Sivut

2.1.2013

Kirjallinen taustapeili 2012

Kirjapinossa yli 70 kirjaa

Pelkän taustapeilin jälkeen vuorossa on kirjallinen taustapeili. Muiden bloggareiden summeerauksia kiertäessä alkoi olo tulla jo vähän epätoivoiseksi. Niin vähän näkyi listoilla kirjoja, jotka olen myös lukenut. Kuitenkin olen mielestäni lukenut ihan mukavan määrän, mutta mitä ?

Vuonna 2012 olen lukenut 71 kirjaa, mikä on pikkuisen enemmän kuin alkuvuodesta tavoitteeksi asettamani kirja viikossa. Osansa vaikutti tietysti syyskuun alkuun kestänyt hoitovapaa, jolloin kotityöt aina välillä jäivät pojan päiväunien aikana hyvän kirjan kanssa kakkoseksi. Osansa on ollut myös Blogistanian innostavalla vaikutuksella - sitä tulee itsekin luettua enemmän, kun lukee muiden innostuksesta ja arvioista eri kirjojen suhteen. Sinänsä hauskaa on myös se, että olen lukenut tasan kolme kirjaa enemmän kuin 2011. Aika tasaista tahtia siis.

Alkuvuodesta lupailin itselleni myös, että lukisin enemmän ranskaksi. Saldoksi kertyi ranskankielisiä kirjoja peräti 5 kappaletta. Ei siis edelleenkään mitenkään päätä huimaava määrä, mutta enemmän kuitenkin kuin edellisen vuoden 3... Edistystä.

Muuten kielellisen jakauman vuodelta näette seuraavasta graafista.


Varmaan suurin muutos kirjojen ja lukemisen saralla vuonna 2012 on Kobon ilmestyminen elämääni. Kobohan on tuo e-kirjojen lukulaite, jonka pauloihin jouduin / pääsin huhtikuisen syntymäpäiväni johdosta. Sen jälkeen ei meille ole tullut kuin ihan pari hassua paperikirjaa. Myös englanninkielisten kirjojen suuri osuus johtuu osittain e-kirjojen dominaatiosta. Kobon nettikaupassa kun kirjat ovat huomattavasti halvempia kuin missään suomalaisessa, joten niitä on tullut hankittua ja luettua tasaiseen tahtiin. Loppuvuodesta tosin innostuin myös Elisa-kirjasta ja nyt suomenkielisten e-kirjojen määrä on Kobon muistissa tasaisessa kasvussa.  Parasta e-kirjoissa on säästyvä hyllytila. Yllä olevasta kuvasta näkyy, miten kevyesti kirjojen määrä kasvaa lisäämättä tuskaa tilan suhteen.

Ei siis liene ihme, että lukemistani kirjoista suurin osa on e-kirjoja. Yksi orpo äänikirjakin sinne on kuitenkin eksynyt - se oli Kyrön Mielensäpahoittaja. Kuuntelu onnistui puhelimella hyvin, mutta kun minulla ei ole oikein kunnon kuulokkeita, ja ympärillä on hiljaista todella harvoin, niin äänikirjat ovat vähän jääneet sivuun. 




Muita kirjablogivuoden kohokohtia oli esimerkiksi Kirjavan Kammarin Karoliinan lukupiiri, jonka keskustelun aiheena oli Hilary Mantelin Wolf Hall. Oli kiva vaihtaa mielipiteitä kirjasta sitä samaan aikaan kahlaavien blogituttujen kanssa.

E-kirjat vs. paperikirjat kysely piristi marraskuuta ja tuloksissa muhi pieni yllätys, ainakin minulle.

Lukeminen on kulkenut vuoden aikana selkeästi teemoittain. Olen viettänyt aikaani Tudorien ajan Englannissa sekä Shardlake-sarjan lakimiesetsivän että erinäisten noitien ja vampyyrien seurassa. Viktoriaaninen Englanti taas tuli kuvaan vahvasti ihan loppuvuodesta Steampunk teeman mukana, eikä yliluonnolliseltakaan vältytty. Suomalaiseen fantasiaan tutustuin Ilkka Auerin Lumen ja jään maa-sarjan myötä.

Lukemani sarjat ovat olleet koukuttavaa viihdettä ja hyvää kirjallisuutta. Kaikkein vaikuttavimpia lukukokemuksia ovat kuitenkin tarjoilleet yksittäiset romaanit. Näistä ensimmäisinä tulevat mieleen Jennifer Eganin The Keep, Jean d'Ormessonin Le vent du soir sekä paluu nuoruuden suosikin Herman Hessen Narkissos ja Kultasuu - teoksen pariin.

Kaikkiaan lukeminen näyttää palanneen elämääni vahvalla otteella viimeisen parin vuoden aikana eikä minulla ole aikomustakaan hidastaa tahtia. Kirja viikossa kuulostaa edelleen hyvältä. Myös blogissa kirjat pysyvät yhtenä pääteemoista, kyökkitouhuista huolimatta. Ja kuuluvathan elämän parhaat nautinnot myös yhteen, vai kuka ei rakastaisi leivosta hyvän kirjan kera ?

2 kommenttia:

  1. Olipa kiva kurkistaa kirjalliseen taustapeiliisi. Minäkin löysin lukemisen uudestaan pari vuotta sitten monen hiljaisen vuoden jälkeen... ja nyt tuntuu ettei millään ehdi lukea kaikkia ihania kirjoja!

    VastaaPoista
  2. Kiva, että viihdyit :-) Nyt en tosiaan voi ymmärtää, miten ihmeessä lukeminen saattoi jäädä. Vaikka olihan siinä tosiaan muutama aika hektinen vuosi välissä.

    VastaaPoista