8.2.2013

Ruokaa romaaneista IV


Tällä kertaa en sentään päätynyt tekemään aamiaista (taas), vaikka läheltä piti. Kirjana on nimittäin Murakamin Kafka rannalla ja siinä syödään aamupalaa oikein urakalla ja moneen kertaan eri kokoonpanoilla. Tarinasta ei kuitenkaan käy selville kovin yksityiskohtaisesti, mitä päähenkilöiden japanilaiseen aamupalaan kuuluu, joten päädyin kokeilemaan toista kirjassa useampaan kertaan mainittua ruokalajia. Nuori Kafka käy syömässä udon-nuudeleita samassa kahvilassa pariinkin otteeseen. Samoin Nakatan mielestä "udon-nuudelit ovat lempiruokaansa". Tosin kaikki kirjassa Nakatalle mainitut ruoat ovat hänen lempiruokaansa, mutta ajattelin ottaa kokeiltavaksi jotain helpopmmasta päästä esim. japanilaiset ankeriaat kuulostivat aika eksoottiselta ruokalajilta näin ensimmäiseksi kokeiluksi.

Kaikkiaan suhtautuminen ruokaan on "Kafka rannalla" - kirjassa ainakin minun mielessäni japanilaiseen kulttuuriin yhdistyvän käytännönläheistä. Koska ruokaa pitää syödä, on parasta, että se on myöskin hyvää. Hifistely ja ruoan ajattelu vain nautinnon vuoksi tuntuu kirjassa vieraalta. Syödään, kun kerran on pakko, mielellään usein ja paljon ja jotain herkullista. Jos ei ole herkkuja tarjolla niin syödään silti, sen kummemmin asiaa pohtimatta. 


Udon-nuudeleiden kohdalla jouduin turvautumaan vielä toiseenkin kirjaan. Onneksi hyllystä löytyy valmiina Harumi's Japanese Home Cooking, josta löytyi perinteinen udon ohje. Siinä tehtäisin kotona nuudelit ihan alusta saakka, mutta jossain kohtaa järki astui peliin ja mukaan lähti paketti kuivattuja udon-nuudeleita Tokyokan -kaupan hyllyltä. Olisihan se tietysti ollut aika makeeta kuvata blogiin itseni kävelemässä nuudelitaikinan päällä, kuten ohjeessa käskettiin, mutta kun pikkujalkoja olisi voinut olla tulossa avuksi vähän häiriöksi saakka... Ehkä sitten ensi kerralla.

Siispä keskityinkin ymmärtämään ohjeen kastikepuolta. Täytyy myöntää, että ainelistassa yli puolet oli minulle täysin tuntemattomia. Nimet piti oikein kirjoittaa puhelimeen muistiin ja niitä sitten tavasin Tokyokanissa. Kaupalle täytyy kyllä antaa ihan täydet pisteet. Jopa minunkin aksentillani japanilaiset tuotteet löytyivät hyllyistä nopeasti eikä myyjätyttö edes nauranut minulle, ennemminkin kyllä japanilaisen kotikasvatuksen kuin ääntämykseni ansiosta.

Udon-nuudelien lisäksi tehtiin myös tofutaskuja riisillä ja edamamepapuja - ihan vaan kaiken varalta. Minä en ole tunnettu levän ystävä ja vähän epäilin lastenkin innostusta. Lopputuloksena olikin ihan odotetusti, että isäntä tykkäsi tosi paljon, esikoinen söi nuudelit, muttei halunnut juoda pelkkää lientä ja keskimmäinen vähän nyrpisteli. Äidin mielestä oli ihan ok, mutta erikoisen makuista, mikä lienee ymmärrettävää, kun ei tällaista ole ennen missään syöty. Toto maistoi ja keskittyi sitten hajottamaan tofutaskunsa riisit murusiksi pöydälle.


Olen tyytyväinen, että tuli kokeiltua. Pääsin eroon pahimmista levään liittyvistä ennakkoluuloistani, sain uuden reseptin perheen japanirepertuaariin sushien lisäksi ja toisenlaista näkökulmaa Kafka rannalla - romaaniin.

Tässä vielä ohje "Kuumille Udon-nuudeleille" Tällä määrällä saimme kaikille tarpeeksi ja lientä jäi vielä jäljellekin. Tosin määrät lautasella olivat muilla kuin isännällä suhteellisen pienet...

Mentsuyu -kastike :
10 cm pala kuivattua kombu-levää
runsas desi vettä
2 dl japanilaista soija-kastiketta
1,5 dl mirin -kastiketta
20g kuivattuja kalahiutaleita (katsuo bushi)

Pyyhi levä ja laita veden kanssa kattilaan muutamaksi tunniksi. Lisää kastikkeet ja kuumenna kiehuvaksi. Juuri ennen kiehumista, nosta levä pois ja lisää kalahiutaleet. Anna kiehahtaa noin puoli minuuttia. Anna jäähtyä ja siivilöi. Säilyy jääkaapissa kuulemma puhtaassa pullossa 3-4 päivää.

Udon-nuudelit :
250g kuivattuja nuudeleita
1l dashi-lientä (jauheesta)
3 dl mentsuyu -kastiketta
silputtua kevätsipulia
chilijauhetta tai shichimi togarashi-maustesekoitusta

Keitä nuudelit ohjeen mukaan.  Kuumenna dashi-liemi ja mentsuyu-kastike. Valuta nuudelit ja annostele kulhoihin. Kaada liemi päälle. Ripottele pinnalle maun mukaan kevätsipulia ja shichimi togarashi-maustetta.

Osallistun tällä jaksolla myös Lurun luvut - blogin "Lue ja syö" -haasteeseen

13 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä! Pitää laittaa ainekset muistiin ja painua ostoksille. Kafka rannalla oli ihana vaikkakin omituinen kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli mielenkiintoinen tuttavuus. Aineksia ei löydy ihan joka kaupasta, mutta kanttaa kokeilla, jos löytää.

      Poista
  2. Vau, onpa komea Lue ja syö -suoritus! Noita ainesosia ei tosiaan välttämättä valmiina kaapista löydy :) Kuulostaa mielenkiintoiselta makukokeilulta! Ja Murakamikin on minulla vielä kokeilematta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Oli tosi mielenkiintoinen juu. Vieläkin mietin oliko oikeasti hyvää vai ei. Taitaa olla yksi niitä ruokia, joita pitää syödä useamman kerran ennen kuin voi oikeasti muodostaa mielipiteensä.

      Poista
  3. Olisiko mahdolista saada myös noiden tofutaskujen ohje? Vaikuttavat herkullisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki, niissä vaan hyvä japanilaisten tuotteiden kauppa on se tärkein ainesosa.

      Resepti on nimittäin niinkin helppo kuin että : osta tofutaskuja ja täytä sushiriisillä. (siis sillä tahmeaksi keitetyllä ja japanilaisella viinietikalla höystetyllä). Jos haluaa voi taskunpohjan ensin sipaista wasabilla.

      Nämä ovat ihania. Sellaisia vähän makeita.

      Poista
  4. Rakastan tällaisia keittoja ja kaikenlaisia aasialaisia nuudeleita:)Olen nähnyt tofutaskuja täällä aasialaisessa kaupassa mutten ole ostanut. Tokyokan on ihana kauppa,viimeksi kävin siellä kesällä.
    Ja tuo Kafka Rannalla pitää kyllä jo lukea;se on puhelimessani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tokyokan on kyllä mahtava - sieltä on aina löytynyt tarvittava, kun on kokeiltu jotain uutta ja japanilaista.

      Poista
  5. Mielettömän nättiä,ja veikeitä makuja.

    VastaaPoista