Ettei tämä blogi nyt menisi liian terveelliseksi, niin laitetaan tähän vielä suosikkini jo vuosien ja vuosien takaa. Kun keli muuttuu kylmemmäksi, tunnen suussani siiderin happamuuden yhdistettynä perunan pehmeyteen. Pekonia vielä pyöristämään ja ollaan unelmien herkun äärellä. Nämä siideriperunat ovat osa itseään melkein pakolla toistavaa historiaa, mutta hyvä niin. Näiden avulla tulee hyvä mieli, eikä kukaan jaksa kinata tai etsiä vihollista.
Alunperin tämä resepti ilmestyi perheemme pöytään, kun olimme vasta nuori opiskelijapariskunta. Turussa toimi silloin(kin?) aktiivinen Cercle francais de Turku, joka järjesti erilaisia tapaamisia. Ruokakurssit olivat niistä suosituimpia. Kerran sitten listalla olivat siiderissä kypsennetyt perunat ja maksapihvit. Loppu on vähintään kerran vuodessa itseään toistavaa historiaa.
Eivätkä nämä ole edes vaikeita tehdä. Kunhan muistaa ostaa oikeasti sellaista kunnolla kuivaa siideriä (mieluiten normandialaista tai bretagnelaista, kun reseptikin kerran on siltä suunnalta).
Siideriperunat
Leikkaa vähän jauhoisia perunoita kuutioiksi ison pannullisen verran. Leikkaa paketillinen pekonisiivuja palasiksi ja laita korkeareunaiselle pannulle pieneen öljytilkkaan kuumenemaan.
Kun pekonit ovat pikkuisen ruskistuneet ja luopuneet rasvastaan, lisää perunat pannuun, ripottele suolaa ja pippuria ja sekoita.
Kaada sekaan niin paljon siideriä, että perunat peittyvät ja laita kannen alle hiljalleen porisemaan. Anna kypsyä niin kauan, että siideri on imeytynyt perunoihin ja ne ovat hiukan muussaantuneet. 30-60min vähän riippuen perunakuutioiden koosta.
Ripottele pannulle persiljasilppua ja nosta heti tarjolle. Kaveriksi sopii vaikka raikas salaatti tai sitten jauhoissa, suolassa ja pippurissa käytettyjä ja sitten pannulla voissa kypsennettyjä maksasiivuja.
Ruokajuomaksi tietysti sitä samaa siideriä kuin kypsennyksessäkin.
siideriperunat :-) nerokasta!
VastaaPoistaEikös olekin? Vähän tuollainen vähemmän tunnettu klassikko :-)
PoistaOho! Täähän on loistava juttu!
VastaaPoistaNiin on :-) Paitsi, että noihin jää koukkuun.
PoistaMä en ole koskaan tällaisista perunoista kuullutkaan. Näyttävät ainakin hyviltä.
VastaaPoistaNiissä on sellainen jännä pieni happamuus. Minä tykkään ihan kamalasti.
PoistaSiideriperunat kuulostaa todella herkulliselle :)
VastaaPoistaSitä ne ovatkin :-)
PoistaKuulostaapa hyvältä! Bretagnelainen kuiva siideri onkin ihan omanlaistaan, siinä maistuvat omenat ja maa.
VastaaPoistaMinäkin tykkään ja normandialainenkin kelpaa, mutta pitää olla kunnolla kuivaa :-)
PoistaMekin on tehty joskus siideriperunoita ja muistan että tykkäsin. Juu, limsasiiderit tässä tuskin toimii tai menee jälkiruuan puolelle :)
VastaaPoistaJoo, enkä ole ihan varma, pitäisinkö siitä jälkiruoasta :-)
PoistaNo nyt kyllä kuulostaa hyvältä! Meillä itse asiassa syödään ihan hassun harvoin perunaa, mutta tätä pitäis kyllä kokeilla :)
VastaaPoistaTähän ei tosiaan varmaan mitkään light-limsasiiderit oikein sovi :D
Meilläkin on perunoiden syönti vähentynyt hurjasti muutaman vuoden takaisesta, mutta näitä on kyllä ihan pakko saada aina välillä.
PoistaOlen peruna-fani, mutten ole koskaan kokeillut siideriperunoita. Nam :)
VastaaPoistaKannattaa kokeilla, ovat herkkua!
PoistaNo oho, siiderissä keitetyt perunat!
VastaaPoistaNoin minäkin muistaakseni ensin sanoin, mutta maistettuani olin ihan myyty :-)
PoistaEnpä ole ennen kuullut. Ranskalaisilla on kyllä paljon herkullisia perunaruokia.
VastaaPoistaRanskalaiset osaavat kokata perunoitakin :-)
PoistaTää on mielenkiintoinen!
VastaaPoistaKiitos Mari :-)
PoistaMinullekin ihan uusi tuttavuus, mutta kuulostaa kyllä jännältä, mielelläni maistaisin! :)
VastaaPoistaKannattaa kokeilla. Tosi hyviä!
PoistaMahtis idea kun kaipaa perunoihin jotain uutta twistiä! *laittaa korvan taakse*
VastaaPoistaEhdottoman erilaista ja piristävää perunaruokiin :-)
Poista