Sivut

9.2.2017

Pikantit pappilan neidot

Onko kukaan muu kyllästynyt ehkä vähän kipakoihin, mutta hyveellisiin mamselleihin, jotka viattomina etsivät aviomiestä pelastamaan köyhyydestä ja muista elämän karikoista? Myönnän toki, että aina välillä on tuollainen herttainen ja ennalta-arvattava tarina hyvinkin paikoillaan, mutta huokailin minä kuitenkin vähän Kaari Utrion Pappilan neidot -äänikirjaa aloittaessani. Utriollahan noita tyttösiä riittää ja usein he ovat juuri sellaisia siveydensipuleita ja muutenkin vietävissä.

Sitten jossain kohtaa kirjaa piristyin ja huomasin käveleväni ylimääräisiä lenkkejä kuulokkeet korvissa.

Kuva Tammi


Kaari Utrio: Pappilan neidot 
Oma ostos Elisa Kirjasta 
Lukija: Lis Laviola

Pastori Israel Löfberg on varsinainen kotityranni ja pahemmanlaatuinen egoisti. Vaimo ja 11 lasta elävät köyhyydessä, mutta isäntä vaan tilaa lehtiään. Sitten inhottava kauppias kosiskelee perheen kaunotarta ja sehän tietysti ratkaisisi kaikki taloudelliset ongelmat. Paitsi, että Hedvigillä on varalleen ihan muita suunnitelmia.

Sara saa isän ylhäiseltä tädiltä kutsun Helsinkiin. Varusteet hankitaan, mutta jo matkalla myrkyssä matka muuttuu odotuksista poikkeavaksi, eikä Helsinkikään ole ihan niin kuin kuviteltiin. Sara huomaa itsessäänkin piirteitä, joita hyveellisessä ja hurskaassa pappilan neidossa ei odottaisi löytävänsä. Lovisa puolestaan on piiloutunut keittiöön ja pitää huolta koko pappilan taloudesta. Kaikki vain onnettoman rakkauden vuoksi.

Kunkin tytön kohdalla tarina tietysti etenee tavallaan odotetusti, mutta sankarittarista löytyy hauskasti särmää eivätkä he välttämättä ole ollenkaan ihan niin siloisia kuin voisi pappilan mamselleilta odottaa. Miehet eivät aina olekaan pelastavia sankareita eikä elämän auvo ala avioliitosta. Varsin piristävän pikanteiksi osoittautuivat nämä pappilan neidot.

Muuten kirja on tietysti täynnä taattua Utriota eli rikasta ja elävää kuvausta aikakaudesta. Kirjassa liikutaan sekä Somerniemen suunnalla maaseudulla että Helsingin seurapiireissä. Henkilöitäkin riittää kaikista yhteiskuntaluokista ja rooleista. Utrion historiallisia kuvauksia on aina nautinnollista lukea, tai tässä tapauksessa kuunnella. Lukijakin eli Lis Laviola osasi asiansa ja jotenkin hänen tapansa lukea sopi tähän kirjaan vallan mainiosti.

Pappilan neidot on siis ehdottoman suositeltava vaikka tulevan hiihtoloman huvitukseksi. Mahtaako olla vielä peräti tarjouksessakin? Puhelimeen Elisa Kirjan sovelluksella ladattuna saa äänikirjan luettavakseen kätevästi. On se mahtavaa, miten paljon nykyään on kaikenlaisia sovelluksia ja palveluja tarjolla. Laadukasta ajanvietettä saa ladattua muutamalla klikkauksella.

4 kommenttia:

  1. Sunnuntaistrrimi-kommenttia tulin tunkemaan mielummin tänne postaukseen. En ole koskaan yhtään Utriota lukenut, mutta tätä olen aina välillä miettinyt ekaksi kokeiluksi, kun se kerran löytyy äänikirjana. Postauksesi jälkeen tuntuu siltä, että taidan ihan oikeasti ottaa tämän kuunteluun jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun tulit :-)
      On tämä ihan taattu Utrio, vaikka ehkä piristävästi pikkuisen pikantimpi :-) On myös aika nopea juttu eikä vaadi kauheaa keskittymistä, paitsi siinä, että pysyy ihmisistä kärryillä.

      Poista
  2. Tämä bloggaus muistutti taas minua, että pitäisi perehtyä Kaari Utrion kirjoihin - vaikka ennalta-arvattaviksi niitä nimititkin. Joskus kaipaa sellaista historiallista romaania, jonka juonenkäänteet osaa arvata, mutta silti niissä on joku viehätys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja Utrion kirjoissa historiakuvaus on tasokasta :-)

      Poista