Olen tässä mielenkiinnolla seurannut Pienen hauen pyydystys-kirjan hypetystä Instagrammin puolella. Viime vuoden aikana törmäsin kirjaan säännöllisesti niin kirjablogien kuin kirjagrammin postauksissa ja sain lopulta luettua kirjan itsekin. Onneksi. Se nimittäin on pieni helmi, joka kaikin tavoin ansaitsee huomion.
Mielenkiintoista tammikuun ilmiöstä tekee sen, että tarvittiin vain yksi isompi vaikuttaja, jotta kohina paisui. Minä en edes nähnyt alkuperäistä viestiä @stellaharasek instagram-tililtä, mutta kaiut tavoittivat. Piti oikein pistää kyseinen tili seurantaan siltä varalta, että tulee muitakin mielenkiintoisia some-ilmiöitä. Viime viikollahan hän vaikutti minut ostamaan Novitan kevään neulelehden instakuvillaan lankavalmistajan kanssa yhteistyössä suunitelluista malleista.
Sitä paitsi, helmikuun lopussa olisi kai tulossa saman vaikuttajan organisoima lukupiiri Pienen hauen pyydystys -kirjasta, joten pitää seurata viestintää.
Kirjoitin nimittäin omaan blogiini seuraavasti :
Sitä paitsi, tuohon tunnelmaan jää kaipaamaan.
Tämä yksittäinen hypetys on kuitenkin vain esimerkki viime aikoina mieltä ilahduttaneesta asiasta. Lukeminen nimittäin näyttää oikeasti olevan nyt trendikästä. Kirjat ja kirjasuositukset ovat ilmestyneet useammankin some-vaikuttajan tileille vahvemmin kuin koskaan aikaisemmin. Enkä nyt puhu pelkästään kirjabloggaajista tai kirjagrammaajista. Elämäntapavaikuttajat (Stella Harasek), ruokabloggaajat (Hanna Hurtta, Janica Brander) ja monet monet muut ovat nostaneet kirjat vahvasti framille kanavissaan.
Älkää käsittäkö väärin. Monet näistä henkilöistä ovat varmasti lukeneet kirjoja ja myös niistä postanneet aikaisemminkin. Nyt vain tuntuu, että yhä useammat tekevät näin, yhä useammin.
Lukemisinnostus on mitä ilmeisimmin näkynyt myös kirjamyynnissä. Kirjakauppaliiton artikkelin mukaan yleisen kirjallisuuden myynti kasvoi vuonna 2020. Kustantajat myivät tuotteitaan peräti 12% enemmän edelliseen vuoteen verrattuna.
Ehkä kyseessä on Koronan aiheuttaman kotoilun luoma trendi, mutta jo aikaisemmin olen ilahtunut markettien pitenevistä kirjahyllyistä ja kirjallisuuden ilmaantumisesta mainoskanaviin entistä vahvemmin. Äänikirjat ovat kai olleet eniten näkyvillä, mutta jokainen kirjoista innostuva uusi lukija on kullanarvoinen, oli lukuformaatti sitten mikä tahansa. Vahvasti peukutan tämän trendin jatkuvuudelle pandemiakauden päätyttyäkin.
Minun trendikkyyteni on tainnut viime aikoina perustua lähinnä villasukkiin.
Onhan neulominenkin nyt trendikästä. Niin kuin trendin harjalle on päätynyt myös hapanjuurileipominen, joka sekin minulla on valitettavasti hiipumassa. Isännän muutto Ranskaan vähensi meillä leivän syömistä sen verran, että pakastimessakin on jo hylly pelkästään kuivumaan jääneitä leipiä varten (rajansa silläkin, miten paljon leipäsalaattia, krutonkeja jne. saa muksuihin uppoamaan).
Lukemisen suhteen olen auttamattomasti tippumassa trendijunasta. En ymmärrä, miksi nyt niin tökkii, mutta kirjaan tarttuminen tuntuu ylenmääräisen hankalalta. Haastoin itseäni lukemaan (siis ei kuuntelemaan) kirjaa vähintään 30 sivua joka ilta. Ei mennyt ihan putkeen. Niinä kolmena iltana, kun tällä viikolla keskityin lukemaan, sivuja meni kyllä vähintään 50 ja nautin olostani suunnattomasti, mutta haaste onnistui tosiaan vain puolena illoista.
Vika ei ole lukemassani kirjassa. David Mitchellin Jacob de Zoetin tuhat syksyä on mielenkiintoinen, koukuttava ja vänkä tarina nuoresta tilintarkastajasta 1700-luvun lopun hollantilaisella kauppa-asemalla suljetun Japanin reunalla. Huomaan kuitenkin automaattisesti istuvani nojatuoliin ja tarttuvani neuleeseen helpommin kuin kirjaan. Ehkä kyse on mielen levottomuudesta, koronakuplan paineesta. En ole oikein jaksanut keskittyä edes äänikirjoihin, mutta siskon kanssa puhelimessa juoruaminen tai poukkoileva ajatustenvirta sujuvat puikkojen kliksuttaessa. Saa nähdä, miten käy, kun nyt viikonloppuna olisi tarkoitus keskittyä vähän vaikeampaan pitsineuleeseen...
Mutta tosiaan, äänikirjoja kuuntelin viikolla loppuun peräti kaksi 20-luvulle sijoittuvaa cozy mysteryä Evie Parker-sarjasta. Kevyttä, hötöä, mutta viihdyttävää. Murder at the Tea Party ja Murder at the Car Rally. Jo nimet kertovat, millaisista tarinoista on kyse ja tarkennuksena vielä mainittakoon, että sankaritar on 27-vuotias amerikkalainen nuori leskikreivitär, joka seikkailee autonkuljettaja/henkivartijansa kanssa edesmenneen miehensä kotikonnuilla englantilaisen yläluokan kartanoissa...
Yleensäkin tammikuun luettujen lista vahvistaa yllä kertomani. Listalta löytyy 9 äänikirjaa, jotka kaikki ovat joko cozy mysteryä, romantiikkaa tai jonkinlaista kevyttä fantasiaa. Lisäksi sitten listalle on eksynyt 1 painettu (nuortenkirja) ja 1 ekirja (dekkari). Kirjat ovat listalla lukujärjestyksessä, mutta helpostihan tuolta löytää kolme sarjaa eli Tilly Wallacen Manners and Monsters, Nancy Warrenin Vampire Knitting Club ja Sonia Parinin Evie Parker. Sivuhuomautuksena vielä, että kaikki kolme sarjaa pääsivät läpi sarjojen "kolmen osan - kriteeristä" *
Tammikuu jatkuu vielä huomenna, mutta enpä usko tuon listan enää ehtivän muuttumaan tälle kuulle. Ainakaan tällä lukutahdilla.