24.3.2014

Pihistelyn vertailuviikko ja kuinkas sitten kävikään?Kuinkas sitten kävikään ? 

Se on ensimmäinen pihistelyviikko takana. Tästä viikosta tulee referenssipiste seuraaville pihistelyviikoille. Edellisen pihistelykierroksen lopuksi päättelin, että viiden hengen perheessä olisi ahkeralla pihistelyllä mahdollista selvitä viikosta alle 200€ ruokalaskulla. Koska toisaalta on viime aikoina puhuttu paljon ruoan kallistumisesta, odotin tämän vertailuviikon asettuvan jonnekin 300€ huonommalle puolelle. Vaan kuinkas sitten kävikään ?

Lopputulos heitti häränpyllyä odotuksiin nähden. Selvisimme koko viikosta alle 200€! Söimme hyvin ja herkuttelimme jälkiruoallakin melkein joka päivä. Emme edes varsinaisesti vahtineet menojamme, vaikka kaikkein kalleimmat herkut (houkutuksista huolimatta) jätettiinkin kauppaan.

Viikon ruokalaskun loppusummaksi tuli : 189,80€

Summa sisältää kaikki ruokamenot (2 aikuista+ 2 koululaista + yks 3v + kissa), mutta ei kodintarvikkeita (esim. tiskiaineet, hammastahnat ja muut vastaavat).

Kun vertaa edellisten pihistelyviikkojen keskiarvoon (323€), niin ei voi kuin ihmetellä.


Mitä sitten syötiin ? 

Viikolla vanhemmat söivät lounaan joka päivä kotitoimistolla tai eväinä. Lapset söivät lounaansa tarhassa tai koulussa. Illalla syötiin joka päivä yhdessä. Lisäksi syötiin aamupalat ja välipalat sekä viikonloppuna tietysti kaikki ateriat yhdessä kotona. Keskiviikkona leivoin lisäksi Aleksanterinleivoksia koulun vanhempainillan myyntiin.

Ruokalistalta on viikolla löytynyt esim.seuraavanlaisia annoksia : bataatti-tomaattikeittoa, kanapastaa, mätitahna-kananmunaleipiä (aikuisten lounas), kääretorttuleivoksia, kesäkurpitsa-kikhernecouscousia lammaslihapullilla, linssi-punakaali-linssipaistosta chorizolla, aleksanterinleivoksia, toisenlaista kanapastaa, pannupizzaa, tonnikalatahnaleipiä ja smoothieta, uunikanaa ja gnoccheja, banana bread, sienirisottoa, sipulipiirakkaa...

Nälkää ei siis nähty.


Miten ihmeessä ? 

Miten ihmeessä lasku sitten päätyi noin alhaiseksi ? Piti oikein miettiä, onko jotain mistä jäimme paitsi. Lihan määrällisestä vähenemisestä jo mainitsin. Sen lisäksi...

 1. Emme ostaneet vissyä tai limsoja - kyseessä ei ole pihistelypäätös, vaan noin muuten olemme halunneet välttää lapsilla makeita juomia. Eikä tietysti ole tuntunut sopivalta aikuistenkaan sitten juoda limsoja toisten nenän edessä. Viiniä sentään juotiin 1 pullo valkkaria viikonloppuna (vähennettynä risottoon kaadetulla). 
 2. Emme ostaneet valmisruokaa. Tällä viikolla ei poikettu pikaruokaa ostamassa, vaikka olikin aika kiireinen viikko. Aina välillä sitä tulee valittua se helpompi ratkaisu, vaikka se poikkeuksetta onkin kalliimpi. (helpotusta vaikka täällä)
 3. Emme ostaneet kuin yhden leivän kaupasta. Muuten on syöty äidin leipomaa ja viikolla löytyi uusi lempileipäreseptikin
 4. Lihaa oli vain vähän - vaikka lihaa oli tarjolla monella aterialla, sitä oli määrällisesti vähän. Olemme huomattavasti vähentäneet lihansyöntiä ja se näköjään näkyy myös budjetissa.
 5. Emme ostaneet kaupan leivonnaisia tai muita herkkuja - äiti leipoi kääretorttua, aleksanterinleivoksia ja banaanileipää. Jälkkäreitä höystettiin myös kermavaahdolla ja mascarponevaahdolla. 
 6. Emme myöskään kerinneet kauppahalliin juusto-ostoksille... Se on meillä usein viikon suurin yksittäinen "luksus"ostos ruokapuolella.

Lisäksi jäin miettimään, että vuodenaika on itse asiassa aika otollinen pihistelylle. Ei ole niitä kaikkia ihania tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja, joihin kesällä ja syksyllä tulee panostettua. Kaali, sipuli, pavut, risottoriisi jne. ovat loppujen lopuksi aika halpoja aineksia.


Mitäs nyt ? 

No nyt katsotaan sitten seuraava pihistelyviikko. Vertailupiste on aika kova. Tuota on vaikea alittaa. Saa nähdä, miten meidän käy.

Pihistelyn aloitusuho...

4 kommenttia:

 1. Aika vaikuttavaa! Innoittamanasi sämpylätaikina on nousemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii... itse tehty leipä on halpaa ja hyvää.

   Minä olen jäänyt kotileipäkoukkuun ja noita lempireseptejäkin on kertynyt jo aika lista (löytyvät sivupalkista lempileipä-linkkinä, jos joskus kaipaat lisäinspistä)

   Poista
 2. Wau! Pitäisikin tehdä itsekin vastaavanlainen seuranta. Hintoja kyllä kyttään kovasti ja tiedän, että ruoan hinta on noussut. Mutu-tuntumalla arvioin, että 200 euroa ei viikossa meidän viisihenkisen perheen tarpeisiin tällä hetkellä riitä, mutta pitäisi tehdä seurantaa, ettei tarvitsisi turvautua mutuun. :)
  Leipäresepteihisi pitää tutustua piakkoin! Teen usein sämpylöitä, jotka katoavat hetkessä, mutta valikoimaa voisi laajentaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Ei sitä tiedä, vaikka löytyisi iloinen yllätys niin kuin meillä :-) Ja leipiä kannattaa leipoa ja pelkästään maun vuoksi!

   Poista