30.7.2017

Ei seksiä, ei rakkautta eikä raakaa väkivaltaa

Silti tai ehkä juuri siksi nämä ovat ilahduttavaa kuunneltavaa. Kunnon perinteistä fantasiaa, jossa maailma rakennetaan huolella ja henkilöhahmot rakentuvat paperitasoa useammista dimensioista.

Taas kerran tuli todettua myös äänikirjojen käytännöllisyys. Jouduin tällä viikolla keskeyttämään lomani ja palaamaan keskelle villiä pyöritystä. Rennot lomapäivät ja pikkuhiljaa tapahtuvat esikoisen rippijuhlavalmistelut vaihtuivat pitkiin työpäiviin ja stressaavaan menoon. Lukeminenkin jäi pahasti paitsioon, mutta äänikirja seurassani sain sentään vähän haukattua happea iltakävelyillä. Samalla ajatukset pääsivät irti työhaasteista, jotka muuten varmaan kävelylläkin olisivat kiertäneet päässä kehää.

Penric oli oivaa seuraa ja hänen seurassaan jäivät projektihaasteet kepeästi kulkevien askelten taakse.Lois McMaster Bujold : Penric's Demon, Penric and the Shaman 
HelMet Overdrive
Äänikirjan lukijana Grover Gardner 

Penric on matkalla omiin kihlajaisiinsa, kun hän matkalla pysähtyy auttamaan tien reunaan tuupertunutta vanhaa naista. Tämän seuralaiset näyttävät jostain kumman syyst pysyvän naisesta kaukana, mutta Penric istuu naisen vieressä tämän vetäessä viimeisen henkäyksensä - ja saa palkaksi naisen demonin sisäänsä.

Herättyään tajuttomuudesta, Penric tajuaa saaneensa harvinaisen lahjan  tai kirouksen. Nainen oli temppelin näkijä, jonka demoni tuo Penricille uusia taitoja ja kykyjä, mutta samalla myös mahdollisuuden joutua demonin hallitsemaksi pedoksi. Kaiken lisäksi yksi demoni tarkoittaa kahtatoista naista, jotka nyt asuvat Penricin nuoren miehen ruumiissa ja osallistuvat kaikkiin hänen ajatuksiinsa ja toimiinsa.

Penric ja Desdemona -sarjan ensimmäinen osa keskittyy kuvaamaan, miten Penricin sopeutuminen uuteen tilanteeseen etenee ja lisäjännitystä saadaan tietysti muiden suhtautumisesta tavanomaisesta poikkeavaan järjestelyyn. Toisessa osassa Penric on jo edennyt opinnoissaan ja joutuu mukaan etsimään murhaajaksi päätynyttä shamaania pitkin vuoristoteitä. Totuus ei tietenkään ole ihan niin yksinkertainen kuin miksi jahti esiteltiin.

Penricin tarinassa on jännää lumousta. Niissä ei varsinaisesti ole hurjaa toimintaa tai pelottavia petoja, mutta henkilöiden motivaatiot, taustat ja maailmaan kuuluvat jännitteet esitellään mielenkiintoisesti ja tarinaa täydentävästi. Klassista tyyliä hyvin kirjoitettuna. Lisäksi kirjan lukija on juurikin niin hyvä kuin englanninkielisissä äänikirjoissa yleensäkin.

Penric itsessään on kertakaikkisen mukava nuorimies. Pidän näissä kirjoissa myös siitä, että sankari ei päätäpahkaa syöksy taisteluun vaan oikeasti yrittää ymmärtää taustoja ja vaikuttimia. Hän näyttää ystävällisyyden ja huumorin voiman, menettämättä pisaraakaan miehisyydestään. Siitä kai tunnistaakin todella vahvat persoonat myös todellisuudessa. Heille ei ole tarpeellista korostaa omaa olemustaan uholla ja uhkailulla, eikä heidän tarvitse ottaa itseään liian vakakavasti.

Lainasin nämä kaksi ensimmäistä osaa HelMet Overdrive -palvelusta. Äänikirjoja on tehty seuraavistakin osista, joten toivottavasti nekin vielä saapuvat valikoimaan.


2 kommenttia:

 1. Rakkautta voisin kuunnella, mutta erotiikkaa ei enää koskaan :D
  Fantasiaan kuuntelukirjat sopii tosi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fantasiakirjoissa jotenkin pysyy hyvin mukana äänikirjamuodossa. Olen jonossa Robin Hobbin uusinpaan ja odotan sitä malttamattomasti.

   Poista