Eikä sitten kuitenkaan ole, sillä tämän reseptin nerous piilee juurikin sen kyvyssä elää ja vaihtua sesongin mukaan. Piirakan voi tehdä niin raparperista, mustikoista tai omenoista kuin melkein mistä tahasta suuhun sopivasta hedelmästä... ainakin minun kokeilujeni mukaan.
Siispä tässä yhtenä päivänä palattiin taas perusasioiden pariin - raparperipiirakan muodossa.
Jäin kuopuksen kanssa kotiin, kun vieraat ja muu kotiväki lähtivät Vähävedelle melomaan. Ovella isäntä kääntyi nöyrästi puoleeni...
"Jos sulla on aikaa, niin voisitko... sitä raparperipiirakkaa... sitä, jossa on sitä valkoista (?)"
No voinhan minä, kun noin kauniisti pyydetään, eikä tämä ole oikeasti edes työläs tehdä.
Sitten innostuin myös kokeilemaan jotain ihan uutta eli lohipiirakkaa minulle ihan vieraalla pohjalla. Bongasin piirakan Beach House Kitchen -blogista, jossa käytettiin alunperin Martoilta napattua pohjan reseptiä. Vähän tietysti tuli ohjetta sitten muokattua kaapista löytyvien ainesten mukaisesti.
Lopputulos oli lohipiirakaksi täyteläinen olemus, joka ei kuitenkaan tuntunut sen paremmin suus kuin vatsassakaan raskaalta. Jopa muropohjaa vierastava esikoinen ilmoitti kelpuuttavansa pohjan jatkossakin. Se ei olekaan mureneva vaan melkein leipämäinen. Herkullinen kaikkiaan. Tätä tehdään varmasti vielä uudelleen.
Illalla kotiin tulivat väsyneet ja nälkäiset melojat. Pöytään pistettiin kesäkaalisalaattia lohipiirakan kaveriksi ja sitten raparperi-mansikkapiirakaa jätskin kanssa.
Tuli varsinainen piirakkapäivä.
Mummin (marja)piirakka
POHJA:
100g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 hyppysellinen suolaa
4 rkl sokeria
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Leikkaa kylmä voi kuutioiksi ja nypi muiden aineiden kanssa hiekkamaiseksi seokseksi. Lisää tilkka (1/2dl ja lisää, jos tarpeen) vettä ja sekoita nopeasti taikinaksi.
Voitele piirakkavuoka ja painele taikina ohueksi pohjaksi. Pistele haarukalla.
Täyte:
Leikkaa rapaperia (n.4 vartta) pieniksi palasiksi tai käytä mustikoita, vadelmia tai muita haluamiasi marjoja tai laita omenasiivuja. Asettele pohjan päälle. Ripottele pinnalle vielä muutama ruokalusikallinen sokeria.
Laita uuniin noin 7min ajaksi ja sekoita sillä aikaa kreemi.
TÄYTE:
1 prk kermaviiliä
vajaa 1 dl maitoa
1 kananmuna
muutama ruokalusikallinen sokeria (riippuen täytteen happamuudesta ja haluamastasi makeusasteesta)
Sekoita täytteen ainekset ja kaada piirakan päälle. Laita takaisin uuniin ja kypsennä 45-60min.
Anna jäähtyä haaleaksi. Tarjoile jäätelön ja vaniljakastikkeen kera.
Lohi-fenkolipiiras Marttojen pohjalla
POHJA
2 1/2 dl jauhoja (1 dl vehnä- ja 1 1/2 dl speltti täysjyväjauhoja)
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
1/2 dl öljyä
1 1/2 dl vettä
Sekoitetaan kuivat aineet sekaisin. Lisätään nesteet ja levitetään voideltuun piirasvuokaan.
Silppua kylmäsavulohi ja fenkoli. Levitä pohjalle. Ripottele pinnalle tilliä.
Sekoita täytteen kerma, maito, kananmuna ja juustoraaste. Mausta. Kaada piirakkaan.
Paista 200 asteisessa uunissa puoli tuntia tai kunnes pinta hiukan ruskistuu paikoin.
Anna jäähtyä haaleaksi. Ripottele pinnalle vielä tilliä (ja sitruunamehua, jos kaipaat)
Tarjoillaan raikkaan salaatin kera. Tällä kertaa sekoitin kesäkaaliraastetta, ohuita kurkkusiivuja, ripauksen suolaa ja mustapippuria. Kastikkeeksi häivähdys Ponzu-kastiketta (japanilainen sitruunalla maustettu soijakastike).
TÄYTE
2 dl ruokakermaa
0,5dl maitoa
0,5dl maitoa
1 kanamuna
150 g juustoraastetta (punainen Emmental)
ripaus suolaa
muutama kierros korianteri-chilisekoitusta myllystä
mustapippuria
LISÄKSI
150 - 200 g kylmäsavulohta
pieni fenkoli silputtuna
tilliä oman maun mukaan
Sekoitetaan kuivat aineet sekaisin. Lisätään nesteet ja levitetään voideltuun piirasvuokaan.
Silppua kylmäsavulohi ja fenkoli. Levitä pohjalle. Ripottele pinnalle tilliä.
Sekoita täytteen kerma, maito, kananmuna ja juustoraaste. Mausta. Kaada piirakkaan.
Paista 200 asteisessa uunissa puoli tuntia tai kunnes pinta hiukan ruskistuu paikoin.
Anna jäähtyä haaleaksi. Ripottele pinnalle vielä tilliä (ja sitruunamehua, jos kaipaat)
Tarjoillaan raikkaan salaatin kera. Tällä kertaa sekoitin kesäkaaliraastetta, ohuita kurkkusiivuja, ripauksen suolaa ja mustapippuria. Kastikkeeksi häivähdys Ponzu-kastiketta (japanilainen sitruunalla maustettu soijakastike).
Herkullista! Kiitos resepteistä. Mukavaa heinäkuun loppua sinulle Minna!
VastaaPoistaKiitos samoin! Piirakoita pitäisi tehdä useamminkin. Niillä saa herkkua helposti.
PoistaTänään juuri mietin piirakan tekoa, kaapissa olisi maitorahkaakin.
VastaaPoistaHerkullisen näköinen piirakka ja raparperit sopivat erityisesti kesäisiin piirakoihin.
Ihanaa viikonloppua sinulle Minna <3
Raparperi on ihanaa ja piirakoita pitäisi kyllä tehdä useamminkin. Ihanaa viikonloppua sinullekin!
PoistaTuo pohja on ihan huippu! Ja soveltaminen, fenkoli tuo varmasti oman lisänsä : )
VastaaPoistaNiin on. Just tässä mietin, että mitenkähän sen pakastaminen onnistuu... voisin tehdä rippijuhliin syyskussa :-)
Poista