1.12.2012

Pihistelyä perjantaipizzalla

 
Tällä viikolla sitä uskaltaa sentään antaa pihistelyvinkinkin punastumatta. Ollaan onnistuttu pitämään ruokakulut suurin piirtein kurissa, jollei nyt loppuviikonloppuna sitten ihan räjähdä käsiin. Tässä kuitenkin jo tämän viikon vinkki.

Pihistelyvinkki koskee itse tekemistä versus valmiina ostamista. Se on vanha klisee, että itse tekemällä saa halvempaa, mutta se pitää NIIN paikkansa. Alla ihan todistetusti laskettuna.

Syötiin siis koko perheen voimin perjantaipizzaa. Alla on laskettu neljän syöjän mukaan, mutta osansa sai myös nuorimmainen eli Toto 1,5v... On vaan sen verran pieniruokainen, ettei merkitty erikseen. Syöjinä siis oli 2 aikuista ja kaksi lasta (10v ja 8v) + pikku Toto.  Pikkupalat jäivät vielä huomiseksikin. (Pizzaa aamupalallaa - mikä ihana ajatus...)

Pizzoja oli kahta eri laatua.
Tomaattikastikkeella, mozzarellalla, pekonilla ja parmesaanilla höystettyä "punaista pizzaa" ja vanhempien luksusversio sitruunalla ja vuohenjuustolla maustetulla creme fraîchella, parmankinkulla, rucolalla ja parmesaanilla päällystetty "valkoinen pizza".

Totuuden nimessä on kerrottava, että alla näkyvästä laskelmasta puuttuvat tomaattikastikkeeseen lisätyt kuivatut yrtit, suola, oliiviöljy ja sokeri, mutta niiden hinta tuskin voi vaikuttaa tulokseen montaakaan senttiä. Niin, ja puuttuuhan tästä vielä paistamiseen käytetty sähkö. Silti.


Puuttuvista osista huolimatta, uskallan väittää näin todistetuksi, että itse tekemällä säästää. Meidän herkkupizzamme - ja ne olivat tosi herkkua- maksoivat alle 5 euroa nuppia. Näin vaikka joukossa oli parmankinkun tapaista luksustuotetta eikä täytteissä pihistelty.

Verrataanpa Kotipizzan ja Classic Pizzan hintoihin.
Kotipizzassa normaalipizzojen yksikköhinta vaihtelee 7-12 euron välillä
Classic Pizzassa pizzoista saa pulittaa 9-14 euroa kipale.

Ruoka myös tuli pöytään vähintäänkin yhtä nopeasti kuin tilaamalla.

Eiköhän vertailun lopputulos ole aika selvä. Tehdään itse pizzaa pihistelyviikkoina !


Entäs se työ  ? 

Monesti käy mielessä, että eihän sitä pizzaa millään ehdi tehdä, kun taikinan nouseminenkin vie niin paljon aikaa. Totta, että varsinkin arki-iltaisin tarvittavan ajan löytäminen on haasteellista.


Miten nämäkin perjantaipizzat kuitenkin onnistuivat kiireestä huolimatta ? No, tietenkin yön yli jääkaapissa taikinaa nostattamalla. Kun torstaina ennakoi ja nopeasti sekoittaa pizzataikinan jääkaappiin, on perjantaina töistä tullessa valmis taikina odottamassa. Sitten ei tarvitsekaan kuin kaulia pohjat ja antaa lasten levittää niille täytteet. Uuniin 225 asteeseen noin 10 minuutiksi. Ei mennyt puolta tuntia koko perjantain operaatioon.


Pohjataikinan ohje :


Ohje on hyvin yksinkertainen. Laitetaan kulhoon 4 dl lämmintä vettä ja ripotellaan pinnalle 1/4 pussia kuivahiivaa. Sekoitetaan joukkoon 1 tl suolaa ja vajaat 8 dl jauhoja. Vaivataan kiinteäksi taikinaksi ja lisätään jauhoja tarpeen mukaan. Lisätään vielä loraus oliiviöljyä ja vaivataan pikkuisen lisää. Laitetaan kulhoon kansi päälle ja nostetaan jääkaappiin.  Seuraavana päivänä siellä odottaa helposti kaulittava taikina, josta saa ohuenrapeita tai hitusen paksumpi pohjia ihan toiveiden mukaan.


1 kommentti:

  1. Vastaava pizza on myös meillä aikuisten suurinta herkkua. Lapset valitettavasti vaativat vielä kinkkua ja ananasta :D.

    VastaaPoista