26.3.2017

Onko muffinssien aika jo ohi?


Muutama vuosi sitten kuppikakkuja ja muffinsseja tuli vastaan joka lehden sivulla ja blogeissakin vähintään joka toisessa postauksessa. Nyt on ollut sillä rintamalla pitkän aikaa hiljaista.

Meilläkin on tuo edellinen paperisten muffinssivuokien paketti kestänyt iät ja ajat. Kukaan ei perheestäkään ole kysellyt kuppikakkujen perään, vaikka jossain kohtaa niitä sai väkertää harva se viikko.

Tällä kertaa se oli äiti, jonka alkoi tehdä mieli Kinuskikissan Daim-muffinsseja. Sitä se keittokirjojen selailu teettää. Kerran jo viikolla ostin sekä suklaalevyn että kuorrutteeseen käytettävät patukat, mutta kävi vanhanaikaisesti. Paketit katosivat parempiin suihin ennen kuin ehdin leipomispuuhiin, enkä itse ollut yhtään muita syyttömämpi. (Jep, ei ollenkaan pihistelyviikkomaista toimintaa). Nyt sunnuntaina olin viisaampi.

Kaipa se on leivonnaisissakin trendinsä ja suursuosikkikin joutuu joskus väistymään. Vaikka muffinssit kelpasivat (ja ovatkin herkullisia), ei vastaanotto omien poikien kohdalla ollut mitenkään ylenpalttinen. Esikoinen jopa vihjaisi, että "ensi kerralla voisit tehdä vaikka kakun...". Onneksi oli pari poikien kaveria tuossa käymässä niin katosivat loputkin lautaselta.

Minä olen viime aikoina näistä leivonnaistrendeistä näköjään vähän tipahtanut, kun en heti osaa ajatella näiden paikalle mitään suurempaa aaltoa. Macaronsit olivat tuossa jossain välissä suosittuja ja jotkut Whoopiet (joita en vielä ole ehtinyt edes kokeilemaan). Ei kai sentään raakakakuista ole voinut tulla muffinssien valtikanviejää?

Mitäs olette mieltä? Mitkä tulivat kuppikakuiksi kuppikakkujen paikalle? Vai tulivatko mitkään? 



Daim-muffinssit 

200g Daim-maitosuklaata rouhittuna (paitsi 12 palaa jäljellä)
150g voita huoneenlämpöisenä
1,5dl sokeria
2 kananmunaa
3,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2,5rkl kaakaojauhetta
1,5dl maitoa

Kuorrute:
2 patukkaa rouhittuna
100g voita
1 kananmuna
1,5dl tomusokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää munat yksitellen, hyvin vatkaten kummankin jälkeen.

Sekoita kuivat aineet ja rouhittu suklaa. Vatkaa seos vähitellen taikinaan vuorotellen maidon kassa.

Jaa taikinaa 12 muffinssivuoan kolon pohjalle. Paina jokaiseen koloon pala suklaalevystä ja peitä se taikinalla. Kypsennä muffinsseja 225 asteisessa uunissa 14min.

Kuorrute:

Sulata voi kattilassa ja nosta se pois levyltä. Vatkaa joukkoon tomusokeri ja kananmuna. Sekoita vielä rouhitut suklaapatukat. Nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna, kunnes kuorrute pulpahtaa.

Kaada kuorrute kylmään kulhoon ja nosta jääkaappiin jähmettymään.Kokeile kuorrutetta aina välillä, sillä se jää ensin vähän turhankin valuvaksi ja muuttuu sitten sitkeäksi. Pitää osua oikealla hetkellä kuorruttamaan muffinssit.

Kuorruta, koristele ja nauti.

10 kommenttia:

  1. Hiteistä taitaa olla hetki aikaa, karkkivariaatioleivonnaisetkin (nämä Daim-kakut yms) taitavat olla jo ihan passé. Henkilökohtaisesti toivoisin korvapuusteja... Odotellessa on hyvä syödä tänään leivottuja maapähkinämuffinsseja (täälläkin ollaan siis aina vaan menneessä kiinni.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkään kamalasti trendejä seurailla, mutta nyt tuli vaan mieleen, kun ei ole muffareita tulllut tehtyä tooosi pitkään aikaan.

      Poista
  2. Daim-muffinit kuulostavat ja näyttävät herkullisilta!
    Minäkin olen seurannut trendejä kovin huonosti viime aikoina. Jokin aika sitten nakukakut olivat kovin suosittuja ja itsekin niitä tein. Minulle juuri sopiva leivonnainen, kun ulkonäön kanssa ei tarvitse entrata loputtomiin 😊
    Meidän perheessä ihan perinteiset mokkapalat ovat kokeneet uusrenessanssin, helppoa, nopeaa ja aina niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat aikas makeita (mutta niin Daim-muffinssien kait pitääkin olla)

      Ai niin, nakukakkutrendiin en tainnut keritä mukaan ollenkaan. Paitsi porkkanakakullani, mutta sen olen tehnyt aina niin :-)

      Ehkä se onkin nyt klassikkojen paluu...

      Poista
  3. Muffinssit eivät koskaan mene pois leivonnaismuodista, olen vahvasti sitä mieltä : ) Jotenkin tuntuu, että klassikot tupsahtavat aina sopivin väliajoin suuresti esille ja niitä hehkutetaan kovasti! On ihan kiva saada uusiakin juttuja, mutta mikä se olisi tällä hetkellä? Ainakin ne korkeat kakut (jotka on ihan himskatin vaikeita leikata)ovat olleet esillä viimeisen vuoden aikana aika komiasti....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ei tosiaan taida olla sellaista samanlaista kaikennielevää trendiä kuin mitä kuppikakut saivat aikaiseksi. Ehkä se onkin tosiaan klassikkojen paluu...

      Muffareita toki voi tehdä vaikkeivat ole muodissakaan. Kunhan tuli mieleen :-)

      Poista
  4. Miksi kaikkien pitäisi aina leipoa puoli vuotta samoja juttuja? Onko trendien perässä pakko juosta (koskee muutakin kuin leivontaa...) Itse en ole koskaan seurannut trendejä, vaan teen sitä, mikä itseä kulloinkin kiinnostaa. Toki aina kokeilen ns. uusia juttuja, mutta monipuolisuus on valttia leivonnassakin. Ja ainakaan minulla ei ole mitään ongelmia ollut muffinssien/kuppikakkujen menekissä. Ei ole tarvinnut itsekseen syödä, jos on jonnekin kekkereille tehnyt vaikka useampaakin sorttia. Ja edelleen kuppikakkuja myös erikseen pyydetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuppikakut toki maistuvat aina (ainakin minulle) eikä trendejä tarvitsekaan orjallisesti seurata. Jotenkin vain huomaan ainakin minuun vaikuttavan, jos kuvia ja ohjeita tulee joka tuutista. Jotain aina tekee mieli kokeilla.

      Eivätkä nämäkään muffinssit esikoisen mutinoista huolimatta syömättä jääneet. Meillä ei ole tainnut mennä bioroskikseen kakuista kuin yksi tekemäni raakakakku, jota ei tosiaankaan voinut syödä ensimmäisen maistiaisen jälkeen.

      Toki sen jälkeen olen onnistunut tekemään ihan syötävänkin raakakakun, joten vika oli vain siinä reseptissä eikä raakakakuissa yleensä.

      Poista
  5. Olen viimeinen ihminen, jolta kannattaa kysellä (leivonta)trendejä, mutta sen olne oppinut oman nuorisoni kanssa, että kaikkeen kylläännytään jossain vaiheessa, sitten tulee taas uusi kysynnän aalto. Muffineillekin :D

    VastaaPoista