16.2.2015

Suomalaiset sudet


Kuun pimeä puoli - suomalaisia ihmissusinovelleja, koonnut Juri Numelin 
Arvontavoitto Nörttityttöjen blogista joskus viime vuonna

Olen ennenkin intoillut suomalaisen uuden fantasian tasosta ja lievästä kieli poskella meiningistä. On aivan ihanaa, miten suomalaiset fantasiakirjoittajat ovat taitavia, mutteivat ota itseään ja kirjoituksiaan liian vakavasti. Edellisen kerran nautiskelin yliluonnollisista rikoksista. Nyt olivat vuorossa suomalaiset ihmissusitarinat.

Se, ettei ota itseään liian vakavasti ei tarkoita huolimattomasti kirjoittamista. Juri Nummelinin toimittamassa kokoelmassa tarinat ovat oikeastaan kaikki eheitä kokonaisuuksia. On aivan mahtavaa, miten paljon eri puolia ja tarinoita voi saada aikaiseksi niinkin loppuunkalutun kuuloisesta aiheesta kuin ihmissudet.

Tarinoiden joukossa on mukavasti näkökulmia vinksauttavia tarinoita, kuten Saara Henrikssonin Tehtaanpuiston hirviö. Siinä ihmissudeksi paljastuu lopulta joku ihan muu, kuin mitä perinteiden perusteella odottaisi. Myös Tiina Raevaaran Pikku Punahilkka leikittelee rooleilla ja teemoituksilla.

Myös ihmissuden näkökulmaa tuodaan esille useammallakin tavalla, mikä tuntuu olevan nykyfantasiassa trendinä muutenkin. Jussi Katajalan Jos lähtee sutta karkuun, kertoo sutena elämisen haasteista ja Rene Kitan Ulf Lupunen, mainosmies siitä, mitä tapahtuu kun luontoaan ei voi hallita. Markus Harjun Susi ihmiselle kuvailee lauman roolien tuomia haasteita.

Ihmissusi ei aina myöskään ole pelkästään verenhimoinen peto. Karvojen alta voi löytyä jotain yllättävää tai karvoja voi löytää yllättävissä tilanteissa. Viimeksi mainitusta tyypistä suosikikseni nousi ihan ehdottomasti Jari Tammen Ratsastajat. Siinä keikautettiin kuviot aika mukavasti moneen kertaan lyhyen matkan varrella.

Kaikkiaan kirja on varsin kattava läpileikkaus eri näkökulmista ihmissusiin. Tarinoiden parissa viihtyy, ne ovat taitavasti kirjoitettuja ja rakenteeltaan napakoita. Kannattaa lukea. Nämä ovat mukavasti sellaisia melkein pelottavia (aikuisten) iltasatuja ja ottavat hyvinkin paikkansa fantasiagenren muotivirtauksessa. Soisin lukevansa tällaista enemmänkin ja pidempää. Kyllä suomalaiset kirjoittajat pesevät montakin kansainvälistä "viihde"fantasian kirjoittajaa mennen tullen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti