7.3.2014

Eläköön kirjat! Toto Tiikerin lempileikit


Lapsen lähestyessä kolmen vuoden ikää muuttuu moni asia. Vauva muuttuu lopullisesti mukulaksi. Vauhti kiihtyy, kun askeleet pitenevät. Ääniohjaus alkaa vähitellen toimimaan, tai sitten ei. Riippuu vähän uhmaiän aallonharjoista. Leikitkin muuttuvat ihan toisenlaisiksi. Mielikuvitus tulee mukaan yhä vahvemmin.

Meillä on viime viikkoina asunut Toto Tiikeri. Tiikeri karjuu, hyökkää kulman takaa ja metsästää leijonaa. (Muistattehan sen jännän lastenlaulun...?) Toto Tiikeri myös haluaa halia ja tulla kylkeen kiehnaamaan, ja sitten äiti-Tiikerin pitää lukea Pikku Tiikeristä vielä kerran kaiken aamutohinan keskellä.

Niin, Toto Tiikerihän on tietysti syntynyt kirjan perusteella. "Herätys, Pikku Tiikeri" (Julie Sykes, Tim Warnes) on ollut meidän pikkupetomme lempparikirja jo ainakin kuukauden ajan. Sekosin lukukertojen laskuissa ensimmäisen viikon jälkeen. Tiikeri valtasi paikan Barbapapoilta - niitä luettiin ainakin puoli vuotta. Onneksi niitä on meillä sentään useampi kirja, joten tarinoihin sai vähän vaihtelua. Tällä hetkellä Pikku Tiikeristä saa vaihtelua korkeintaa Pikku Traktorilla tai sitten vaihtoehtoisesti Tompan synttäritarinalla, siinä kun on kakkua ja saa laulaa Paljon onnea vaan...

Eläköön kirjat! Niillä saa teknologia-addikti pikkumiehen eroon isoveljien iPadeista (kissapeli) ja isän puhelimesta (Vihaiset linnut). Toinen hyväksi koettu harhautus ovat lautapelit. Eivät tietenkään kaikki. Joitain koitetaan varjella tuholaiselta isoveljiä varten, mutta pari on ylitse muiden.


Eläinpyramidin rakentaminen tai, jos ollaan rehellisiä, sen kaataminen tuntuu olevan mitä suurinta huvia. Sen kanssa Toto Tiikerikin rauhoittuu vähäksi aikaa touhuamaan. Samalla opitaan eläinten nimiä ihan huomaamatta.

Lasten Carcassonne oli hankintahetkellä vähän sopimaton juttu. Liian lyhyet pelikierrokset ja liian yksinkertainen pelimekanismi kyllästyttivät pojat nopeasti. Peli on merkitty yli neljävuotiaille, mutta minusta se on juuri passeli Totolle. Tätä peliä voi pelata koko perhe yhdessä ja ottaa Tiikerinkin mukaan. Hän ei ehkä ymmärrä ihan kaikkea pelin juonesta, mutta osaa asettaa pelilaatan paikoilleen, löytää omanvärisensä mekot pelilaudalta ja asetella puu-ukkelin paikoilleen. Voi sitä riemua, kun voi oikeasti osallistua! Ja lopuksi tietysti sekoitetaan, pinotaan ja leikitään pelillä muuten vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti