6.7.2012

Shardlake valloitti taas - "Sovereign"

Minä olen ihan kokonaan jäänyt koukkuun Sansomin Shardlake-sarjaan. Kolmas osa, Sovereign, tuli jo luettua ja kaksi viimeistä (Revelation, Heartstone) odottavat valmiina Kobossa. Niiden jälkeen pitää sitten jatkaa Sansomin muilla kirjoilla sillä historiallisia yksityiskohtia vilisevä ja kuitenkin tavallaan moderni "dekkari" on uskomattoman tehokas sekoitus - ainakin minun kohdallani.

Sovereign  vie lukijan taas vähän ajassa eteenpäin. Cromwellin teloituksen jälkeen Matthew Shardlake ja Barak ovat viettäneet hiljaiseloa pysyen parhaansa mukaan erossa poliittisesta valtapelistä. Sitten arkkipiispa Cranmer kutsuu Matthewn puheilleen ja lähettää tämään pohjoiseen. Tehtävänä on huolehtia Toweriin kuljetettavan salaperäisen vangin hyvinvoinnista. Matkaa tehdään kuninkaan kulkueessa, jonka tarkoituksena on vahvistaa kuninkaan otetta kapinoitsijoiden täyttämällä alueella. Matthew ja Barak joutuvat miettimään niin Englannin historiaa kuin vallankäytön moraalista oikeutusta pohjoisen kapinan jälkimaininkeja seuratessaan. Tämän enempää ei juonesta kai uskalla mainitakaan, ettei pilaa kenenkään tulevaa lukukokemusta. Sen verran sentään vielä mainitsen, että Barak näyttää kohtaavan kesyttäjänsä...

Ystävyys, petos ja velvollisuus ovat kirjan kantavina teemoina, samoin kuin sattuman osuus vallan keskittymisessä yksilöille. Vaikka tämä kuulostaakin kovin vakavalta, niin kirja on myös viihdyttävä ja perinteisen jännittäväkin. Sanson osaa oikeasti yhdistää eri tyylilajeja. Ei ole ollenkaan ihme, että hänen kirjoillaan on vankka lukijakunta. Sekä historiallisten romaanien ystävät, että dekkarien harrastajat löytävät niistä varmasti etsimänsä.

Toivottavasti tämä(kin) Shardlake suomennetaan. Sansom näyttää vain parantavan menoa osa osalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti