Minä olen jo aiemminkin sekä tunnustautunut suklaaholistiksi
että hehkuttanut isojen suklaapussien oston autuutta. Tänään esittelen vähän tarkemmin
"hovihankkijaani" eli Valrhonaa. Samalla pääsette maistiaisille
alunperin nimenomaan Valrhonan reseptivihosta bongatun suklaakakun myötä. Se on
niin pilvenkeveän tuntuinen, ettei kunnon suklaakakuksi uskoisikaan. Kuitenkin
maku on täyteläisen tymäkkä ja pieni pala herkkua riittää pahimmallekin
addiktille.
Valrhona on meidän perheessämme tuttu suklaamerkki jo
vuosien takaa. Syykin on hyvin
yksinkertainen. Mies on kotoisin aika
läheltä suklaatehdasta, joka kaiken lisäksi on sopivasti keskellä Rhônen
viinialueen tunnetuimpien tilojen maita. Merkin nimikin on peräisin kotialueeltaan eli
Vallée de Rhône on muotoutunut Valrhonaksi...
Tain l'Hermitage oli ja on edelleenkin siis itseoikeutettu
etappi lomamatkalla. Isännälle Chapoutierin ja Jaboulet:n viinejä, emännälle ja
lapsille suklaata tehtaanmyymälästä. Kylä
on pieni, mutta sieltä löytyy paljon maisteltavaa viinien ja suklaan muodossa.
Tehtaanmyymälässä poikkeaminen kannattaa, jos noille maille
sattuu vierailemaan. Myymälässä on
upeita suklaataideteoksia näytillä ja ostosten lisäksi saa "kaupanpäällistä"
yleensä melkein ostosten verran kassiin mukaan.
Pitkäaikainen haaveeni on myös ollut päästä osallistumaan
tehtaan "chefin" pitämälle suklaakurssille. Ennen noita kursseja oli
tarjolla vain ammattilaisille ja isommille ryhmille. Nyt näköjään myös
kuluttajille tarjotaan mahdollisuus oppia suklaan saloja superammattilaisen
johdolla. Ehkäpä sitten ensi kesänä.
Muutaman vuoden ajan on Suomessakin ollut mahdollisuus
päästä osalliseksi Valrhonan laatusuklaista Niitä kun löytyy Espan Gallerian
Valrhona-liikkeestä (josta muuten tässä näkyvät kauppakuvat) . Itse olen tottunut ostamaan muutaman kuukauden välein
kolmen kilon pussin joko Caraibe tai Manjari-suklaita, jotka kuluvat sitten
niin leivonnaisissa, jälkiruuissa kuin kahvin kaverinakin. Eivätkä hinnat muuten ole sen kalliimpia kuin Ranskan
tehtaanmyymälässäkään. Viime tarkistuksella mentiin aikalailla samoissa
kilohinnoissa.
Leivonnassa suklaan laatu on erityisen tärkeää ja Valrhona
onkin monen huippuchefin ja -kondiittorin luottomerkki. Seuraavassa reseptissä
käytetään sekä Valrhonan kaakaota että suklaata. Muitakin merkkejä toki voi
kokeilla, kunhan pitää laadusta huolta - ja suklaan kaakaopitoisuudesta.
Ainakin yli 60% sen olla pitää. Muuten kärsii
maku eikä keveää koostumusta synny.
Cake au Chocolat de Valrhona
vajaa 1 dl hunajaa
1 dl hienosokeria
vajaa 1 dl mantelijauhetta
80g crème fraîchea
1,25 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
50g sulatettua voita
1 rkl rommia tai muuta alkoholia maun mukaan
30g suklaata sulatettuna
Yhdistä kananmunat, hunaja ja sokeri. Lisää mantelijauhe ja sihtaa joukkoon jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Sekoita joukkoon crème fraîche ja sula voi. Lisää rommi ja viimeiseksi sulatettu suklaa.
Kaada kakkuvuokaan (leipävuoka) ja kypsennä uunissa 160 asteessa noin 45 min.
Anna jäähtyä hetki vuoassa ennen kuin käännät kakun siitä pois.
Toisinaan kuorrutan kakun myös hyvin yksinkertaisella kuorrutteella. Sulata yhdessä 100g suklaata ja vajaat 50g voita. Sekoita ja anna jäähtyä hetken aikaa. Ole kärsivällinen. Minä kuorrutan aina liian aikaisin, jolloin osa kuorrutuksesta valuu lautaselle. Valuta kakulle ja jäähdytä loppuun.
Vaikuttaa tosi herkulliselta reseptiltä ja myös suht helpolta valmistaa! Tätä täytyykin kokeilla pian. Oletko kokeillut muulla kuin rommilla? Toimiskohan calvados (mun lempparia!)?
VastaaPoistaViimeksi laitoin itse asiassa Cointreauta. Vähän oli vaimea maku, mutta pieni häivähdys appelsiinia tuntui. Ei ollenkaan huonoa.
PoistaApua tuo ei voi olla kuin taivaallista. Nimimerkki juuri ahmin Viinilehden mukana tulleen Lindtn merisuolalla höystetyn ihanuuden :D:
VastaaPoistaVoi, kun muistutit. Meillä odottaa tuo levy kaapissa, jonne sen piilotin. Lähinnä siis itseltäni...
PoistaValrhonan tehtaanmyymälä.. voisko parempaa matkakohdetta olla! No, ehkä ne viinitilat siinä samalla. Täältä Jyväskylästä on muuten yllättävän vaikea löytää kaupoista valrhonaa. Onneksi voi tuottaa sieltä Helsingistä meidän perheen työmatkalaisella!
VastaaPoistaNo ei voi, ainakaan suklaaholistille...
PoistaMinäkin hankin aina tosiaan sen 3kg pussin niin ei tarvitse heti uudestaan lähteä keskustaan - eikä meiltä kestä kuin 20min. Niin lähellä ja kuitenkin niin kaukana.