4.12.2012

E-kirjat vs. kirjat - kyselyn tuloksissa pienoinen yllätys

Marraskuussa seurattiin muitakin lukuja pihistelyn lisäksi. Teillä kaikilla oli mahdollisuus vastata kyselyyn siitä, millä kirjanne luette. Suurkiitos kaikille vastanneille. Teitä oli yhteensä 44. Otos ei ole suuren suuri, mutta silti vastauksista löytyi pieni yllätys.

Kysymyksenasettelu pisti vastakkain niin erilaiset sähköisten kirjojen lukuvälineet kuin kirjat ja sähköiset kirjat itsessään.Valintamahdollisuuksia oli seuraavasti :

 1. Luen Kindlellä
 2. Luen Kobolla
 3. Luen jollain muulla lukulaitteella 
 4. Luen IPadilla
 5. Luen puhelimellani
 6. Luen tietokoneella
 7. EN lue e-kirjoja
 Joukosta saattoi valita vain yhden. Tämä oli täysin tietoinen rajoitus, sillä kaikkihan varmaan lukevat ainakin jonkin verran perinteisiä paperikirjoja, vai kuinka ?

En oikeasti odottanut vastaajista löytyvän noin paljon sähköisten kirjojen lukijoita. Joko siis Blogistaniassa viihtyvät lukijat ovat hanakampia tarttumaan muutenkin teknisiin laitteisiin - täysin mahdollista - tai sitten e-kirjojen lukijat kokivat suurempaa tarvetta vastata kyselyyn. Kyselystä lukijoita nimittäin oli aika paljon enemmän kuin kyselyyn vastaajia. Toisaalta, ehkäpä e-kirjat oikeasti ovat valtaamassa lisää alaa.  

Tällä kertaa siis täytyy todeta, että vastaajien joukosta yli puolet käyttää jonkunlaista sähköistä lukuvälinettä.


Jakauma eri sähköisten lukijoiden välillä ei sitten tuonutkaan varsinaisia yllätyksiä. Kobon kaksi käyttäjää ovat tästä anonyymistä kyselystä jopa ihan tunnistettavissa. (Moi, sisko - sinäkin siis vastasit itseni lisäksi ;-)

Kindle (42%)  taitaa olla Suomessa aikamoinen markkinajohtaja e-lukijoiden saralla. Taitaa johtua siitä, että Amazoniakin käsittääkseni käytetään aika paljon. Itseäni häiritsee tuo Amazon-sidonnaisuus vaikka kuulemani mukaan viimeisimmissä versioissa onkin mahdollista käyttää lukijalla myös muualta ostettuja kirjoja.

Puhelimella lukijoiden määrä oli ehkä hienoinen yllätys kuitenkin. E-kirjojen lukijoiksi ilmottautuneista vastaajista 23% eli peräti 6 ilmoittautui lukemaan puhelimella. Heillä täytyy olla tosi hyvä näkö sillä minä en kyllä Lumian ruudulta jaksaisi kovin pitkään tihrustella. Äänikirjat ovat tietysti sitten ihan asia erikseen, niissä olen todennut puhelimen tosiaan olevan se paras vaihtoehto.

Minusta tämä oli sen verran mielenkiintoista, että taidetaan ottaa uusiksi jossain vaiheessa ensi vuonna. Tulee olemaan hauska nähdä, millaisia muutoksia suhdeluvuissa ehkä ajan myötä tapahtuu.

Mitäs te tuumitte tuloksista ?

8 kommenttia:

 1. Kuten jo kyselyviestissäsi mainitsin, luen ekirjoja useammalla eri laitteella. Vastasin vaihtoehdoista kuitenkin Kindlen, koska varmaankin 50% luen sillä. Seuraavaksi eniten käytän iPadia, joka on matkoilla erinomainen kumppani monikäytettävyytensä vuoksi.

  Kindlellä (myös vanhemmilla versioilla) voi lukea muualtakin kuin Amazonista ostettuja ekirjoja (mobi). Kaikki DRM:ttömät kirjat on helppo muuttaa mobiksi ja jos itselleen sen sallii niin myös DRM:lliset kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoituksena olikin löytää se itselle mieluisin vaihtoehto. Minusta tuntuu, että suurin osa e-kirjoja lukevista lukee niitä ehkä parillakin laittella - enkä oikein usko, että kukaan on ihan kokonaan paperikirjoja hylännyt...

   Poista
 2. Miten tuo kirjat vs. e-kirjat tulos tulikaan? Luulisi, että enemmistö kirjaharrastajista kuitenkin lukisi enemmän tavallisia kirjoja kuin e-kirjoja, eli pääsääntöisesti kirjoja ja silloin tällöin e-kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näin minä oletinkin. Siksi sai valita vain yhden vaihtoehdon, joista paperikirjoja pelkästään edusti "EN lue e-kirjoja"... Eli ihan aito tuloshan tämä ei tietenkään ole, mutta ainakin kertoo sen, että enemmistö vastaajista lukee MYÖS e-kirjoja :-)

   Poista
  2. Minna, minä edustan sitä mennyttä maailmaa, jolle paperinen kirja on kirja. Kaikkea tekniikkaa on koko ajan yhä enemmän ja enemmän, haluan säilyttää edes jotain rakasta ja aitoa elämässäni aina. Minulle yksi onnen symboli on parisuhde, jossa on paitsi suuri intohimo ja hyvä keskustelu, kuin myös hyvä hiljaisuus, yhteinen lukeminen sängyssä: Kumpikin lukee omaa kirjaansa keskittyneenä ja kirjan lehdet kääntyvät kodikkaasti...Siihen on vaikea kuvitella tekniikkaa mukaan. Mieheni on pitkät päivät liike-elämässä ja hänellä on kaiken maailman tekniikkaa yli tarpeen. Yhteiset lukuhetket ja oikeat kirjat ovat kuin lomaa ylivauhtia kiitävästä pendoliinosta. Senkin takia niin odtan tämän vuotista lomalla pidennettyä jouluamme...

   Poista
 3. Leena, minäkin pidän ihan paperikirjoista edelleenkin ja yhdessä lukeminen sängyssä on meilläkin yksi elämän suurista nautinnoista. Silti, meillä luetaan myös e-kirjoja eikä vähiten sen takia, että pieneen tilaan mahtuu niin monta ihanaa kirjaa :-)

  Kukin tavallaan. En usko, että e-kirjat koskaan tulevat kokonaan korvaamaan paperikirjoja. On tilanteita, joissa en minäkään koskaan kuvittelisi lukevani sähköistä versiota (esim. uimarannalla tai keittokirjaa keittiössä). Ihanaa on mahdollisuus valita haluamansa.

  VastaaPoista
 4. Siskolla on kyllä mennyt pahasti koboilun puolelle tuo kirjojen lukeminen, on se vaan kivaa, kun ei tavaramäärä kerry kirjoja ostaessa. Etenkin näin muuton alla olen silittänyt koboani rakastavasti useammankin kerran, kun yhdestäkään kirjasta ei tarvitse luopua sen takia, että muuttokuormaa täytyy pienentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä kuvitella, että tulisi kalliiksikin sen kirjapinon lähettäminen Suomeen...

   Poista