Sivut

28.12.2012

Steampunk Chronicles : The Strange Case of Finley Jayne




Steampunk -tyyli käsittääkseni kuvaa yleensä 1800-luvun lopun viktoriaanista Englantia, jossa erilaiset automaatit ja muut tekniset ihmeet ovat eri tasolla kuin olemme historiankirjoista tottuneet lukemaan. Tekniikan ihmeet sitten vaikuttavat sekä yksilöiden että yhteiskunnan toimintaan.


The Parasol Protectorate -sarja selitti teknologisen kehittyneisyyden johtuvan ihmissusien ja vampyyrien osallistumisesta yhteiskunnan elämään. Heillä kun on oletettavasti ikuisuus aikaa tehdä tutkimuksia ja viedä niitä eteenpäin. Kady Crossin The Steampunk Chronicles ei varsinaisesti selittele automaattien eli jonkunlaisten robottimaisten koneiden ja muiden tekniikan ihmeiden olemassaoloa, vaan ensimmäinen osa keskittyy lähinnä päähenkilön luonteen ja muiden piirteiden kuvaamiseen. Täysin ilman yliluonnollista ulottuvuutta ei tässäkään selvitä, sillä Finley on väkivahva nuori tyttö, joka kokee sisällään asuvan "toisen" ottavan välillä ohjat käsiinsä, yleensä sillä seurauksella, että Finley joutuu vaikeuksiin motattuaan mielestään epäoikeudenmukaisesti käyttäytyvää henkilöä.

Tässä esittelyjaksossa Finley päätyy juuri kihlautuneen nuoren tytön seuraksi. Tehtäviin kuuluu osallistuminen erilaisiin sosiaalisiin tilaisuuksiin.Vähitellen Finley huomaa, että odotuksena on myös tytön pelastaminen, mutta miltä ? Ajan kuluessa sulhaskandidaatista paljastuu, mitä omituisempia asioita ja Finley päättää pyytää jatkossa muuta kuin Frankensteinin iltalukemisekseen.

Kirja on sen verran lyhyt, että kovin syvällistä yhteiskuntakuvausta tai edes monimutkaista juonta ei keritä kehittelemään. Ihan mielenkiintoiselta kuulostavat kuitenkin pihavartijana kulkeva aseistettu automaatti tai Hyde Parkissa sekä normaalihevosilla että koneratsuilla kirmaava yhteiskunnan kerma. Myös 16-vuotiaan tytön sisällä asuva "toinen" on ajatuksena kutkuttava - noinkohan varttumisen kokevat monet "normaalitkin" teinit ?

Seuraavat sarjan osat ovat jo Kobossa odottamassa joululoman suvantohetkiä. Luulisin niiden olevan sopivan kevyttä viihdettä, mutta kuitenkin sen verran mielenkiintoisessa paketissa, että niistäkin jaksaa viehättyä. Toisessa osassa yhtenä teemana ovat myöskin ihmisten kontrollista karkaavat koneet... saapi nähdä, mitä siitä saadaan irti.

Steampunk on täällä Blogistaniassa ollut viime aikoina aika pinnalla - suureksi osaksi suomalaisen "Steampunk - koneita ja korsetteja" - kirjan ansiosta. Minulla on tuokin odottamassa, joten kovin viktoriaanisissa maisemissa vietetään loppuvuotta. Tuosta kirjasta ovat kirjoittaneet esim. Jori Kaiken voi lukea -blogissa ja Kirsi Kirsin kirjanurkassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti