10.3.2014

The Cuckoo's Calling / Käen kutsu

Robert Galbraith : The Cuckoo's Calling / Käen kutsu 
Oma ostos Kobosta 

Harry Potterin luoja osaa kirjoittaa. Se on myönnettävä, vaikka olinkin alkuun vähän epäluuloinen. En tiedä, miksi oikein ajattelin, että nuorten fantasiasta hyppy dekkareihin olisi liikaa. Fiktiosta, mielikuvituksellisista käänteistä ja lukijan harhauttamisesta on kyse molemmissa. 

Harry Potterin maailmasta tuttu tarinankerronnan selkeys ja henkilöhahmojen lievä yksiulotteisuus löytyvät myös dekkarigenreen siirryttäessä. Älkää käsittäkö väärin, en tarkoittanut tuota mitenkään negatiivisesti. On rentouttavaa lukea kirjaa, jossa tapahtumat seuraavat toisiaan suhteellisen kronologisessa järjestyksessä ja henkilöhahmot ovat juuri sitä, mitä voisi olettaakin, paitsi tietysti murhaaja... Selkeys ei myöskään poista mitään tarinan jännittävyydestä. Ainakaan minä en arvannut murhaajaa liian aikaisin. 

Cormoran Strike on entinen armeijan tutkija, joka on ryhtynyt yksityisetsiväksi palattuaan siviiliin. Raha-asiat ovat rempallaan, bisnes menossa alamäkeä ja elämän rakkaus päättynyt katastrofaalisesti. Siihen sekaan kävelee tehokas ja hienotunteinen nuori nainen, jolla kaiken lisäksi on pää paikallaan. Onneksi hän on kihloissa, niin voidaan keskittyä ratkaisemaan yllättäen samana päivänä ovesta sisälle kävelleen asiakkaan tuomaan työtapaukseen. Tekikö nuori huippumalli itsemurhan hyppäämällä parvekkeelta vai onko hänen veljensä oikeassa uskoessaan hänen tulleen murhatuksi ? 

Kauniilla ja kuuluisilla riittää ehkä rikkautta ja ylellisyyttä, mutta aika surkean kuvan heidän elämästään saa tämän kirjan perusteella. Huumeet, väkivalta ja ainainen menestyksen metsästys keinolla millä hyvänsä eivät millään muotoa tee kuuluisuudesta tai rikkaudesta tavoiteltavaa. Kaikissa henkilöissä tuntuu olevan jotain pahasti vialla. Myöskin Cormoran Strike on saanut oman osuutensa kuuluisuuden kiroista ja menneisyys myös palaa hänen kintereilleen yllättävissäkin tilanteissa. 

Kaikkiaan siis varsin viihdyttävä kirja. Ei ylenmääräisiä särmiä, ei hiuksia nostattavaa jännitystä vaan ihan vain selkeää tapauksen selvittelyä. Virkistävää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti