19.4.2014

Pirskasen miniän tiikerikakku - Ruokaa romaaneista XI

Metropoliitta Panteleimon : Murha kirkonkylässä 
Luettavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjalta 

Kun kirkonkylän sillan alta löytyy naisille mieleinen ja pullolle tuttu mies, on johtopäätöksenä automaattisesti kostean illan traaginen onnettomuus. Sitten alkaa kuulua todistajahuomioita, joiden perusteella ryhdytäänkin tutkimaan murhaa.

Kirkonmiehen kirjoittama dekkari on tietysti kiinnostava jo ihan senkin takia, että lajityyppiä ei ihan heti ajattelisi ammattikuntaa lähimmäksi. Kirjan luettuani toki yhteydenkin ymmärtää. Se ei nimittäin dekkarina ole mikään erinomaisen jännittävä tai edes yllättävä, mutta tarinan henkilögalleria tuo esille ihmisten murheet ja mietteet sellaisena kokoelmana kuin voikin oletta ihmisiä koko ikänsä kuunnelleen sielunpaimenen ne kirjoittavan. Lievästi nuhdellen, mutta ymmärtäväisesti. Koko kirjan sävy on sellainen lempeä huokaiseva. "Voi teitä..."

Tietysti tunnelma voi johtua ihan ajankuvauksestakin. Sodanjälkeisen Suomen idyllinen (ainakin pinnaltaan) kyläelämä levittäytyy lukijalle vähän Suomi-filmin tyyliin. Sitä olikin hauska lukea. Samalla kirja kuitenkin nostaa esille myös jännitteitä - kylän asukkien moraalikäsitykset vaihtelevat ja toisten paheksuma on toisten onni, sodan jälkeinen maanjako evakoille nostattaa tunteita maanomistajissa eivätkä kulttuurierotkaan ole aina helposti ylitettävissä.

Kaikkiaan kirja oli sellainen mukavasti luettava välipala, samoin kuin siitä mieleen jääneet perinteiset leivonnaiset eli evakkotalossa leivotut karjalanpiirakat ja Pirskasen talon miniän hirviömäisen anoppinsa silmien alla leipoma tiikerikakku.

Karjalanpiirakoita olen tehnyt vain kerran elämässäni ja taidan jatkossakin ne ostaa valmiina, mutta tiikerikakkua tuli tuossa leivottua kirjan inspiroimana poikien pääsiäisloman alun kunniaksi. Tällä kertaa hitusen appelsiinilla maustettuna, kun pöydältä hedelmäkulhosta löytyi vielä yksi luomuappelsiini.


Appelsiininen tiikerikakku

200g pehmeää voita
2dl sokeria
3 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
vaniljaa myllystä
1dl kevytmaitoa (tai kermaa)
2rkl kaakaojauhetta
yhden appelsiinin raastettu kuori ja 1rkl sen mehua

Hiero voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Voitele ja jauhota koneen pyöriessä kakkuvuoka ja laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Lisää voi-sokerivaahtoon kananmunat yksitellen, jokaisen jälkeen voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot, vanilja ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne taikinaan erissä vuorotellen maidon kanssa hyvin sekoittaen.

Ota taikinasta kolmasosa erikseen toiseen kulhoon ja sekoita siihen kaakaojauhe ja appelsiinin kuori ja mehu.

Laita kakkuvuokaan pohjalle vaaleaa taikinaa, nostele päälle kerros kaakaolla maustettua ja laita lopuksi vielä vaaleaa.

Paista uunissa n.50min. Koita tikulla kypsyys. Anna jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.

p.s. jos haluat nähdä muut ruokaa romaaneista postaukset, niin kurkkaa sivupalkista samanniminen hakulinkki tai klikkaa TÄHÄN


Luettavaksi ja blogattavaksi vapaavalintaisena Elisa Kirjalta


4 kommenttia:

  1. Tuota appelsiinia täytyy ehdottomasti kokeilla tiikerikakussa, herkullinen idea. Itse vielä pyöräyttelen kerroksia sekaisin haarukalla, jos haluaa oikein vauhdikkaita raitoja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli sellainen rauhallisempi tiikeri :-) Ja appelsiinista tuli tosiaan aika kiva säväys

      Poista
  2. Mm, milloinkohan olen viimeksi syönyt tiikerikakkua...appelsiini kuulostaa kyllä hyvältä.

    Ja papistosta on löytynyt muitakin dekkaristeja, joku kommentoi jokunen vuosi sitten että dekkarit ovat nykyään kirjallisuudenlaji jossa avoimimmin käsitellään moraalisia ongelmia, joten siinä mielessä sopiva lajityyppi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, pahuuden tutkielmaa fiktion keinoin, jos oikein dramaattisiksi ruvetaan ;-) Paitsi että tässä kyseessä oli ehkä tosiaankin sellainen lempeä ymmärtäväisyys kuitenkin...

      Poista