18.6.2014

Ruohometsän kansa, äänikirja, englanniksi, ihana

Richard Adams : Watership Down (Ruohometsän kansa)
HelMet/Overdrive-laina puhelimeen

Oi ihanuutta. Miten minulta onkin voinut jäädä tällainen lukematta ? Toisaalta tietysti hyvä, että on jäänyt. Nyt sain nautiskella ihan tosissaan. Osa nautinnosta tietysti saattoi tulla siitä kauniista englannista, joka kuulokkeista soljui korviin. Äänityksen lukijana on Ralph Cosman (linkin takana jotain tietoja, joista hänestä löysin). Taidan etsiä seuraaviakin kirjoja hänen lukemanaan. Niin eläväksi hän sai kanijoukon jäsenet.

Niin, kaikkihan varmaan tietävät kirjan kertovan kaneista ? Fiver on meediokykyjä omaava pieni kani, joka saa etiäisen tulevasta kaniyhdyskunnan tuhosta. Hän kertoo ennustuksestaan ystävälleen Hazelille. Yhdessä he kokoavat joukon kaneja, jotka lähtevät etsimään parempaa tulevaisuutta. (Pitäisi varmaan lukea kirja suomeksikin, jotta tietäisi "oikeat" nimet).

Kuten kaikki tiedämme, joukkoon mahtuu monenlaista kulkijaa, myös kanijoukkoon. Iso osa kirjan viehätyksestä tuleekin mahtavasta kokoelmasta persoonallisuuksia. On tarinankertoja, itsetietoinen soturi, päällepäsmäri, vitsiniekka, luontainen johtaja ja monia muita. Omien, erityisten luonteenpiirteiden lisäksi kanit ovat myös kaneja. Adams konsultoi eläinten käyttäytymisen tutkijaa ja vaikka kaneista tuleekin mieleen monia tuntemiani ihmisiä, ne myös käyttäytyvät kanien tavoin ja katsovat maailmaa kanien näkökulmasta. Vihollisia pelätään, tuntemattomat äänet saavat juoksemaan pakoon, kolot ovat maailman turvallisin paikka jne. Eläimen ja inhimillisen yhdistelmässä on jotain vastustamatonta.

Tarina on myös jännittävä. Kanien elämä on vaarallista ja vihollisia paljon, toisinaan löytyy yllättäviäkin ystäviä. Uuden elämän etsiminen vie monien vaarojen halki ja kanit joutuvat venymään äärimmilleen ja vähän ylikin. Ketut, kissat, lokit ja peltohiiret toistuvat tarinassa omissa rooleissaan, eikä luonnonvoimiltakaan vältytä. Ihminen on vihollisista pahin.

Adams on myös luonut kaneille oman mytologian. Tarinankerronta on kanien lempiajanviete ja silloin kerrotaan suurista seikkailuista, jotka joskus opettavat, joskus pelottavat ja aina viihdyttävät, niin kuin tarinat yleensäkin. Kirja onnistuu käsittelemään useita isompia teemoja sekä kanien tarinoiden että itse juonen kautta. Yhdyskunnan jäsenten väliset suhteet muistuttavat kummasti ihmisten kanssakäymistä ja Hazel kumppaneineen törmää matkalla monenlaisiin uusiin ilmiöihin aina fatalismin äärirajoilta diktaattoria vastaan taisteleviin kapinallisiin.

Kaikkiaan Watership Down on siis rikas lukukokemus, jota voi suositella niin pienemmille kuin isommille lukijoille. Itse asiassa kirjaa voi minusta hyvin lukea myös aika pienillekin lapsille, heti kun he jaksavat kuunnella pidempää tarinaa. Kertomuksessa on useampia tasoja ja jokainen tulkitsee tapahtumia omaan kokemus- ja tietämyskantaansa verraten. Isommat saavat irti jotain ja pienemmät sitten vähän jotain muuta. Kaikki viihtyvät. Ei tämä turhaan ole klassikon asemassa.


4 kommenttia:

  1. Tämä on ihana suomeksikin. Fiver on suomennoksessa Viikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa, että kääntäjä on nähnyt vaivaa. Viikka on hieno nimi. Pitääkin joskus kurkata suomenkielistä versiota.

      Poista
  2. Minä en voi sanoa ihastuneeni Ruohometsän kansaan, vaikka sillä hetkensä olikin. Onpahan kuitenkin tullut tämäkin klassikko luettua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä toimi erityisen hyvin äänikirjana - varmaan ihan taitavan lukijan ansiosta. En ole ihan varma olisinko ihan samalla tavalla ihastunut kirjana. Nyt tarina oli jotenkin niin ihanan elävä

      Poista