11.11.2010

Bonaparten kirjoittamaa ja historiallista kakkatarinaa


Kirjamessuilta tarttui mukaan tasan kaksi opusta - molemmat lapsille ja ranskaksi.

Ensimmäinen on mielenkiintoinen tuttavuus siinä mielessä, että "Le masque prophète" -tarinan on aikoinaan kirjoittanut itse Napoleon Bonaparte - kyllä, juuri se Napoleon, josta myöhemmin tuli Ranskan keisari. Tarina fanaattisesta johtajasta ja hänen metodeistaan ja seuraajistaan herättää kummallisia assosiaatioita nykymaailman menosta. Varsinkin, kun tapahtumat sijoittuvat tuonne Bagdadin ja muun itämaisen maailman kulmaan.

Toisen kirjan aihe taas sai meidän kuusivuotiaamme hihittämään ja silmät loistamaan. Kirjan nimi on "Le Torchecul"- "perseenpyyhkijä" noin rumasti ja sananmukaisesti käännettynä... Francois Rabelais (kirjoittanut mm. Gargantua & Pantagruel) on aikoinaan kirjoittanut loistavan, riimitetyn tarinan siitä, miten monella tavalla voi takalistonsa ison asian jälkeen pyyhkiä. Jättiläisen poika (Gargantua itse), kun kertoo kokeiluistaan sodasta palaavalle isälleen. Ja todistaa näin siis käyttäneensä isän sotavuodet hyvin hyödyllisesti kotirintamalla. 1500-luvun tarina tuntuu hyvin iskevän tuollaisen melkein kouluikäisen huumorintajuun, ja kyllä sitä tokaluokkalaistakin nauratti - (vanhemmista puhumattakaan...)

3 kommenttia:

 1. Sinä olet onnistunut tekemään ihan oikeita löytöjä kirjamessuilta! Tuo historiallinen kakkakirja saa nauramaan. Minä ostin lapsilleni muiden teosten muassa "Kakkakirjan", joka on - totta kai - ruotsalaista alkuperää.
  Tuo Napoleonin kirjoittama kirja on varmasti mielenkiintoinen, en ollut kuullutkaan tuollaisesta!

  VastaaPoista
 2. Joo, ovathan nuo mielenkiintoisia - vaikka ihan totuuden nimessä täytyy kyllä sanoa, että Napoleon taisi tehdä oikean päätöksen ryhtyessään sotilasuralla kirjoittamisen sijaan. Aika keskitasoa on itse tarina ja teksti.

  VastaaPoista
 3. Hauska kuulla, että kirja Le Torchecul nauratti. Se ilmestyy helmikuusa suomeksi nimellä Pyllypyyhin. Kirjan kustantaa Pieni Karhu. www.pienikarhu.fi

  VastaaPoista