22.10.2017

Kurpitsa-aika


Se on taas kurpitsa-aika... Syysloman kunniaksi hankittiin meillekin iso Halloween-kurpitsa. Siellä se on hymyillyt iloisesti olohuoneen ikkunasta. Saa nähdä kestääkö varsinisesti H-hetkeen saakka. Ensi poltti liian korkea kynttilä mustan reunan hattuun ja nyt ovat öiden pikkupakkaset koetelleen kestävyyttä. 

Monena vuonna olemme saaneet lyhtykurpitsat kuin itsestään pihalla kasvaneina. Siksi kai melkein 30€ tuntuikin hurjalta hinnalta (toki isosta) kurpitsasta. Pihi emäntä ryhtyi heti miettimään, miten hyödyntää jättikulhollinen sisältä kaavittua kurpitsaa. 

Löytyihän niitä, kurpitsanupotuskeinoja. 




Muffinsseja tehtiin peräti kahdenlaisia - suolaisia ja makeita. Makeiden ohje on aikoinaan Jamie Oliverilta bongattu ja vuosien varrella omaksi muokattu. Suolaisiakin on tehty joskus ennen, aina mennään kaapista löytyvien ainesten mukaan - kurpitsa pysyy. 

Makeat kurpitsamuffinssit

400g hienonnettua kurpitsaa
2-3 dl Demerara sokeria
4 munaa
hiukan suolaa
4,5 dl jauhoja
2 kukkurallista tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
iso kourallinen hienonnettuja saksanpähkinöitä
alkuperäisessä reseptissä käsketään laittamaan melkein 2 dl öljyä, mutta toimii kyllä vähemmälläkin. Laitamme nykyään varmaan sellaisen reilun desilitran verran.

Hienonna ja sekoita kaikki ainekset löysäksi taikinaksi. Laita muffinssivuokiin ja paista 180 asteessa n.20-30min, kunnes tikulla koitettaessa kypsiä. Paistoaika toki vähän vaihtelee muffinssien koon mukaan. 


Tällä kertaa ei edes kourrutettu vaan katosivat pikku hiljaa ihan sellaisinaan. 


Hyvin kelpasivat muffinssit ulkoilun jälkeen välipalaksi.
Kinkku-juusto-kurpitsamuffinssit (12kpl)

2dl vehnäjauhoja

2dl speltti täysjyväjauhoja
2tl leivinjauhetta
1dl öljyä
2 kananmunaa
2dl turkkilaista jugurttia
2dl raakaa kurpitsaa koneella hienonnettuna 
pari kevätsipulia silputtuna
1-2 kourallista palvikinkkua silputtuna 
iso kourallinen kuorittuja auringonkukansiemeniä  
2 kourallista juustoraastetta
suolaa ja pippuria

Sekoita nesteet, kurpitsa, sipuli, kinkku ja puolet juustoraasteesta. Lisää hiukan suolaa (muista, että suolaa on myös kinkussa ja juustossa) ja mustapippuria. Sekoita kuivat aineet ja lisää nesteisiin. Sekoita vähän löysäksi taikinaksi ja jaa lusikoiden avulla paperisilla muffinssivuoilla vuorattuihin muffinssipellin koloihin.


Ripottele päälle loput juustoraasteesta ja paista 175 asteisessa uunissa noin 15 minuutta. Nosta pelliltä jäähtymään ja tarjoile haaleana.




Kurpitsasta riitti hyvin myös keiton pohjaksi. Tähän keittoon olinkin erityien tyytyväinen. Laitoin nimittäin vain puolet kookosmaitopurkista ja lopputuloksena oli mausteinen herkku, jossa kurpitsan hedelmäinen maku oli mukavasti tallella. 
Kurpitsalaksa

3 porkkanaa
3 sipulia
1 sellerin varsi
muutama kevätsipulin varsi
kurpitsaa saman verran kuin edellisiä yhteensä
2tl inkivääriä (esim. Santa Marian tuubista)
2tl valkosipulia (esim. Santa Marian tuubista)
ripaus suolaa
1 kasvisliemifondikuutio
puolikas punainen chili
3 kaffirlimenlehteä
muutama raapaisu limen kuorta
1-2dl kookosmaitoa 
(jos kaipaat lisää suolaa niin lisää pieni loraus soijaa tai kalakastiketta)

Leikkaa porkkanat, siupli, selleri ja kevätsipuli palasiksi. Kuullota kattilassa öljyssä muutama minuutti. Sekoita joukkoon inkivääri, valkosipuli ja suola. Sekoita. 
Lisää joukkoon kasvisliemifondikuutio, kurpitsa ja hienonnettu chili. Kaada vettä litran verran, että kasvikset peittyvät väljästi. 
Lisää kaffirlime ja lime. Pistä kansi päälle ja anna poreilla hiljalleen runsaat puoli tuntia (tai kauemmin, jos kaikki ei tunnu pehmeän hajoavalta). 

Poimi keitosta kaffirlimen lehdet pois. Sileytä keitto blenderissä tai sauvasekoittimella ja laita puhtaaseen kattilaan. Kuumenna, sekoita joukkoon kookosmaito ja kuumenna taas. Tarjoile haluamiesi lisäkkeiden kera. (Jos kaipaat suolaisempaa niin lisää pieni loraus soijaa tai kalakastiketta - me emme tarvinneet). 

Lisukkeiksi kelpaavat esim. korianteri, nuudelit, maapähkinät (tai chilipähkinät) tai mikä tahansa muu nyt sattuu hyvältä maistumaan. 



Eikä se kurpitsa vieläkään loppunut.

Laitoin loput uuniin mausteiden kera (chiliä, savupaprikajauhetta, suolaa ja pippuria) ja annoin paahtua pehmeäksi. Lopuksi taas sileytin pyreeksi ja laitoin tuppervaaraan odottamaan. Meillä syödään viikolla kurpitsalasagnea.

Mitäs muita kurpitsankäyttöideoita löytyy innokkaille lyhdyntekijöille? 


14 kommenttia:

  1. Onpa kekseliäitä käyttötapoja! Tulee mieleen jakso, jossa Muumimamma teki kaikenlaista ruokaa ja herkkuja jättikurpitsasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsasta saa vaikka mitä herkkuja!
      Ihana assosiaatio. En muistakaan tuollaista kohtaa lukemistani muumikirjoista. Kai minä jonkinlainen mamma olenkin ja Muumimamma on ihana.

      Poista
  2. Kurpitsakeitto on ihana pehmeää ja hyvää.
    Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle Minna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on. Ja tästä tuli vielä mukavan lämmittävästi mausteistakin. Ei polta, mutta jokin kuuma siellä makusarjassa alinna hehkuu.
      Ihanaa sunnuntaita ja uutta työviikkoa!

      Poista
  3. Apua. En uskaltaisi ostaa noin suurta kurpitsaa juurikin siksi, että tulisi paniikki kaiken sen sisältä kaavitun kanssa. Kunnioitettava suoritus ja maistuvalta kuulostavia reseptejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HIh, on siinä vähän haastetta, mutta mitäpä ei äiti tekisi poikansa kurpitsalyhdytarpeen vuoksi :-)

      Poista
  4. Tuo kurpitslaksa kuulostaa kyllä ihanalta. Mäkin oon miettiny tänä syksynä monenlaista kurpitsareseptiä. Kokeileppa pataleipään! Ja ihan vaan pastakastikkeen pohjaksi tomaatin sijaan. Ai niin, sulla olikin lasse jo tulossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, tietysti... pataleipää! Kiitos! Sitä seuraavaksi. Yöpakkaset nimittäin tuntuvat kurpitsassa sen verran, että joudun ehkä tekemään vielä toisen.

      Poista
  5. Samoissa kurpitsa talkoissa oltu täälläkin! Tosin tänä vuonna kurpitsa sato on ollut meillä huonompi kuin edellisinä vuosina. Suolaisia muffinsseja haluaisin kyllä kokeilla, ihanan syksyinen ohje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-)
      Meillä ei tänä kesänä ollut kurpitsaa pihalla kasvamassa, kun tehtiin terassi (eikä pienelle pihalle mahtunut molempia juttuja samaan aikaan). Ensi kesäksi täytyy yrittää edes parin taimen verran johonkin nurkkaan.

      Poista
  6. Teidän kurpitsa näyttää varsin iloiselta, ei ollenkaan pelottavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meille voi tehdä pelottavaa, kun äit... ei kun kuopus saa painajaisia :-)

      Poista
  7. Miekin just nautiskelen sieni-kurpitsalasagnella, vaikka miusta ei tosiaan ole kurpitsaa kovertamaan. Ei niitä täälläpäin ole näkynytkään, ehkä siksi kurpitsatkin ovat edullisempia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti koristelukysynnän puute auttaa hinnan pysymiseen kohtuudessa :-)

      Poista