8.7.2011

Kesälukemisen parhaimmistoa - John Steinbeck : Travels with CharleyEnnen kirjastokäyntiä olin jo ehtinyt kaivamaan hyllystä ihastuksen 15 vuoden takaa. Silloin Steinbeckin Travels with Charlie oli Turun yliopiston englantilaisen filologian yhtenä pääsykoekirjana. Tämän ansiosta kokeisiin lukeminen oli yhtä nautintoa.

Vuonna 1960 John Steinbeck totesi, ettei ehkä enää tunne omaa maataan tai omia kansalaisiaan ja päättää lähteä uudelleen tutustumiskierrokselle. Koska hän on jo tunnettu kirjailia, pitää keksiä matkustusmuoto, jossa ei tarvita nimen käyttämistä. Sellaiseksi valikoituu räätälöity matkailuauto. Matkaseuraksi kelpuutetaan iso puudeli Charley.

Tie kulkee halki usean osavaltion ja Steinbeck kuvaa sattumia ja ihmisiä matkan varrelta, sekä niiden herättämiä ajatuksia. Mestarin kädenjälki näkyy tekstin näennäisessä helppoudessa ja siinä, miten yksittäisistä ja hajanaisista havainnoista kuitenkin muodostuu ajatuksia herättävä kokonaisuus. Totta, osa esitetyistä mietteistä tuntuu vähän vanhanaikaisilta, mutta siinä on myös osa lukukokemuksen viehätystä. Pääsemme kurkistamaan, miltä Amerikka näytti 50 vuotta sitten jo kypsän iän saavuttaneen kirjailijan silmin.

Matkaa tehdään myöhäisellä syksyllä ja talviaikaan, mutta silti tämä on täydellinen kesäkirja. Miksikö ? No, kun minulla kesään kuuluu ajantajun ripustaminen narikkaan ja matkustaminen ihan vain jonnekin. Samanlainen tunnelma on vahvasti läsnä läpi koko kirjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti