17.1.2014

#satasyytäollaonnellinen 4-5 ja perjantai-illan herkuttelua


Copycat on ollut ihan onnessaan. Pitkästä aikaa alkaa kokkausjumitus helpottamaan ja reseptien lukeminen houkuttamaan hellan ääreen hyvällä mielellä. Jaelin porkkanamajoneesi kuulosti koukuttavalta, mutta se jäi kuitenkin tänään vain korvan taakse talteen. Glorian ruoka ja viini -lehdessä kun oli vähän samantapainen ohje munakoisosta yhdistettynä lammaskoftaan ja sumakkisipuleihin. Jälkkäriksi kypsyy uunissa vielä(kin) klementiinikakku, mutta siitä lisää sitten vähän myöhemmin. Kun nyt ensin päästäisiin maistamaankin.

Kolme innostavaa reseptiä samana päivänä - se on melkein enemmän kuin marraskuun alun jälkeen yhteensä. Tässä olikin tälle päivälle oiva syy olla onnellinen (numero5). Numero nelonen liittyi nuorimmaisen uhma-raivareihin, mutta miten... sen voitte lukea FB:n puolelta.

Tämä annos on kovasti lihapitoinen ja vaikutti ensin siltä, että eihän tuosta yhdistelmästä voi nälkä edes lähteä, mutta tuhti munakoisotahna kyllä täytti vatsan. Yhtään ei tarvinnut enempää.

Ihan kaikkia ainesosia ei meiltä tällä kertaa löytynyt huolimattoman kauppareissun seurauksena, mutta tosi hyvää oli näinkin. Alla pikaiseen niin kuin tänään tehtiin.

Sumakkisipulia 

Leikkaa pari sipulia siivuiksi ja laita pieneen kattilaan. Lisää loraus riisiviinietikkaa, iso lusikallinen sumakkia, loraus vettä ja puoli desiä sokeria. Anna poreilla noin 10min ja jätä sitten maustumaan. Nosta tarjoilukulhoon ja sekoita joukkoon ripaus Maldon-suolaa ja loraus oliiviöljyä. Sipuleista tulee ihanan vaaleanpunaisia.


Munakoisotahna (Baba Ganoush) 

Leikkaa kaksi munakoisoa halki pitkittäin, ripottele puolikkaille suolaa ja jätä ne puoleksi tunniksi "itkemään". Pyyhi suola pois, ripottele puolikkaille kuivattuja yrttejä (meillä sattui olemaan Provencen yrttejä laatikossa). Ohjeen mukaan niitä pitäisi kypsentää 170 asteessa tunnin verran folioon käärittyinä, mutta minä taidan seuraavaksi tehdä vanhalla tavalla ilman foliota ja 200 asteessa. Munakoisot nimittäin olivat ihan kovia vielä tunnin jälkeen. Nostin lämpöä pariin sataan ja jätin foliopaketit avoimina vielä puoleksi tunniksi uuniin. Muista laittaa myös muutama valkosipulinkynsi uuniin foliossa samaan aikaan munakoisojen kanssa.

Kypsennyksen jälkeen saa lusikalla kaavittua munakoison sisuksen kattilaan. Purista vielä valkosipulit joukkoon pois kuoristaan, lisää 1 sitruunan mehu ja pari isoa ruokalusikallista tahinia sekä pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Sekoita sileäksi sauvasekoittimella. Kaavi kulhoon ja koristele mustilla seesaminsiemenillä.


Lammaskoftat

Hiero lusikallinen korianterinsiemeniä, puolikas chili silputtuna, valkosipulin kynsi, lusikallinen juustokuminajauhetta, 2 tl suolaa ja sitruunan kuori raastettuna huhmareessa tahnaksi. Silppua nippu korianteria joukkoon.

Sekoita mausteseos karitsan jauhelihan joukkoon ja muotoile kourassasi pötköiksi. Paista pienessä määrässä öljyä kypsiksi.

Pistä tarjolle ja koristele korianterinlehdillä.


2 kommenttia:

  1. Baba Ganoushan on oikea klassikkotahna,aina niin hyvä.;) Täällä marketin hyllylllä on sellaista vaikka kuinka monelta firmalta,mutta itse tehty on paras:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikin hyvää. Lapset eivät niin välittäneet, mutta me vedimme miehen kanssa kahdestaan koko kahden munakoison annoken kerralla...

      Poista