Sivut

14.12.2012

Kevyesti herkkujen välissä



Viimeisimmässä Glorian ruoka & viini -lehdessä oli ohje katkarapuriisirullille. Niistä tulivat mieleeni koko perheelle kelpaavat herkkukasvisrullat. Kun joulukuussa ahmii liikaa suklaakakkua kaakaota ja muita herkkuja, niin välillä on hyvä keventää. Näiden jälkeen ähky laskee ja sitä nukkuu taas yönsä hyvin.

Helppojakin nämä ovat. Tarvitset vain :
  • kevätrulla"paperia" eli pyöreitä riisipaperilevyjä 
  • erilaisia kasviksia eli esim. porkkanaa, kurkkua, retiisiä, kesäkurpitsaa jne... leikattuina ohuiksi suikaleiksi
  • korianteria (ja/tai minttua) 
  • paahdettuja maapähkinöitä murskattuina pienemmiksi
  • seesamiöljyä
  • (ohuita riisinuudeleita kypsennettyinä, jos haluat niitäkin mukaan) 
 Kastikkeeseen :
  • Kalakastiketta
  • chiliä
  • valkosipulia
  • lime mehua ja limen kuorta
  • fariinisokeria (tai palmusokeria)
  • kevätsipulia
  • korianteria
  • tilkkasen öljyä
 Aloita kastikkeesta jo muutama tunti aiemmin. Sekoita ainekset ja maistele koko ajan. Anna makujen tasaantua ja tarkista vielä ennen tarjoilua.

Kuumenna syvässä pannussa vettä ja laske kasvikset sinne kypsymään ihan pariksi miinutiksi. Kaada nopeasti siivilään ja valuta päälle kylmää vettä. Anna kuivahtaa ja sekoita sitten joukkoon muutama tippa seesamiöljyä. Se on vahvaa tavaraa, joten ole tarkkana, ettei lorahda liikaa. Monesti seesamiöljy käsketään laittamaan kastikkeeseen, mutta minusta se peittää liian helposti kaikki muut maut alleen. Suoraan kasviksiin laitettuna maku jää paremmin taustalle. Tuntuu, muttei hallitse.

Laita yhdelle lautaselle vettä ja levitä viereen puhdas leivinliina alustaksi. Laita yksi pyöreä riisipaperi veteen pehmenemään. Kun paperi on pehmeä, nosta se leivinliinalle. Nosta keskelle kasviksia, ripottele päälle paahdettua maapähkinämurskaa (ja lisää nuudelit, jos niitä haluat).

Kierrä rullaksi siten, että nostat ensin ympyrän alareunan täytteiden yli. Käännä sitten kumpikin reuna keskelle ja rullaa lopuksi ylöspäin. Kannattaa pyrkiä suhteellisen tiukkaan rullaan niin pysyy hyvin kasassa. Riisipaperi on sen verran tahmeaa, että mitään sen kummempaa liimaamista ei kyllä tarvita.

Jatka kunnes joko paperit tai täytteet loppuvat. Herkuttele samantien.

Mikäli teet paljon rullia niin pidä ne kosteiden pyyhkeiden sisällä, etteivät kuivu tai takerru joka paikkaan.

Niin, ja jos haluat Glorian ruoka & viini -lehden tilauksen, niin osallistu ihmeessä arvontaan !

4 kommenttia:

  1. Arvaa millaista jälkeä tulee, kun pudottaa avatun paketin näitä lasimaisia käärylelevyjä ylähyllyltä laattalattialle? Aika paljon erilaisia läpinäkyviä säpäleitä ihan joka puolella! Onneksi oli toinen paketti kaapissa, meni kyllä aikansa, että sain siivottua kaikki palaset lattialta ja sittenkin niitä tarttui jalkapohjiin vielä myöhemmin. Eivät onneksi satuta, mutta oli se sotku! Melkein luovuin kääryleiden teosta silloin :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä idea - tässä vaiheessa joulukuuta alkaa jo joulukokeilut näkymään :P En ole koskaan näitäkään tehnyt mutta muiden tekemänä olen syönyt ja tosi herkullisia ovatkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, täytyy kerätä voimia ennen itse juhlaa :-) Nämä ovat meistä tosi hyviä ja maistuvat lapsillekin.

      Poista