19.3.2018

Nepalilaista perunakormaa

Olen tässä viime aikoina hehkuttanut suomalaisten ruokalehtien tasonnousua. Aiemmin lempparini oli brittilehti Delicious ja mielelläni selailin myös ranskalaisia ruokalehtiä. Suomalaisista en jostain syystä tuntunut löytävän kokeiltavia reseptejä. Tilanne on viimeisen puolen vuoden aikana muuttunut radikaalisti.

Delicious toistaa itseään vuodesta toiseen, enkä enää taida vaivautua sitä hankkimaan. Viime viikolla ostin muutaman ranskalaisen lehden, mutta ne tuntuvat jotenkin ahtaasti taitetuilta ja tunkkaisilta - halvoilta suorastaan. Suomalaisia suosikkeja puolestaan on ilo sekä katsella että lukea. Huomaan ostavani jokaisen Glorian ruoka ja viini -lehden ja lukevani sen innokkaasti kannesta kanteen. Maku-lehti tuntui aiemmin vähän arkiselta, mutta nyt huomaan katsovani useitakin reseptejä "sillä silmällä" ja Vege-lehti on todellinen helmi.



Viimeksi mainitusta puuttuu kokonaan "-ismisyys", joka minua niin usein kasvisruokien kohdalla häiritsee. Ei saarnaamista, ei liikaa lihankorvikkeita, vaan pitkä lista houkuttelevia ja herkullisia reseptejä, jotka nyt vain sattuvat olemaan ilman lihaa. JES! Kokeiluruksi löytyy monenkin reseptin kohdalla, mutta nyt ensimmäiseksi osui ruokalistalle Vegekorma, joka taitaa jäädä meillä toistuvaan käyttöön. Sen verran helppo, herkullinen ja loppujen lopuksi edullinenkin herkku on kyseessä.

Aineslista on pitkä, mutta siinä on paljon mausteita, joita voi sitten käyttää kerran jos toisenkin. Perusainekset eivät ole sieltä kalleimmasta päästä, mutta maku menee luksuksen puolelle.


Vegekorma 

Vajaa kilon pussi perunoita kuorittuina ja kuutioiksi pilkottuina
4 pienehköä porkkanaa kuorittuina ja kuutioiksi pilkottuina
1pikkutölkki maissia
1/2 tölkkiä herneitä (pakasteherneet toki ovat herkkua, mutta halusin tuon pois kaapista seisomasta)
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1rkl inkivääriä tuubista
loraus rypsiöljyä
2rkl tomaattipyreetä
vajaa puolet Mutti tomaattimurskapurkista (sekin pois jääkaapista)
1rkl curryjauhetta
1rkl garam masalaa
1/2 rkl juustokuminaa
1rkl verran korianteri - chili sekoitusta myllystä
1/2 rkl kurkumaa
1/2rkl kademummaa
1/2 tl kuminansiemeniä
1/2 tl fenkolinsiemeniä
1 prk kookosmaitoa (400ml)
1dl cashew-pähkinöitä
1dl maustamatonta jugurttia
1rkl kookossokeria

Lisäksi naan-leipää (ja broilerin nuijapaloja sumakilla ja currylla maustettuna - eli ei ihan vegeä tällä kertaa).
Korianterinlehtiä olisi voinut ripotella päälle mutten jaksanut lähteä kauppaan.

Kypsennä kattilassa vedessä (tai höyrykeittimellä) porkkanapalat ja perunapalat pehmeiksi. Lisää lopussa herneet ja maissi ja kuumenna.

Silppua sillä aikaa sipuli ja valkosipulit (ja inkivääri, jos käytät tuoretta). Laita sipuli ja inkivääri korkeareunaiselle pannulle öljytilkkaan kuullottumaan.
Nosta pois levyltä ja lisää valkosiopuli, tomaattimurska ja mausteet. Laita takaisin kuumenemaan ja anna paahtua pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, kookosmaito ja pähkinät. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen 5min.

Soseuta kastike tehosekoittimessa ja kaada takaisin pannulle. Lisää jugurtti ja sokeri sekä tarvittaessa suolaa. Lisää perunaseos ja kuumenna kiehuvaksi.

Voit tarjoilla riisin kera. Meillä syötiin riisiä viikolla jo pariin kertaan ja se tuntui perunan lisäksi vähän turhan tuhdilta vaihtoehdolta, joten tällä kertaa vain pistettiin valmiista paketista pari naanleipää uuniin. Ateriaksi tuo olisi ollut täysin riittävä, mutta nyt oli kaiken varalta (lue, jollei maku miellytä muksuja) myös broilerinnuijia ja salaattia pöydässä tarjolla.

Mieto korma kelpasi kuitenkin kaikille. Ainoa mutina kuului keskimmäiseltä, joka vierasti cashew-pähkinöistä tullutta murumaisuutta kastikkeessa. Siitä pääsee tietysti eroon tarjoilemalla pähkinät erikseen ja ehkä etukäteisliotuskin tekisi koostumuksesta vielä sileämpää. Kokeillaan sitten ensi kerralla.

2 kommenttia:

  1. Vegekorma näyttää niin hyvältä ja vielä naan-leivän kanssa.
    Ihanaa viikkoa sinulle Minna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä sanoa, että tämä oli hyvää ja vielä helppo tehdä :-)

      Poista