kulutat" kirjoja ja mikä tapa on suosikkisi ? Kovakantiset, pokkarit, äänikirjat, e-kirjat ?
4) Ostatko vai lainaatko ?
5) Millä kielillä luet ?
6) Miten paljon (keskimäärin) kulutat aikaa kirjojen parissa viikossa ?
7) Montako kirjaa luit viime vuonna ?
8) Mikä kirja tai mitä kirjoja sinulla on tällä hetkellä luettavana ja kesken ?
9) Mitä kirjoja otat tänä vuonna kesälomalle mukaan ?
10) Kerro esimerkki (tai esimerkkejä) kirjailijasta, jonka kirjoja olet lukenut kolme tai enemmän ? Miksi ?
11) Miksi kirjoitat blogiisi kirjoista ?

Näihin kysymyksiin voi tietysti vastata halutessaan ihan kuka tahansa, mutta tässä nyt muutama blogi, joista en ihan äkkiseltään löytänyt vielä tätä kysymyshaastetta :-)

Mikään pakko siis ei ole vastata - en vedä hernettä nenään, vaikkette ehtisikään :-)


5 kommenttia:

  1. Kiva, kun vastasit, Minna!

    Olen tosi viehättynyt ihmisten muistoista eri kirjojen lukuympäristöistä ja -tilanteista ja siksi luin sinunkin vastauksesi siihen kysymykseen erityisen innoissani. Lisäksi olen kateellinen kaikille, joilla on tuollainen perinne lukea joku kirja joka vuosi. Ihana ajatus, ja yritän aloittaa vastaavaa tänä vuonna parillakin kirjalla. :)

    VastaaPoista
  2. Kivahan noihin oli vastata :-) Niin, ja minunkin kysymyksiini saa toki vastata, vaikkei nimi/blogi listalla olekaan ...

    VastaaPoista
  3. Kiitos haasteesta! Olen tosi huono näissä, vaikka tykkää lukea muiden vastauksia... ;) Mutta katsotaan, jos sitten vapaana eli kesälomalla?

    VastaaPoista
  4. Kiitos haasteesta! Vastasin näihinkin :) Nyt alkoi kiinnostaa tuo Jean D'Ormesson. Olen ehkä lukenut häneltä yhden kirjan mutta en muista nimeä enkä edes ole varma oliko se D'Ormessonin, heh. Tuo Le vent du soir se ei kyllä ainakaan ollut.

    VastaaPoista
  5. D'Ormesson on hämäävän helppoa luettavaa, siis kielellisesti. Sisältö onkin sitten monitasoisempaa :-) Suosittelen.

    VastaaPoista