30.4.2017

Jupinaa maitohyllyllä, mutta piirakka oli hyvä




Minun piti ostaa maitorahkaa. Siis sellaista ihan normirahkaa, mielellään vähän rasvaakin mukana.

Laktoositonta, sitruunalla maustettua, minttusuklaata, rasvatonta, rasvatonta pehmeää... (muutama hiljainen ärräpää). Mitä ihmettä? Tavallista rahkaa ei ollut tarjolla laisinkaan. Mitä ilmeisimmin pienen marketin hyllyyn eivät vaan mahdu kaikki versiot ja ensimmäisenä tippui pois se... tavallinen.

Onko nyt ihan oikeasti niin, että perusversiolle tuotteista ei ole enää markkinoita? Ihan varmasti on jäljellä meitäkin, jotka kiukuspäissään miettivät jo koko piirakan tekemisen jättämistä toiseen kertaan.

Älkää käsittäkö väärin. Minusta on hienoa, että laktoosittomia tuotteita löytyy niitä tarvitseville, mutta entäs me, jotka haluaisimme ihan perustuotteita, mahdollisimman vähän käsiteltyinä ja mielellään maustamattomina? Eikö tavallisesta tuotteesta saa enää tarpeeksi voittoa?

Tein sen piirakan kuitenkin

 Kuten kuvasta näkyy, taivuin sitten väistämättömän edessä ja ostin tarjouksesta kaksi maustettua rahkaa. Minttusuklaaveriosta piti tulla kermavaahdon kanssa pohja mansikkajälkiruoalle. (Note to myself: Tarkista paketin kyljestä tuote. Perunajauhot eivät maistu samalle kuin tomusokeri, ulkonäön samankaltaisuudesta huolimatta.. ) Vaniljaversion käytin piirakkaan, ja hyvä piirakka siitä tulikin.


Alunperin ohje on vanhasta Glorian ruoka ja viini - lehdestä. Isäntä nimittäin on viime aikoina maininnut lehtipinojeni kasvaneen vähän turhankin korkeiksi ja kiikkeriksi ja oikeassahan hän on. Nyt siis on karsinta käynnissä. Pitää urakalla kokeilla ja kirjata hyvältä tuntuvia reseptejä, jotta saan lehdet kiertoon.

Vapun marjapiirakka 

150g voita
1dl muscovadosokeria
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Täyte:
2dl kuohukermaa
1prk vaniljarahkaa
1dl sokeria
2 kananmunaa

päälle:
1,5dl turkkilaista jugurttia ja 2rkl tomusokeria
haluamiasi marjoja ja hedelmiä (mansikat ovat sen verran mauttomia tähän vuodenaikaan, että pari jätin koristeeksi ja muut marinoin tilkassa limemehua tomusokerilla höystettynä. 10min riittää)

Sulata voi ja sekoita siihen sokeria niin kauan, että se liukenee. Sekoita nopeasti jauhojen ja leivinjauheen kanssa taikinaksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi kovettumaan. Taikina näyttää ensin liian nestemäiseltä, mutta jauhot alkavat nopeasti turvota ja pallon saa kivasti pois kulhosta.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Painele taikina voidellun uunivuoan pohjalle.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada piirakkaan. Laita uuniin noin puoleksi tunniksi.

Anna piirakan jäähtyä ja sekoita sitten jugurtti ja sokeri ja levitä ohueksi kerrokseksi piirakan päälle. Koristele marjoilla.


10 kommenttia:

  1. Pitää ostaa sitä "halpismerkkiä", rainbowta tai vastaavaa, niin saa sen perusrahkan, jossa on rasvaakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, sellainen kauppa vaan on kauempana. Seuraavalla kerralla lähden sinne.

      Poista
  2. Rainbow-rahkoja käytetään meilläkin. Kermojen kanssa on ihan sama juttu, läheskään joka kaupasta ei löydy kermaa jossa on vain kermaa, ilman lisäaineita, makuja tai tontonia. Kaipuu Keski-Eurooppaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kermojen kanssa meinaa mennä hermot kanssa aina välillä. Ranskaan kaipailen aina niinä hetkinä minäkin!

      Poista
  3. Ens kerralla isoon markettiin. Hyvältä tuo piirakka kyllä näyttää.
    Kivaa vappua ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, täytyy koittaa varautua vähän paremmin etukäteen :-)
      Tämä on siitä kiva piirakka, että siinä on tuo rahkapiirakan täyteläisyys ja tuoreiden marjojen raikkaus. Taidetaan tehdä uudestaankin jossain välissä.

      Poista
  4. Mikä vika on rasvattomassa, maustamattomassa rahkassa? Minä en ole koskaan ymmärtänyt, miksi kaikki pitäisi leipoa jostain uber-rasvaisesta. Ikäni leiponut "kevyt"tuotteilla eikä kukaan sitä ikinä usko, kun puheeksi tulee. Aina kuulee, että "eihän se olisi näin hyvää, jos kevyttuotteita käyttäisit". Ihmisillä on outoja mielikuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu vähän siitä, mitä tekee. Minusta piirakan täytteestä tulee täyteläisempi, kun rahkassa on pikkuisen rasvaakin.
      Lähinnä kyse on valinnanmahdollisuudesta, sekä siitä että rasvattomat ja maustetut ovat usein käsitellympiä tuotteita kuin ne "perinteiset".

      Poista
  5. Rahka on luultavasti lempijälkiruokani. Harmi, että perusrahkaa ei ollut saatavilla. Se on juuri sitä, mitä ostan, jos tarvitsen. Rahkaan laitan marjoja tai hedelmiä. Joskus tuli vatkattua kermaa joukkoon, jos piti tehdä oikein juhlava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahka ja vähän kermavaahtoa ja sitten mansikoita tai mustikoita tai banaania tai... ihan varmasti yksi kaikkein parhaista jälkiruuista!

      Poista