11.2.2017

Salaattiterminologiaa


Talvellakin tekee mieli salaatteja, mutta varsinkin pakkaskeleillä kylmä ruoka kauhistaa. Minä ainakin haluan suuhuni ja vatsaani jotain lämmittävää. Onneksi on olemassa lämpimiä salaatteja.

Ai, että niinkuin mitä? Voiko salaatti muka olla lämmintä? Kävimme tästä taannoin ruokapöydässä varsinaisen kielellisen määrittelyväittelyn. Lopputuloksena oli, että pannusta tai vuoasta voi tulla salaatti, kunhan siihen sekoittaa tarpeeksi kypsentämättömiä aineksia. Sekoitus tapahtuu useimmiten erilliseen tarjoiluastiaan, mutta sain luvan mainita salaatiksi myös uunivuokaan tai pannulle luotua sekoitusta. Kunhan sekoitettavien ainesten joukossa on jotain kypsentämätöntä tai muuten kylmää.

Miltäs määritys teistä kuulostaa? Kelpaako?

Ruokaisat salaatit ovat myös oiva keino vähentää lihankulutusta muuttumatta kokonaan kasvissyöjäksi. "Liha + pari vegeä" -yhdistelmä lautasella muuttuu ihan huomaamatta "paljon vegeä ja liha lisukkeena"-vaihtoehdoksi. Sopii meidän perheelle, jossa äidin myötä väitetään ääripäitä ihan kaikessa. Minulla on selkärangasta automaattisesti nouseva kammo kaikkia "ismejä" kohtaan, myös ruoasta puhuttaessa.

No, oli terminä tai ideologiana mikä tahansa, ruokaisat salaatit ovat herkkua kaikissa muodoissaan.   Näitä kahta meillä on syöty viimeisen viikon aikana ja alla vielä linkki muutamaan lisäversioon, jos kiinnostaa.


Kvinoa-kanasalaatti 

2 broilerin rintafilettä + savupaprika, valkosipulia, oliiviöljyä, hunajaa, suolaa, pippuria

Kvinoa 1/2 pkt
Kastike: loraus limemehua ja toinen sitruunamehua, suolaa, pippuria, neutraalia öljyä saman verran kuin happoja

kurkkua ja babypinaattia
fetaa + oliiveja
punasipulia + avokadoa
appelsiini nyljettynä
paahdettuja manteleita

Lorauta uunivuokaan oliiviöljvyä ja laita broilerin rintafileet vuokaan. Mausta ne savupaprikalla, valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Valuta päälle hiukan juoksevaa hunajaa ja lopuksi vielä hieman oliiviöljyä. Kypsennä puoli tuntia uunissa 200 asteessa. Nosta pois ja siivuta.

Keitä broilerin ollessa uunissa kvinoa paketin ohjeen mukaan ja valuta siitä vesi pois. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sitten kvinoaan.

Leikkaa kurkku palasiksi ja huuhtele pinaatti. Leikkaa fetaa kuutioiksi. Siivuta sipuli (tai silppua pieneksi), kuutioi avokado ja irrota appelsiinista hedelmäliha ja leikkaa sopiviksi paloiksi.
Sekoita loput ainekset kvinoaan ja ripottele lopuksi päälle paahdettuja manteleita.


Papu-pekonisalaatti 

Myönnetään, tämä on ehkä enemmän pannu kuin salaatti, mutta menköön nyt tässä. Kuvitellaan pinaattia olevan enemmän ja papujen vähän vähemmän muusina.

Sopii muuten ihan sikahyvin lisukkeeksikin, jos lihaa kaipaa pekonia enemmän.

Ainekset: 

Borlottipapuja (puoli pussia kuivia liottettuina ja keitettyinä paketin ohjeen mukaan
1pkt pekonia
1 iso punasipuli
2 valkosipulinkynttä
muutama kourallinen babypinaattia
muutama kourallinen kirsikkatomaatteja
puolikas kasvisliemifondikuutio ja kiehuvaa vettä pari desiä
persiljaa

1rkl  Dijon-sinappia
0,5dl valkoista balsamicoa
suolaa ja pippuria
0,5dl rypsiöljyä

paahtoleipää

Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi. Lorauta pannulle hieman oliiviöljyä ja laita pekoni kylmään pannuun. Kuumenna pannua keskilämmöllä kunnes pekoni hieman ruskistuu ja lisää joukkoon sipuli. Sipulin kuullotuttua raasta joukkoon valkosipuli.

Lisää keitetyt pavut pannulle ja sekoita kasvisliemifondi kiehuvaan veteen. Kaada liemi pannulle ja sekoittele papuihin. Lisää tomaatit ja anna kypsyä, kunnes vesi on suurinpiirtein haihtunut.
Lisää lopuksi pinaattia ja persiljaa.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada pannulle. Sekoita hyvin. Tarjoile heti paahtoleivän kera.


Muitakin lämpimiä salaatteja meillä kuuluu suosikkilistall, kuten nyt vaikka mausteinen munakoisosalaatti tai lämmin kesäkurpitsa-couscous-salaatti. ja viimeisimpänä lempparikseni noussut bataattihummuspohjalle kasattu herkkukeko

Syödäänkö teillä lämpimiä salaatteja ja mitkä ovat suosikkejanne? Aineksia ja reseptilinkkejä kiitos! Näitä vaihtoehtoja ei ole koskaan liikaa!

50 kommenttia:

  1. Kyllä syödään. Me tykätään kanaisasta pasta-fetasalaatista, siihen vielä vähän avocadoa, niin nam nam. Hitsin hyviltä näyttää teidänkin salaatit ja määritys kuulostaa oikein asialliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, kanan ja fetan yhdistelmässä on jotain maagista.
      Hyvä, että määritys kelpaa. Tuolla mennään :-)

      Poista
  2. Varsinkin tuo kvinoasalaatti vaikuttaa herkulliselta. Minun pitäisi lisätä kvinoaa ruokavaliooni, joten kiitos tästä reseptistä. Harmi, että en pysty syömään mitään maitotuotteita, joten fetaa en voi laitttaa. Ne varmaan voisi korvata jollain muulla vähän suolaisella aineella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain suolaista kaivannee sekaan. Voihan sitä aina pistää vaikka kanaa enemmän. Siitä tulee mausteista makua. Tai korvata mantelit suolapähkinöillä?

      Poista
  3. Ruokaisat salaatit ovat herkkuja! Varsinkin töissä on mulla useasti eväänä ruokaisia salaatteja, joilla lähtee nälkä ja jotka sisältävät paljon kasviksia. Kvinoan kastiketta pitää hetimiten testailla - ja salaattia kaikkinensa. Ihania aineksia siinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tällaiset salaatit ovat tosiaan ihan parhaita työlounaita. Niitä kun ei tarvitse lämmittää erikseen :-) Useimmat myös säilyät vähän aikaa huoneenlämmössäkin (Itse asiassa minusta ne maistuvat useimmiten myös paremmilta kuin jääkaappikylminä)

      Poista
  4. Ruokaisat salaatit on loistavia melkein mihin tasansa tilanteeseen! Minusta salaatti voi kyllä koostua kypsennetyistäkin aineksista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä salaattien loistavuudesta - kypsennetyistä aineista sain aika pahaa kommenttia kotirintamalta, siksi tuo määritys :-) Voi kuulemma käyttää myös sanoja pata, vuoka, pasta jne...

      Poista
  5. Rakastan just tällaisia ruokaisia ja lämpimiä "salaatteja", varsinkin jos niistä saa vielä väsättyä eväät seuraavana päivänä. Säilykepavut ovat usein niissä ruuissa pohjana, mutta syksyllä tein aika paljon lehtikaali-chorizo-maissisalaattia, josta sai väännettyä burritonkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sehän näissä parasta onkin, että yleensä on samalla myös valmiina vähintäänkin seuraavan päivän lounas (tosin teen usein niin paljon, ettei tarvitse iltaruokaakaan pahemmin mietiskellä perheelle - sen kun jatkaa salaattia jollain)

      Poista
  6. Ruokaisat salaatit ovat kyllä tosi hyviä! Kesäaikaan tulee tehtyä salaatteja enemmän, onkohan siihen just syynä tuo että talvella haluaa syödä lämmintä. Lämpimiä salaatteja siis tekemään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei minunkaan talvella oikein tee mieli perussalaatteja, lämmintä sen olla pitää!

      Poista
  7. Salaatit on kyllä niin ihania. Ja kiva tapa vähän tyhjennellä jääkaappia kun asioita voi vaan yhdistellä keskenään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, jääkaapintyhjennyssalaatti onkin ihan klassikko!

      Poista
  8. Salaatin määritelmä on kyllä monitahoinen. Lämpimät salaatit tietysti tähän aikaan vuodesta on parhaita. Ja tuottavat jonkinlaista tyydytystä, kun saa jämät kaapista käytettyä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on :-) Jääkaappi tyhjenee ja perhe hyrisee tyytyväisenä.

      Poista
  9. Lämpimät salaatit on talvella ihan best! Ihan mun vakkariruokaa :)

    VastaaPoista
  10. Just hyvä talvisalaatti! Täyttävää ja lämmittävää. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, talvella ei voi mennä liian kevyellä. Nälkä yllättää samantien.

      Poista
  11. Minustakin salaatti saa sisältää lämpimiä ja kylmiä aineita. Talvella ne ovat mitä mainiointa ruokaa.

    VastaaPoista
  12. Mä järkytyin kun näin just tilaston yhestä tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset nuoret syö vihanneksia, hedelmiä ja marjoja ihan vähiten melkein koko Euroopassa. Belgialaiset ja tanskalaiset syö moninverroin enemmän. Tähän pitää puuttua, ihan kotitasolla. Äideistähän sekin on kiinni, prkl!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kaulin käteen ja uhkailut käyttöön. Meillä ei saa jälkkäriä, jollei lautaselta ole kasviksetkin hävinneet ja äiti ne sinne annostelee. No, myönnetään. Jos ihan oikeasti ei tykkää, niin voi saada vapautuksen (korvaamalla samalla määrällä muita).
      Kyllä se aina jossain kohtaa vaikuttaa. Keskimmäinen ihan tykkäsi noista kukkakaaleista, vaikka minullakin töksähti.

      Poista
  13. Minä en oikeastaan muita salaatteja syökään kuin niitä ruokaisia versioita. Ja salaatin määritelmä kuulosti aika tyhjentävältä, lämpimiä/kypsennettyjä ainesosia, mutta myös jotain raikasta samalla lautasella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että määritys kelpaa. Vaikka mitä väliä sanoilla oikeastaan on, kunhan maistuu hyvältä :-)

      Poista
  14. parhaat salaatit ovat juuri sellaisia ruokaisia, joissa se vetisistä jäävuorisalaatinsuikaleista koostuva "salaatti" on mahdollisimman minimissä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, meilläkään ei pahemmin vihersalaatteja syödä, jollei vastaan osu oikein hyvää lehtisalaattia tai vastaavaa.

      Poista
  15. Olen talvisaikaankin salaattien suurkuluttaja, mutta useimmiten tähän aikaan vuodesta salaatit koostuu juurikin lämpimien ja kylmien ainesten yhdistelmästä. Esimerkiksi uunissa paahdetut juurekset, paistettu tofu, tuore babypinaatti ja idut sopivat talvisalaatteihin hyvin. Ja olen samaa mieltä tuosta salaatin määritelmästä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jesh, lämpimän salaatin määritelmä on nyt selvästi vahvistettu. Kannattaa kysellä asiantuntijoilta :-)

      Minulla on vielä haasteita tofun käytössä, mutta muuten aikalailla samantyyppisiä tehdään meilläkin ylläolevien lisäksi.

      Pitää vielä vähän harjoitella tofun käsittelyä. Viimeksi kelpasi isännälle ja kuopukselle, mutta itse (+vanhemmat pojat) vähän vierastin.

      Poista
  16. meillä syödään paljon lämpimiä salaatteja tai ainakin paahdettuja aineksia viileänä salaatin seassa. Herkuinta lie paahdettu munakoiso-aurinkokuivattu tomaatti-tomaatti-feta-pinaatti tai paahdettu bataatti - mustapapu - lehtisalaatti - pekoni. Bataatin tilalla käy myös paahdettu kurpitsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullisilta kuulostavat nuo teidänkin vaihtoehtonne, varsinkin tuo munakoisoversio uppoaisi varmaan meilläkin

      Poista
  17. Herkullisia salaatteja! Enemmän pitäisi syödä salaatteja, monesti näin talvella teen ison satsin jotain uuniruokaa, kaalilaatikkoa tms. ja sitä syödään monta päivää. Salaatit on enemmän kertakäyttöruokaa, seuraavana päivänä jo nahistuneita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taitaa olla sen verran suuriruokainen perhe, että harvemmin jää paljon salaatista jäljelle...

      Poista
  18. Salaatit, lämpimät tai kylmät - kaikki käy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vaikka meillä kyllä kummasti näyttävät lämpimät salaatit uppoavan paremmin talvella ja perussalaatit sitten kesäaikaan :-)

      Poista
  19. Meilläkin syödään jatkuvasti paljon salaatteja, jotka toisinaan on enemmän salaatteja ja toisinaan sitten kutsutaan niitä jollain muulla nimellä, ettei lapset kyllästy :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, nimillä on yllättävän suuri vaikutus ruokalajien suosioon :-)

      Poista
  20. Ruokaisat salaatit toimii tilanteessa kuin tilanteessa!

    VastaaPoista
  21. Lämpimät salaatit ovat meidänkin suosikkeja :-) Ite tykkään lisätä säilykelinssejä uunijuuresten joukkoon ja erilaisia viljoja ohrasta freekehin käytetään ahkerasti, juustoja unohtamatta. Ja kyllä, salaatti voi olla myös lämmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm... just bongasin meillä laatikossa säilykelinssejä. Pitänee lykätä uunijuuresten joukkoon. Paahdatko niitä vai kippaatko valutuksen jälkeen suoraan?

      Poista
  22. Kiitos määritelmästä, meilläkin tästä välillä väännetään, että onko salaattia ja jos ei ole niin mitä sitten. :)

    VastaaPoista
  23. Vuodenajasta riippumatta olen luopunut "salaatin puputtamisesta". Tällä tarkoitan juuri niitä liian kevyitä kylmiä salaatteja, joista ei vain lähde nälkä. Alkusalaattina tai lisukkeena tietysti ovat ok. Kivoja ideoita, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ne puputettavat ovat juuri niitä, joista varsinkin miehet väittävät nälän lähinnä yltyvän. Pitää olla tarpeeksi tuhtia tavaraa niin nälkä pysyy poissa.
      Kiva, jos meidän lempparit "maistuvat" :-)

      Poista
  24. Mä rakastan lämpimiä saldeja. Usein paahdan uunissa myskikurpitsaa - se on niin hyvää!

    -Heidi

    VastaaPoista