Sivut

1.2.2023

(Luku)päiväkirja : Olenkohan minä lukenut Nobel-kirjailijoita ?

Satuinpa tässä Turusta kotiin ajellessani kuuntelemaan samalla (taas) Takakansi-podcastia. Osuin jaksoon, jossa Marko Suomi keskusteli  Nobel tai ei mitään podcastin tekijöiden (Rasmus Tillander, Vehka Kurjenmiekka) kanssa Nobel-palkinnon saaneista kirjailijoista ja mm. siitä, miten vaikeita heidän kirjansa ovat. Jakso on mielenkiintoinen, suosittelen. (Linkkejä täällä

Listauksesta tajusin, että paljon on Nobel kirjailijoita minulla lukematta, mutta huomasin myös todennäköisesti lukeneeni heitä enemmän kuin olen tiedostanutkaan. Siispä päätin ihan tarkistaa, missä menään - ja ehkä jopa suunnitella jotain tämänhetkisen listan jatkoksi. 

Wikipedian lista Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneista kirjailijoista näyttää minun osaltani seuraavaa. 

  • 1905 Henrik Sienkiewicz : Quo Vadis (löytyy jopa hyllystäni) 
  • 1929 Thomas Mann  - lasketaanko se, että aloitin novellikokoelmaa Kuolema Venetsiassa? En koskaan päässyt paria novellia pidemmälle. Kokeilin kumminkin... 
  • 1946 Herman Hesse : Arosusi, Narkissos ja kultasuus, Lasihelmipeli, Siddharta - yksi nuoren Minnan suosikeista 
  • 1954 Ernest Hemingway : Vanhus ja meri, Nuoruteeni Pariisi, novellikokoelma Ensimmäiset 49 kertomusta, Käärme paratiisissa Viimeksimainittu on ollut vuosi(kymmenten) ajan kesälukemistoani. Uppoan Etelä-Ranskan ja Espanjan kuumuuteen samalla kun ihmisten väliset sidokset natisevat, napsahtelevat poikkia ja solmiutuvat uuteen järjestykseen. 
  • 1958 Boris Pasternak : Tohtori Zivago toinen nuoruuden suosikki
  • 1962 John Steinbeck: Eedenistä itään, Travels with Charlie Yliopiston pääsykokeessa (englantilaiseen filologiaan) piti tuo viimeksimainittu lukea - ihan paras pääsykoekirja ikinä
  • 1973 Patrick White: Voss 
  • 1982 Gabriel Garcia Marquez : Rakkautta koleran aikaan (taas yksi nuoruudensuosikki), Sadan vuoden yksinäisyys (en ymmärtänyt yhtään)
  • 1983 William Golding: Kärpästen herra (karmaiseva)
  • 2003 J.M Coetzee: Michael K:n elämä (julma tarina, josta kirjoittamani essee sai yliopistolla parhaan koskaan saamani arvosanan) 
  • 2007 Doris Lessing: The Grass is Singing 
  • 2017 Kazuo Ishiguro : Pitkän päivän ilta, Haudattu jättiläinen, Yösoittoja 
  • 2018 Olga Togarczuk: Aja aurasi vainajain luitten yli 
Vain 13/117 kirjailijaa siis - ja niistäkin viimeisen 15 vuoden aikana uusina vain Olga Togarczuk ja Kazuo Ishiguro. Mitähän minä olen lukenut ? Toki vanhoilta tutuilta on tullut listalle jotain lisää kuten Nuoruuteni Pariisi, Sadan Vuoden yksinäisyys - mutta kuitenkin ? Onneksi päätin, etten ota itselleni mitään haasteita (Goodreadsin lukumäärähaastetta lukuunottamatta), muuten voisi tulla houkutus tehdä joku Nobel-haaste... 

Mites muut ? Oletteko lukeneet näitä samoja ? 


20 kommenttia:

  1. Minun suosikkeihini lukeutuvat Hessen Lasihelmipeli ja Arosusi. Sadan vuoden yksinäisyyttä en ehkä minäkään teininä ymmärtänyt, mutta pidin sitä kovin hauskana.

    Sillanpään tuotannosta olen lukenut tosi nuorena jonkun, todennäköisesti Hurskaan kurjuuden. Muistan sen tehneen ainakin jonkinasteisen vaikutuksen.

    Toni Morrisonilta olen lukenut enemmän esseitä, mutta myös fiktiivisen Minun kansani, minun rakkaani. Suosittelen, jos mustan näkökulma Amerikassa kiinnostaa.

    Doris Lessingin Viides lapsi oli hurja kokemus lukiossa. Aihepiiriltään aika samaa kuin paljon myöhemmin Lionel Shriverin kirjoittama Poikani Kevin.

    Alice Munrolta luin jonkin novellikokoelman ja pidin sitä kovin tylsänä. Ei jäänyt kunnollisella varmuudella edes kokoelman nimi mieleen!

    Kazuo Ishiguron Ole luonani aina löytyy omasta hyllystä ja pidin siitä.

    Hieman nolona myönnän, että sekä Ernaux'n Vuodet että Tokarczukin Aja aurasi vainajain luitten yli jäivät alkutekijöihinsä kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä minäkään oikein innostunut tuosta Tokarczukista, vaikka loppuun luinkin. Ernaux on vasta lukulistalla.

      Minulla oli mielikuva siitä, että olen joskus lukenut Alice Munroa, mutten jotenkin tunnistanut yhtään häneltä (Wikipediaan) listattua kirjaa. - Nyt sitten tietysti tajusin tarkistaa myös Goodreadsista ja olen näköjään yhden lukenut. Mitään varsinaista mielikuvaa ei kirjasta ole jäänyt. Sellainen ohut fiilis, etten ollut kauhean innoissani.

      Eli olenkin lukenut 14 nobelistia. Hah, montakohan muuta meni ohi (?)

      Poista
  2. Kiitos Takakannen linkityksestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi mahtavasta podcastista! Käyn parhaillaan läpi Spotifysta löytyviä jaksoja ihan alusta alkaen ja viihdyn :-)

      Poista
  3. Kiinnostava ajatus miettiä, minkä verran on lukenut Nobel-kirjailijoita! Tuli heti mieleen, etten ole voinut monta lukea, mutta listaltasi löytyivät Hesse, Hemingway ja García Màrquez. Ankin mainitsemaa Sillanpäätä olen myös nuorena lukenut ja nyt jo kauan suunnitellut, että tutustuisin uudestaan hänen kirjoihinsa. Pitääkin kurkata se lista netistä ja katsoa, olenko lukenut vielä muita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minäkin ajattelin, etten ole tainnut montaa lukea, mutta sitten tuossa podcastissa tuli jotenkin tuttuja nimiä. Oli pakko tarkistaa.
      Eihän tuo listani nyt varsinaisesti mitenkään kauhean vaikuttava ole, mutta jotain sentään.

      Poista
  4. Olen lukenut vähintään yhden kirjan jokaiselta nobelistilta. Minulla on ollut blogissa vuosien ajan Kuukauden nobelisti -projekti, joka itse asiassa päättyy tämän viikon perjaintaina Annie Ernaux´n kirjaan Vuodet. Sen jälkeen olen myös postannut jokaisen nobelistin jostakin kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hurja. Joukossa taitaa olla muutama (varsinkin nykylukijalle) vaikeampikin tapaus. Hatunnosto.

      Poista
  5. En ole varmaan lukenut yhtään nobelistin kirjaa, joka tuskin sinua yllätti :)
    Kivaa loppuviikkoa sinulle Minna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maailma on täynnä muutakin kivaa luettavaa!
      Kivaa loppuviikkoa sinullekin Outi!

      Poista
  6. Joskus aikoinaan on tullut laskeskeltua luettuja Nobel-kirjailijoita, joita oli aika pitkä rivi, joskin puuttuviakin löytyy (sinun lukemistasi Patrick Whitelta en ole mitään lukenut).
    Ja onhan se jonkinlainen tae että jos on nobelisti niin ainakin kannattaa kokeilla, se kenestä pitää ja kenestä ei on sitten ihan eri juttu...ja sanoisin kyllä että joukossaan on kyllä myös kirjialijoita joiden tuotannosta löytyy kyllä hyvinkin helposti lähestyttävia teoksia, vaikka jotkut toiset aika haastavia olisivatkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Melkoisen vaihtelevaa tyylillisesti ja vaikeusasteeltaan on Nobel-lista. Sinänsä kai on jonkunlaisen laadun tae, jos tuolle listalle on päässyt. Tosin kai aikansa kriteerien mukaisesti.

      Poista
  7. Laskin tuota jaksoa varten että olen lukenut 30 eri nobelistin kirjoja siihen mennessä, sen jälkeen vielä tuli luettua Annie Ernauxin kirjaa. Mulla oli jokunen vuosi sitten sellainen nobellukuhaaste menossa. Suosikkejani ovat Jose Saramago, Thomas Mann, Mo Yan, Mario Vargas Llosa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmekymmentä on kyllä aika kunnioitettava luku. Suosikeistasi sekä Jose Saramago että Mario Vargas Llosa ovat olleet lukulistallani iät ja ajat, mutta vielä ei ole osunut käsiin. Opportunistisena lukijana tarvitaan aina se viimeinen sysäys, että oikeasti tartun kirjaan.

      Poista
  8. Kazuo Ishigurolta oon lukenu Haudatun jättiläisen ja Klara ja auringon. Kävin tsekkaan listan palkituista kirjailijoista ja Ishiguron lisäksi oon lukenu Pablo Nerudaa ja Toni Morrisonia. Yllättäin huomasin, että lukulistallani on useampi nobelisti. Nimittäin Grazia Deledda, Pearl S. Buck, Yasunari Kawabata, José Saramago, Herta Muller, Mario Vargas Llosa ja Svetlana Aleksijevits.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin huomasin yllättäen lukeneeni kuitenkin aika monen nobelistin kirjoja. Vaikka ei kai se sinänsä mikään yllätys ole, kun tuppaavat olemaan aika tunnettuja. Lisäksi englanninkielisistä useampi taitaa olla peruja siltä ajalta, kun opiskelin englantilaista filologiaa yliopistolla. Kuului vähän niinkuin asiaan siellä.

      Poista
  9. No nythän oli ihan pakko kahlata nobelistien lista läpi, siihenhän sinä suorastaan yllytit, eikö, vaikkei kehuttava olekaan 😉
    Sillanpää: Ihmiset suviyössä (klassikkohaasteeseen), Hemingway: Kenelle kellot soivat sekä Vanhus ja meri (molemmat joskus nuorena, muttei koulua varten), Saul Bellow: Se ainoa oikea (koska halusin lukea jotain Keltaisesta kirjastosta ja se oli ohut, hah!), Toni Morrison: Koti sekä Luoja lasta auttakoon (pidän Morrisonista), Alice Munro: Kallis elämä, Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta (Jukka Pitkäsen äänikirjana ♥️), Yösoittoja jäi muistaakseni kesken?, Olga Tokarczuk: Aja aurasi vainajain luitten yli (loistava Erja Mannon lukemana äänikirjana, tuskin olisi ollut sama itse lukien...) ja siinä ne toistaiseksi. Ei isommin ole suunnitelmiakaan niiden suhteen, ellei Ernaux eksy kokeeksi luureihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, noinhan noiden listojen kanssa yleensä käy ;-)
      Hemingway taitaa olla melkein jokaisella luettujen listalla. Hän lienee kaikkein tunnetuin ja luetuin Suomessa.

      Poista
  10. Jotkut vanhemmat nobelistit ehkä tuppaavat unohtumaan, ajan hammas iskee heidän tuotantoonsa. Eivät he silti huonoja ole, esim. Rudyard Kipling, Selma Lagerlöf, Sigrid Undset, John Galsworthy, Ivan Bunin, Pearl S. Buck.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, listalta voi löytää paljon vanhempaakin mielenkiintoista.

      Poista