Sivut

3.11.2012

Shadow of Night - Elisabethin Englantia ja vampyyritarinoita

Tässä tämä lupaamani hyvän kirjan bloggaus. 

Deborah Harknessin trilogian toinen osa ilmestyi tuossa kesällä. Kun hinta oli jo laskenut ihan mukavasti Kobon kaupassa niin latautui se sieltä vauhdilla e-lukijaan. Ensimmäisen osan eli A Discovery of Witches luinkin jo melkein vuosi sitten.

Minut houkutteli tämän kirjan pariin ajatus historioitsijan kirjoittamasta romaanista 1600-luvun Englannista. Ajankuvaus olikin tosi mielenkiintoinen ja varsinkin ajatus aikakauden henkilöhahmojen yliluonnollisesta alkuperästä ja ihmisten, noitien, vampyyrien ja demonien rinnakkaiselosta. Hiukan jäin ehkä kaipaamaan Englantia enemmänkin, mutta onneksi Ranskaan ja myös Prahan kaupunkiin sijoittuvat osuudet olivat mielenkiintoisia.

Kaikkiaan huomasin, että keskityin huomattavasti enemmän päähenkilöiden aikamatkan aikana heidän ympäristönsä henkilöihin kuin itse tarinaan. Tarinassa ei  itse asiassa edes tapahtunut mitään hirvittävän järisyttävää. Aika standardijuttuja, mutta silti tämä kirja erottuu monista muista vampyyrigenren edustajista selkeästi edukseen. Henkilöhahmot tuntuvat nopeasti läheisiltä, vaikka ehkä eivät ihan ylläkään ensimmäisen osan uskottavuuden tasolle. Ja tuo ajankuvaus historiallisine linkityksineen on kyllä ihan omaa luokkaansa.

Matthew ja Diana siis tupsahtavat keskelle Elisabethin Englantia ja yrittävät parhaansa mukaan sulautua massaan ja olla muuttamatta historiaa liian radikaalisti. Ihan helppoahan tuo huomaamattomuus ei ole, kun Matthew osoittautuu niin kuningattaren vakoojaksi kuin otuskonvention jäseneksi.  Noitien alkuperää kuvaavaa kirjaa jahdatessaan pari seikkailee niin Etelä-Ranskan kuin Prahankin maisemissa. Hiukan tarinan uskottavuutta söi tavoite olla vaikuttamatta menneisyyteen, kun Matthew samalla tekee parhaansa estääkseen mm. aikakauden noitavainoja.

Kaikkiaan kirjasta nousee päähahmona esiin enemmän Matthew kuin Diana. Ehkä siksi, että vuosisatoja eläneen vampyyrin henkilöhistoriasta voi löytyä kaikenlaisia käänteitä ja lisäjännitettä saadaan modernin hahmon ja historiallisen hahmon välisistä asenne-eroista. Mielenkiintoinen teema, joka herätti itselläkin kaikenlaisia ajatuksia. Aika pintapuoliseksi "analyysi" tässä tarinassa kuitenkin jäi.

Jos siis on kiinnostunut historiasta ja haluaa erilaista näkökulmaa, niin tämä on ehdottoman nautittava kirja. Mikäli kaipaa nopeatempoista ja jännittävää fantasiaa, niin en tähän välttämättä tarttuisi.

Kolmas osa kaiketi trilogiaan vielä kuuluisi ja tarina onkin ihan kesken. Kaipa sekin on pakko sitten hankkia, kun ilmestyy. Kyllä tämä sen verran vahvasti minulla kuuluu kategoriaan "lukemisen arvoiset".




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti