Sivut

4.4.2012

Ja taas Tudorien aikaa - C.J.Sansom : Luostarin varjot

Minä olen nyt ihan täysin jumittunut tuonne Tudorien ja tarkemmin sanottuna Henry VIII:nnen aikaan. Susipalatsin kimppaluku Kirjavan kammarin mukana vie vuosiin, jolloin Henry kosiskelee Anne Boleyniä, Luostarin varjoissa ollaan jo muutamaa vuotta ja yhtä vaimoa myöhäisemmässä ajassa. Tapahtumien ajankohdilla on väliä siis muutaman vuoden verran.

Rinnakkaislukeminen aiheutti minulle aluksi pieniä orientoitumisvaikeuksia ja kesti hetken ennen kuin pääsin lakimies, yleisvikaarin (Cromwell) valtuutettu Matthew Shardlaken seikkailuihin sisälle. Takakannessa kirjaa mainostetaan Ruusun nimen haastajaksi, mutta en minä tästä nyt ihan niin innostunut ollut. Sen verran kuitenkin, että ostin jo sähköisenä versiona sarjan seuraavan osan eli Dark Fire.

Luostarin varjoissa Shardlake joutuu selvittelemään suuressa, lopetusuhan alla olevassa luostarissa tapahtunutta edellisen Cromwellin valtuutetun murhaa. Munkkien paheet ja uskon vilpittömyys, Shardlaken henkilökohtaisen elämän henkilöt ja poliittinen valtapeli kietoutuvat kaikki yhteen. Rikoksen, tai oikeammin rikosten, selvittely vaatii kaikki Matthew Shardlaken älynvoimat eikä loppuratkaisu ole ollenkaan sellainen kuin hän aluksi ajatteli. Samalla lakimies joutuu myös miettimään suhtautumistaan Cromwellin ajaman uskonpuhdistuksen periaatteiden ja poliittisen juonittelujen väliseen ristiriitaan. Ovatko kaikki keinot sallittuja ?

Kirja vilisee ajankohtaan ja erityisesti sen poliittisten valtasuhteiden kuvaukseen liittyviä yksityiskohtia. Historiasta kiinnostunut varmasti nauttii lukemisesta. Mielenkiintoista oli myös verrata Thomas Cromwellin persoonan kuvauksen eroja Susipalatsin ja Luostarin varjojen välillä. Jos ensinmainitussa hänestä tulee miltei inhimillinen, tunteva ihminen, joka joutuu valtapeliin mukaan melkein vahingossa, eikä nauti sen vaatimista kovista otteista, niin jälkimmäisessä kyseessä on tunteeton ja omia etujaan (tai kuninkaan etuja) ajava lakirobotti, jonka toiminnassa kaikki keinot otetaan käyttöön tavoitteiden saavuttamiseksi. Kumpikin tulkinta perustunee tarjolla oleviin historiallisiin tietoihin. Todenmukaisuus riippunee osittain näkökulmasta...

Nyt on sitten kaikki alkuvuoden alekirjat luettu läpi. Olenkin vaihteeksi siirtynyt penkomaan muuten vaan kirjahyllyäni - odotellessani syntymäpäivälahjaani, jonka laatikon jo kerran olen nähnyt Messengerin kautta tietokoneen ruudulla. Paketista riittänee vielä juttua moneen kertaan, mutta palataan siihen myöhemmin.

2 kommenttia:

  1. Minuakin on kutkuttanut tuo Susipalatsin ja tämän Shardlake-sarjan rinnakkaisuus ja täysin erilainen kuva C:sta. Musta tuli on minusta aika paljon tätä aloitusosaa vetävämpi. Mukava kuulla aikanaan, oletko samaa mieltä!

    VastaaPoista
  2. Musta tuli odottaan jo lukemista. Siksi sen uskalsinkin ostaa, kun niin monet kehuivat ekaa osaa paremmaksi, eikä tämäkään nyt mikään huono ollut :-)

    VastaaPoista