16.7.2017

Meille tuli jäätelökone

Karvasmanteliaromilla maustettuna kovasti aikuiseen makuun

Kesän tullessa alan aina haikailemaan kotijäätelön perään. Osaksi siksi, että se nyt vaan on niin hyvää, mutta pääasiassa kai ihan vain pihiyttäni. Kesäkuun ajan katselin miltei päivittäistä ravaamista lähimarketissa jäätelöostoksilla. Älkää käsittäkö väärin, jäätelö kuuluu kesään, mutta kun viisihenkinen perhe lähtee hakemään jälkkäriksi lemppareitaan, on lasku sen mukainen. Rantakävelyjen jäätelöpalloista puhumattakaan. Välillä saan ennakoitua täyttämällä pakkasen jollain halpispaketilla, mutta yleensä en. Kalliiksi tulee.

Jossain kohtaa sitten lasken mielessäni, miten nopeasti tuosta rallista olisi jäätelökone rahoitettu. Enkä nyt puhu niistä sorbettimasiinoista, joiden kulho pitää jäädyttää pakastimessa. Meidän pakastimeemme ei mahdu. Vaan haaveissani siintää kiinteän kylmäkompressorin sisältämä mötikkä, joka tietysti vie keittiössä ihan liian paljon tilaa, mutta josta saisi ihanaa kylmää, samentinpehmeää herkkua, joka kaiken lisäksi vielä sisältäisi vain niitä aineita kuin itse siihen tunkisin.

Toki jäätelöä voi tehdä ilman jäätelökonettakin, mutta silti... mieleni minun tekevi - ja eilen sitten ryhdyin tuumasta toimeen.

Blogikierroksen uhri, tunnustan ihan suoraan. Tulin lukeneeksi Dioriina-blogista hänen uudesta jäätelökoneestaan ja ihan kateuttani menin Verkkokauppa.comiin tarkistamaan hinnan. Eilen sinne sitten oli ihan jotain muuta asiaa, mutta "katson vain pikkuisen millainen" - kohdan jälkeen isäntä huomasi seuraavaksi roudaavansa jäätelökonelaatikkoa pitkin kauppaa.

Kuopuksen "pilvijäätelö"

Niinpä meillä on nyt Wilfa ICM - C15 . Sen kapasiteetin pitäisi olla noin 1,5l jäätelöä, mutta ihan siihen en kyllä eilisillä kokeiluilla vielä päässyt. Lisäksi jäätelö takertuu harmillisesti sekoitusvispilään ja siinä tuntuu menevän hukkaan, vaikka miten kaapisi. Dioriinan kone on se isompi XL, johon en yksinkertaisesti masiinan hieman isomman koon vuoksi taipunut. Ehkä 2l purkilla olisi helpompaa, vaikka epäilen tilanteen kyllä olevan ihan sama.

Jäätelö itsessään on kyllä uskomattoman herkullista ja koostumukseltaan juuri sellaista kuin pitääkin. Siis kunhan ei tee ihan täysin ohjeiden mukaan. Ensimmäisestä satsista tuli hieman liian kovaa, jolloin jäätelö oli vaikeahko saada pois kulhosta. Seuraavat jätin huomattavasti lyhyemmälle valmistusajalle, jolloin jäätelö oli heti koneesta otettaessa ihanan pehmeää, mutta kovettui kyllä pakastimessa (menettämättä kuohkeuttaan).

Unelmanpehmeä jäätelöherkku 

Ensimmäiset kokeilut tehtiin ihan perinteisestä kerma-kananmunasekoituksella ja sitten somessakin paljon huomiota saaneella kolmen aineen -yhdistelmällä. Viimeksimainitussa loraus glukoosisiirappia sai rakenteen varmaan vieläkin kuohkeammaksi. Varsinkin tuota jälkimmäistä voi hyvin tehdä myös ilman jäätelökonetta, mutta kyllä koostumuksesta tuli vielä paljon samettisempaa koneen kanssa.

Wilfan koneen mukana tuli "Hyvän olon jäätelökirja" (Virpi Mikkonen & Tuulia Talvio - Cozy Publishing). Siinä näyttäisi olevan moniakin kokeilemisen arvoisia "terveellisempiä" vaihtoehtoja, jotka kuulemma voi tehdä koneella tai ilman. Kokeiluja siis tulossa.

Eilen jaoin perusmassan kahtia ja pyöräytin koneessa kahdessa erässä. Näin sain kahta eri makua, eikä massa pursunnut pois koneesta. Aikuiseen makuun tipautin jätskiin pari pisaraa karvasmanteliaromia ja muksuille sekoitin joukkoon kourallisen Pirkka Origo-keksejä (siis ihan oikeasti, eikö originellimpaa brändäystä olisi löytynyt?)

Kolmen aineen perusmassa 

6dl kuohukermaa kevyesti vaahdotettuna
1prk kondensoitua maitoa 
loraus (ilman jäätelökonetta 0,5dl) glukoosisiirappia 

Sekoitetaan, laitetaan jäätelökoneeseen ja lisätään makuaineet lopussa. Tosin nyt murskasin keksit heti alkuun massaan mukaan, jolloin lopputuloksena oli sileä jäätelö kevyellä keksimaulla.

Kaikkiaan olen jäätelökoneeseen ihan suht tyytyväinen. Aika näyttää, miten paljon sitä tulee käytettyä, luulen aika paljon. Ehkä se ei nyt ole ihan varsinaisesti välttämätön keittiöväline, mutta mukava olemassa kumminkin.

18 kommenttia:

  1. Onnea uuden jätskikoneen johdosta. Vanha Phillips jäätelökoneeni hajosi kesän kynnyksellä,palveltuaan useita vuosia. Karvasmanteli antaa ihanasti makua;minulla on nyt kehittymässä omatekoista karvasmanteliuutetta ,jota tein aprikoosisiementen noisettetteista-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Katsotaan, miten paljon tulee käytettyä. Alku ainakin on lupaava.
      Tuo mantelijäätelö oli oma lempparini. Mitenkäs sinä tuota uutetta oikein teet? Minullakin olisi tuolla vähän aprikooseja...

      Poista
    2. Minna:hakkasin aprikoosin kiviä vasaralla,ja sisällähän on se mantelin näköinen ja karvasmantelin tuoksuinen noisette.Niitä ja vodkaa(tai muuta väkevää)purkkiin,ja sitten odotellaan muutama kuukausi....

      Poista
    3. Kiitos Jael! Jotenkin olisin osannut tuohon kiven rikkomiseen saakka, mutta sitten en osannut ajatella, mihin ne noisettet pitäisi sekoittaa. Alkoholiin tietenkin... olisihan se pitänyt tietää :-) No,nyt tiedän.

      Poista
  2. Jätski kuulostaakin tällaisen ihanan aurinkopäivän jälkeen niin hyvältä.
    Onnea uudesta jätskikoneesta.
    Ihanaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kyllä, lämmin kesäpäivä ja jäätelö!
      Kiitos ja samon ihanaa sunnuntaita!

      Poista
  3. Olen unohtanut omani kaapin nurkkaan ja ihan ilman syyttä.Tuleehan silllä niin hyvää jäätelöä, että. Pitääpä ottaa mukaan mökille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee herkullista jäätelöä, vähän turhankin. Yritän tässä kokeilla vähän "terveellisempiä" vaihtoehtoja, mutta ei oikein uppoa muksuihin...

      Poista
  4. Itse tehty jäätelö on ihanaa, mutta kone ei valitettavasti mahdu keittiöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei se oikein kyllä mahdu meilläkään, mutta kummasti löytyi pöydänkulma kesäajaksi... ehkä se syksyllä sitten pitää pistää johonkin varastoon. Laatikon säilytin ihan sitä silmällä pitäen.

      Poista
  5. Olen monesti meittinyt jädekoneen ostoa, mutta tarvin jo konehuoneen kaikille vempeleille. Enää yhtään ei mahdu kaappeihin. Jäätelö tosin maistuis just nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, minä vastustin houkutusta useamman vuoden ajan, mutta nyt sorruin. Päätin, että joku pöydänkulma aina löytyy.

      Poista
  6. Mullakin on jäätelökone ollut monta kuukautta jemmassa, mutta ehkäpä nyt kun sen on saanut takaisin kaappiin, sitä tulee käytettyäkin. Toi on kyllä niin helppo ja hyvä ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuo on kyllä ihanan helppo ja lopputulos on ihan mahtava.

      Poista
  7. Samat haaveet täälläkin, mutta tilanpuutteen takia jäänyt investointi tekemättä. Olisipa muuten ollut kiva nähdä kuva koneesta käytössä, jotta olisi voinut suhteuttaa tuota kokoa omaan keittiöön. Tuotekuvasta on hankala hahmottaa mittasuhteita. Vaikuttaa joka tapauksessa hyvältä hankinnalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä ottaa tuollainen kuva jossain välissä. Keittiö on meillä vaan aina niin sekaisin (täynnä tavaraa), että harvemmin tulee siellä kuvattua. Varsinkin, kun se on myös talon pimein huone.

      Poista
  8. Oon ihan kade - mäkin haluan jätskikoneen <3

    Tosin on mulla nyt jätski pakkasessa ilman konettakin, että sikäli tulee jätskiä silti valmistettua. Kiva idea tuo karvasmanteliaromi.

    -Heidi K.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman konettakin saa tosiaan hyviä jäätelöitä tehtyä.Tätäkin reseptiä olen kokeillut myös ilman konetta ja hyvää tuli. Koneella kuitenkin saa vielä sen yhden asteen ilmavampaa, jos sellaista etsii. Tuli ihan mahtavan pehmeää jäätelöä.

      Karvasmanteliaromi on minun suosikkini, mutta lapset eivät kyllä siitä(kään) tykänneet. Tavallista vaniljaa vaan tilaavat.

      Poista