Sivut
▼
30.11.2012
Ruokaa romaaneista I
Tässä jokin aika sitten jatkoin meemiä Marsha Mehranin kirjalla "Ruusuvettä ja lammaspataa". Samassa oivalsin, että tässähän on hyvä hetki aloittaa uusi juttusarja.
"Ruokaa romaaneista"
Tässä ei siis ole kyse keittokirjojen reseptien testaamisesta vaan fiktion (tai mikä ettei ihan elämäkertojenkin) inspiroimasta kokkaamisesta. Suunta voi myös olla toinen eli ruoan tuomista assosiaatioista kirjoihin. Mitään varsinaisia sääntöjä en tälle rupea määrittelemään. Ennemminkin on kyseessä vapaasta mielikuvituksen käytöstä.
Ensimmäinen osa on siis ilmeinen yllämainittu yhdistelmä lammaspadasta ja kirjasta, jonka nimessä lukee lammaspata... No, on siinä ehkä vähän syvempikin yhteys. Kirjassa liikutaan sekä Irlannissa että Iranissa. Irlantihan on tunnettu lammasmaa, joten jo pelkästään siitä saa luotua yhteyden, mutta sen lisäksi meidän reseptissämme yhdistyvät maut, jotka ainakin minulle edustavat Lähi-Idän keittiön parhaimmistoa. Mausteisuus ja lihan täyteläisyys yhdistettynä makeisiin hedelmiin toimii marraskuun mustuudessa aina.
Kovin vaikeasta ruoasta tässä ei ole kyse, vähän aikaavievästä kylläkin. Mikäli pidät mausteisemmasta, niin lisää enemmän mausteita. Makeammasta pitävät voivat laittaa suhteessa enemmän kuivattuja hedelmiä. Määriä on vaikea antaa, sillä ainakin meillä pataruoat tuppaavat olemaan sellaisia käsituntumalla sekoitettavia ja maistelemalla makua tasaavia.
Hedelmäinen lammaspata :
Ruskista karitsan potkapaloja ja paahtopaistista leikattuja paloja padan pohjalla vähäisessä öljyssä. Lisää mausteet (suola, pippuri, kaneli, muskotti, kuivattua chiliä, kuivattua ranskalaista yrttisekoitusta) ja anna niidenkin paahtua hetki.
Lisää pataan sipulia, valkosipulia, kuivattuja aprikooseja, kuivattuja luumuja, kokonaisia kuorittuja manteleita, porkkananpaloja ja kurpitsanpaloja.
Kaada pataan pikkupullollinen (2,5 dl ) valkoviiniä ja anna kiehahtaa. Lisää sekaan pari liemikuutiota (meillä käytettiin niitä hyytelökuutioita) ja lasillinen vettä.
Lopuksi raasta sekaan yhden appelsiinin kuori sekä purista mehu.
Laita uuniin kannen alle hautumaan 2-3 tunniksi 120 asteeseen. Nauti kodin valtaavasta ihanasta tuoksusta.
Lisää pataan pari päärynää paloiteltuina.Pidä huoli, että ne ovat nesteen pinnan alla ja anna vielä hautua ainakin tunnin verran.
Kardemumma-kuskus
Valmista kuskus pakkauksen ohjeen mukaan. Se pitää joko kypsentää liedellä tai ihan vaan kaatamalla kuumaa vettä päälle - riippuen esikypsennyksen asteesta.
Sekoita joukkoon suolaa, kardemummaa sekä maun mukaan rusinoita ja manteleita. Maistele.
Sulata päälle isot voinokareet , sekoita ja tarjoile heti lammaspadan kanssa.
Mikä ihana ohje! Tätä on ihan pakko kokeilla...
VastaaPoistaOlen kovasti halunnut tuon kirjan Rusuvettä ja lammaspataa, mutta ei ole vielä tullut vastaan. Rrrrrakastan romaaneja, joissa ruoka on tärkeässä roolissa. Oijoi, minulla olisi hurja ja rasvainen ohje erään juutalaisen kirjailijan tuotannosta, mutta kun sen ruoan nimi on meillä 'Juutalainen ....ja sitten se on aika rasvaista. Mutta tytär, joka asuu avokkinsa kanssa, pyytää sitä aina talviaikaan: 'Äiti, tee sitä Juutalaista...., kun me tulemme.' Jotkut asiat jäävät elämään perheen kesken...
Tartun tähän aiheeseen, jos löydän aikaa!
♥
Se on totinen tosi, että jotkut reseptit jäävät perheessä elämään ihan omaa elämäänsä - meillä sellaisia ovat esim. äidin nakkipasta, perjantaipizzat ja tätä lammaspataa tehdään vähintään kerran vuodessa...
PoistaMainio ajatus! Ruusuvettä ja lammaspataa tarttui mukaani kirppikseltä ja odottaa nyt lukuvuoroaan...
VastaaPoistaKannattaa tsekata ne reseptit siellä lopussa :-)
PoistaEn syö lihaa mutta mausteet tuossa ovat aivan ihanat! Ja mitäköhän ruokaa Leena tuolla tarkoittaa;D
VastaaPoistaItse asiassa täytyy varmaan myöntää, että minä poimin couscousini seuraksi pääasiassa noita kasviksia ja hedelmiä.
PoistaNäin lihansyöjänä sitä tietysti olettaa, että täyteläinen maku on peräisin nimenomaan lampaasta, mutta enpä menisi vannomaan. Tämä voisi olla tosi upeaa myös ihan kasvisversionakin, lisäisi vaan enemmän erilaisia kasviksia ja vaikka kikherneitä proteiiniksi.
Minä tykkäsin molemmista Mehranin kirjoista juuri sen vuoksi erityisen paljon, että kiehtova ruoan maailma tuli niin hyvin mukaan tarinaan!
VastaaPoistaOn muuten aika kiva idea tämä, kokkailla ruokaa romaaneista!!
Monissa kirjoissa syödään paljon tai jotain tiettyä tai muuten ruoka on isossa osassa. Sama pätee tietysti tosielämässäkin.
PoistaKiitos. Tämä on minustakin inspiroiva idea - seuraavakin yhdistelmä on jo mielessä. Pitää vaan lukea ensin kirja loppuun...