Sivut

13.3.2021

(Luku)päiväkirja: Keskeneräisten kauhistus

Lauantai 13.3.2020

Aloittaisiko sitä taas kauhistelemalla ajan nopeaa kulkua? Että miten sitä voikin taas olla viikonloppu ja maaliskuu jo puolivälissä ? Ehkä kauhistelen vaihteeksi jotain muuta.

Instassa joku taas kysyi kesken olevien kirjojen määrästä. Kirja kerrallaan vai monen välillä hyppien? Ei liene yllätys, että minulla on homma viime vuosina levähtänyt ihan käsiin. Pahimmillaan on kirjoja ollut samanaikaisesti kesken lähemmäs kolmekymmentä. Nyt on Goodreadsin "currently reading"-listalla "vain" kymmenkunta kirjaa. Tähän pääsy vaati kylmäveristä siivousta. Yli vuoden kesken olleet joko kokonaan pois (kesken jäävät) tai sitten "want to read"-listalle. 

Kirjahyppely on salakavala tauti. Se alkoi hyvinkin viattomasti. Ensin  mietin, että ei kai se haittaa, jos minulla on samaan aikaan kirja kesken suomeksi, englanniksi ja ranskaksi. Aivoille on hyväksi vähän vaihtaa välillä... Kirjaformaattien valikoiman laajetessa minulla alkoi olla kirja kesken suomeksi, englanniksi ja ranskaksi sekä painettuna että ekirjana. Sitten tulivat äänikirjat... Taidatte jo tietää, mitä tapahtui ? 

Olen muutamana vuotena joutunut  nolona tunnustamaan, että ranskaksi lukeminen on jäänyt ihan kokonaan. Silti kirjoja on kesken melkoinen määrä. Kai se on myönnettävä, että nuoruuden "kirja kerrallaan ja mielellään kovakantisena" -periaatteesta on tullut tingittyä. Niin sitä ihminen muuttuu. Kaikki muutos ei tietenkään ole huonoon suuntaan ja jousto helpottaa elämää, mutta ehkä sitä voisi yrittää pitää tuon keskeneräisten listan edes jotenkin hallinnassa. 



Tällä viikolla olenkin toiminut varsin esimerkillisesti. 

Luin loppuun Rachel Cuskin Ääriviivoja, josta pidin valtavasti. Jotenkin luonnosmainen rakenne ja ajatuksina soljuva teksti loivat unenomaisen maiseman ääriviivoiltaan terävästä sarjasta kuvia. Ihan kuin olisi katsonut samasta rannasta eri kohdista otettuja yksittäisiä kuvia vierekkäin. Sitä jotenkin hahmottaa rannikon reunan ja kallioiden ääriviivan, mutta tietää väleissä olevan vielä paljon piilossa. 

Samoin aloitin ja luin loppuun Elly Griffithsin Ruth Galloway-sarjan kuudennen osan Kadonneet ja kuolleet. Aihealueessa pyörittiin lapsenmurhien, -sieppausten ja väärien syytösten kiemuroissa muutaman sadan vuoden ajalta. Kauhea aihe, mutta selvästi olen nyt ohi yliherkkyyden, joka minuun lasten ollessa pieniä iski täydellä voimalla. Kymmenen vuotta sitten en olisi voinut kirjaa lukea, ihan vain sen takia, että siinä tapahtui ikäviä asioita pienille lapsille. 

Arkeologia näyttää olevan aihealue, johon viittaaminenkin saa minut lukemaan (vakka Amelian seikkailuista). On ihan sama, miten suuressa roolissa varsinainen historiatutkimus on. Minä luen. Ruth Galloway-kirjoissakin toki aina kaivetaan luita esiin ja niitä tutkitaan sekä luodaan historiallista kontekstia, mutta pääpaino on kyllä varsinkin tässä osassa nimenomaan ihmisissä, heidän reaktioissaan ja suhteiden labyrintistä. Kumman koukuttavaa, kun kirjat ovat kuitenkin myös melko hajanaisia ja juonenpätkiä sinkoilee, tai ehkä juuri siksi. Lopussa kyllä sidotaan pätkät rusetille ja sehän näissä dekkareissa yleensä on lohdullista. Saadaan juttu loppuun, syylliset kiinni ja voidaan siirtää katse seuraavaan. Elämässähän harvemmin kai menee ihan noin selkeästi. 

Aloitin jo seuraavankin Gallowayn eli Aavekentät. Noin muuten on näitä "lähimpiä" kesken olevia mm. Matt Haigin Kuinka aika pysäytetään, joka etenee hitaasti, mutta varmasti. Kuulokkeet ovat palaverisuman vuoksi korvilla niin paljon, että jotenkin ei tee mieli yhtään enempää, mikä vähän rajoittaa äänikirjojen kuuntelua. Sama kohtalo on kohdannyt myös Samin Nosratin Salt, Fat, Acid, Heat - Mastering the Elements of Good Cooking klassikkoa. Kyseessä on tietokirja keittotaidosta, muttei keittokirja. Yhtään reseptiä ei pitäisi kirjasta löytyä. 

Kaikkiaan keskeneräisten listalta löytyvät tällä hetkellä (5 äänikirjaa, 2 painettua ja 4 ekirjaa - kahdella kielellä): 

  • Elly Griffiths: Aavekentät (ekirja)
  • Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään (äänikirja)
  • Samin Nosrat: Salt, Fat, Acid, Heat (äänikirja)
  • Mark Morris: The Wolves of London (äänikirja)
  • Nancy Warren: Lace and Lies (äänikirja)
  • Yotam Ottolenghi: Ottolenghi Flavour (painettu)
  • Anni Kytömäki: Margarita (ekirja)
  • Terhi Tarkiainen: Kitty - eli kuinka mies tuhotaan (ekirja)
  • Elizabeth Gilbert: Tyttöjen kaupunki (painettu)
  • Alix E. Harrow: The Ten Thousand Doors of January (ekirja)
  • Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes - The Definitive Audio Collection (äänikirja)


Lopuksi vielä viikonloppuvinkki pääkaupunkiseudulle: Kuva on meidän perjantain herkuttelusta. Kokeiltiin uutta Crunch Brunch -palvelua ja täytyy sanoa, että viikonloppuun laskeuduttiin varsin rennosti ja nautiskellen. Kaikille löytyi jotain ja asettelu oli houkuttelevaa. Tuotteet maistuivat tuoreilta,  mikä on tietysti supertärkeää, kun listalla on marjoja ja hedelmiä. Salaatin hummus oli huippuhyvää. Plussaa myös pääasiallisesti pahvisista pakkauksista. Tämä menee jatkoon ja tullaan tilaamaan uudelleen. 


Viikolla loppuun luettuja : 

Elly Griffiths: Kadonneet ja kuolleet 
Oma ostos Elisa Kirjasta 

Rachel Cusk: Ääriviivat
Oma ostos Elisa Kirjasta 


4 kommenttia:

  1. Tuo Samin Nosratin kirja on jo pitkään kiinnostanut.Mutta en tiedä haluaisinko kuunnella sitä äänikirjana; kirjassa kuitenkin on kuviakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alun perusteella se on varsin mielenkiintoinen ja tuntuu toimivan äänikirjanakin. Toki kuvat puuttuvat. Täytyy katsoa, miten muuttuu, jos osuu jossain vastaan ihan painettuna.

      Poista
  2. Minä en osaisi lueskella montaa kirjaa samaan aikaan. Olen ihan onneton jo yhden kirjan kanssa :)
    Ihanaa sunnuntaita sinulle Minna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä kieltämättä välillä menee sekaisin...
      Mukavaa viikkoa!

      Poista