17.1.2013

Perunoita kuorimassa


Kun kerran noita kuorimaveitsiä (olettehan jo vastanneet sivupalkin kyselyyn ?) tuli tuossa ihmeteltyä, niin tottahan niitä pitää vähän ihan käytännössäkin käyttää. Peruna on monipuolinen herkku eikä kovin kalliskaan, joten kuorimaveitsi on kannattava investointi noin arki-iltojen pikaruokia silmällä pitäen.

Yksi meillä kovasti tykätyistä herkuista on ranskalaista alkuperää oleva crique. Paljon helpommaksi ei resepti mene, varsinkin jos paistaa yhtenä isona pannullisena, kuten meillä tehtiin.

Käytännössähän tässä vaan kuoritaan ja raastetaan perunoita, mielellään sellaista vähän jauhoista lajiketta. Maustetaan halutulla tavalla (ei kuitenkaan suolalla, ettei vesity pannulla). Puristetaan raasteesta liiat vedet pois ja levitetään lätyksi pannulle öljyn ja voin sulatettuun sekoitukseen. Annetaan ruskistua, käännetään vaikka kantta tai lautasta apuna käyttäen ja ruskistetaan toinenkin puoli. Lopuksi päälle hitunen suolaa - maun mukaan.

Siihen mennessä, kun molemmat puolet ovat ruskistuneet on keskellä ihanan pehmeä kypsä perunamössö ja crique on valmista tarjolle. Koko operaatioon ei pitäisi mennä puolta tuntia kauempaa. Seuraksi sitten jotain salaatin tapaista - meillä syötiin omatekoista coleslawta.

8 kommenttia:

 1. Aivan ihana ohje, joka täytyy testata: Kiitos! Minustakin perunasta saa vaikka mitä herkkua ja meidän yksi suosikki onkin ilmeisesti Sveitsin matkojen seurauksena rösti. Tässä on vähän samaa meininkiä, mutta on vieläkin nopsempi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin aikalailla röstin oloinen - eikä Ranska tietysti Sveitsistä niin kovin kaukana olekaan :-)

   Poista
 2. Eli vähän niinkuin kotimaisittain röstiperunat? Röstiperunat on hyviä. Liian harvoin vain tulee itse tehtyä. Varmaan johtuu siitä raastamisesta, vaikka koneellahan raastetta saisi nopeasti. Pitäisi vain sen koneenkin olla aina esillä.;) Peruna on kyllä monipuolinen, ja meillä enimmäkseen perunoita laitetaankin. Harvemmin pastaa tai riisiä. Syksyisin pitää aina maakellari hommata perunoita täyteen.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sinnepäin :-) Peruna on hyvää ja siitä saa tehtyä vaikka mitä !
   Olen ihan kade maakellarista... meillä ei ole kuin pienenpieni jääkaappi, josta poden syksyisin aina kamalaa tuskaa, kun ei saa hilloja ei kurkkuja eikä muutakaan talveksi talteen.

   Poista
 3. Minäkin mietin röstiperunoita, mutta tämä ohje vaikuttaa vielä paremmalta. Kiitos, pitää ottaa kokeiluun kotona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Minä olin ensin tosin skeptinen tämän suhteen - voiko muka pelkästä perunasta tulla hyvää ja voiko se tosiaan kypsyä tuolla tavalla ? No, voi...

   Poista
 4. Herkullisen oloinen tuo pinta, varmasti ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sen pinnan kanssa pitää olla kärsivällinen ja antaa kunnolla rapsakoitua :-)

   Poista