Olimme jo paria päivää aikaisemmin syöneet tiramisua jälkiruoaksi, mutta kun Viini-lehden artikkelissa (kirjoittajana taisi olla Liemessä-blogin Jenni) käytettiin Marsalaa niin oli ihan pakko kokeilla. Marsala on ollut minun suosikkini siitä lähtien, kun joskus nuorena tyttönä olin au pairina Ranskassa. Perheen äiti tuli sisilialaista alkuperää olevasta perheestä. Hänen isänsä teki maailman parasta sardellipizzaa ja aperitiivina tarjottiin aina pieni lasillinen Marsalaa jääpalalla.
Paitsi ihan juotavana niin Marsala on myös ihan mahtavaa ruoanlaitossa ja leipomisessa. Olen käyttänyt Marsalaa mantelipiirakan täytteen mausteena, sherryn tilalla keitoissa ja myös kastikkeiden terävöittämisessä. Sen mantelinen tuoksu ja täyteläinen maku kuuluvat keittiömme peruselementteihin. Minä käytin Marsalaa jo ennen kuin Nigella teki siitä kuuluisaa keittokirjoillaan.
Kului vuosia, kun Marsalaa tuotiin meille matkoilta tuliaisina, mutta nyt sitä saa myös Suomesta. Tosin täytyy sanoa, että Alkon valikoimista poimittu ei ole ihan niin täyteläinen ja pehmeä kuin mitä ollaan vuosien varrella totuttu käyttämään, mutta menettelee toki paremman puutteessa.
Tiramisukkuppikakut
Taikina :
3 dl venhäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
0,5 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
50g suolatonta voita
3 kananmunaa
3 kananmunan keltuaista
2,5 dl sokeria
Marsala-siirappi: (jos haluat kunnolla kostuttaa kaikki kuppikakut niin tee tuplasti)
0,5dl espressoa tai vahvaa kahvia
0,5dl marsalaa
0,5 dl sokeria
Kuorrute :
2 dl kuohukermaa
250g mascarponetuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
Koristeluun tummaa kaakaojauhetta
Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen. Laita voi, vanilijasokeri ja maito pieneen kattilaan liedelle miedolle lämmölle. Pistä kananmunat, keltuaiset ja sokeri vaahtoutumaan yleiskoneessa ainakin viideksi minuutiksi tai kunnes vaahtoon muodostuu huippuja. Sekoita lautasella jauhot, leivinjauhe ja suola. Nosta voiseos syrjään hiukan jäähtymään, kun voi on sulanut.
Kun munat ovat vaahtoutuneet lisää jauhoseos hiljalleen sekoittaen tai lastalla nostellen. Kaada sekaan voimaito varovasti nostellen taikina tasaiseksi.
Täytä muffinssivuoat (3/4) ja paista 15-20min. Meillä vaati tuon melkein 20min.
Sekoita kahvi, marsala ja sokeri pienessä kattilassa. Kuumenna (voit kiehauttaa alkoholin pois). Tee muffinsseihin viiltoja, ei pintaan niin kuin minä tein, vaan tökkäise veitsellä melkein pohjaan saakka useamman kerran. Näin siirappi valuu ihanasti koko muffinssiin. Imeytä marsalasiirappia silikonisiveltimellä, kunnes purkkisi on tyhjä...
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone, tomusokeri ja vaniljasokeri. Jatka vatkaamista vielä muutama minuutti, kunnes seos on tasaista. Pursota kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle ja siivilöi päälle kaakaojauhetta.
Ilman tuota siirappia nämä muffinssit olisivat pelkkää hötöä makeaa, joten pidä huoli siirapin huolellisesta käytöstä. Rasvan määrän vähentämisen vaikutusta voisi joskus kokeilla. Seuraavalla kerralla myös ajattelin maustaa muffinssitaikinan vaikka raastetulla appelsiininkuorella ja vähän ehkä vielä kaakaojauheellakin. Saattaisi antaa hyvän säväyksen, vaan onko se sitten enää tiramisumuffinssi ?
Nämä pisti heti Viini-lehdestä silmään, että kokeilla joskus pitää. Kiva idea tehdä tiramisua kuppikakkuina.:)
VastaaPoistaMinulla oli sama juttu, jotenkin vaan palasin lehdessä aina "sille sivulle"...
PoistaItaliasta ei voi tulla pahaa (päitsi Berlusconi) :)
VastaaPoistaHienonäköiset kuppikakut, Minna. Ihanaa...
Kiitos, eivät olleet yhtään huonoja vaikka itse sanonkin :-)
Poista♥♥♥Mahtavan hyvää naistenpäivää kaikille naisille!!! ♥♥♥
VastaaPoistaKiitos :-)
PoistaEn tiedä miksi Marsalasta tulee aina marsipaani mieleen;D Namin näköiset kuppikakut ja hyvää naistenpäivää Minna
VastaaPoistaMarsala kuulostaa marsipaanilta... ja onhan siinä parhaimmillaan sellainen mantelinen makukin.
PoistaKiitos ja samoin :-) vaikka päivä taisi mennä jo.
Marsala sopii kyllä hyvin vaikka mihin, pitäisi taas hankkia. Hyvää naistenpäivää!
VastaaPoistaNiin sopii ja nythän sitä saa Alkostakin
PoistaTiramisu on tietysti hyvää, mutta suolaisemman ystävänä piti laittaa korvan taakse tuo lause "sardellipizzaa ja aperitiivina tarjottiin aina pieni lasillinen Marsalaa jääpalalla".. Tuota yhdistelmää pitää kokeilla!
VastaaPoistaVoi, se pizza oli kyllä ihan omaa luokkaansa. Siinä ei ollut muita täytteitä kuin sardellit ja pohjakin vähän paksumpi kuin olemme tottuneet, mutta se maku... Aikaa on kulunut parikymmentä vuotta ja tuo kuuluu edelleen parhaimpiin ruokamuistoihini.
PoistaEn voi sanoa kun että voi hyvänen aika tätä ohjetta! Vaikuttaa niin herkulliselta, että tekisi mieli alkaa leipoa nyt alkuyöstä. :) Marsala vain puuttuu.
VastaaPoistaHyvää naistenpäivän iltaa!
No, leivoitko ? Voisi meinaan onnistua vaikka konjakilla, kun pistää paljon kahvia mukaan siirappiin.
Poista