13.10.2013

Ranskalaisia juustolla


Minulta kysytään säännöllisesti, mitä meillä oikein syödään ? Ei niinkään siksi, että meillä mikään varsinainen kulinaristien maine olisi. Kysyjiä kiinnostaa, millä tavalla ranskalaisuus näkyy meillä ruokapöydässä.

Mitä tuohon sitten vastaan ? Kahdenkymmenen yhteisen vuoden jälkeen on vaikea tietää, mikä ruokatavoissamme on lähtöisin isännän kotimaasta ja mikä taas yhteisen ruokakiinnostuksen tuomaa. 

Yksi selkeästi ranskalainen tapa meillä kuitenkin on ja se on juustotarjotin pääruoan ja jälkiruoan välissä. Alkuruoka voi puuttua, kaikki eivät välttämättä ota jälkkäriä, mutta viikonloppuna (ja useimmiten myös arkipäivinä) pöydästä löytyy juustoja. Välillä ne ovat paketeissa ja välillä taas kauniisti tarjolle aseteltuna. Useimmiten ne nautitaan yksinkertaisesti hyvän leivän seurana, toisinaan taas brassaillaan. Niin kuin tänään, kun juustojen päälle valutettiin hunajaa ja joukkoon ripoteltiin saksanpähkinöitä.

Juustovalikoima vaihtelee. Comté, Gouda ja parmesaani kuuluvat vakioihin. Niitä hankitaan Hietaniemen kauppahallista, Tuula Paalasen juustokaupasta. Välillä mennään ihan marketin valikoimilla - Pirkan parhaat Brie on hyvää. Tänään pöydästä löytyi Turun ruokamessuilta mukaan tarttunutta espanjalaista manchegoa, Pirkan Brietä ja ikisuosikki Roquefort Papillon.

Juustoista meillä tykkäävät pääasiallisesti kaikki. Ainoa vähän krantumpi on kirppu, joka ei syö sinihomejuustoa eikä vuohenjuustoa. Kaikki muut sitten takaavatkin sen, ettei juustopaketti pääse meillä vanhenemaan. Toto 2,5 vuotta, syö juustoja siinä missä isommatkin. Hänelle kelpaavat tujummatkin ja saavat aikaan vain hyväntuulista maiskutusta. "Nam,nam - hyvää"  - ja sitähän juustot ovatkin, hyvää.

10 kommenttia:

 1. Oijoijoi <3
  Valota minulle, kuinka ihmeessä ranskattaret pysyvät hoikkina? Kun tämä porvootar kyllä kerää jokaisen juustohaukun ja runebergin tortun jo ennestään rehevälle vyötärölleen... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, enpä ole tuota salaisuutta keksinyt, kun oma vyötärönseutuni kyllä levenee tasaiseen tahtiin. Joku väitti, että se on se määrä ja laatu eli tosi vähän tosi hyvää...

   Poista
 2. Juustot ovat kyllä ihania.Ja kun olin muutaman vuoden vegaanina,niin kaipasin nimenomaan juustoja,vaikkakin alternatiiviset "juustotkin" voivat olla hyviä.Ja tuo Millan kysymystä olen minäkin useni ajatellut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun olisi kyllä erittäin vaikea edes kuvitella luopuvani juustoista...

   Poista
 3. Juustot ovat lähellä sydäntä minullakin, paitsi oikein tujakanhajuiset sinihomejuustot, niiden kanssa tarvin vielä koulutusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkeen ei totu koulutuksesta huolimatta. Minulla menee melkein mikä vaan, mutta sellainen hyvin kypsynyt Camembert jää edelleen ihan vaan isännän iloksi.

   Poista
 4. Teidän ruokapöydässä viihtyisin kyllä mainiosti, juustot ovat suurta herkkuani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, juustoja meillä tosiaan riittää joka päivälle :-)

   Poista
 5. Arvaa vain kenen takia/ansiosta jumitin eilen kaupassa juustohyllylle ja nappasin pari pakettia mukaani viikonloppuherkutteluja varten ;) Silmissä vain välkkyi tuo kuvasi hunajasta, juustosta ja pähkinöistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih - hyviä herkutteluhetkiä... minä ainakin tykkään tuosta yhdistelmästä, toivottavasti maistuu teillekin ;-)

   Poista