25.11.2013

Juureton leipä - helppoakin helpompi mallasleipä lohileipien pohjaksi


Minusta tummaa mallasleipää syödään vuodessa kahtena ajanjaksona. Heinäkuun helteillä lohen ja sillin kanssa ja joulun aikoihin lohen ja sillin kanssa. Kutsukaa minua kaavoihin kangistuneeksi, mutta silloin se vaan maistuu parhaimmalta.

Koska jouluun on enää vajaa kuukausi, (apua, kirjoitinko minä juuri noin? - kohta iskee paniikki.), oli aika taas tehdä tummaa leipää. Aika oli myös siksi, että rakkaudella tekemäni juuri unohtui taas jääkaappiin liian pitkäksi aikaa, joten vuorossa oli pakostakin ilman juurta tehtävä nopea resepti. Jääkaapissa oli myös jo paketti kylmäsavulohta, joten leipä piti saada samana päivänä vielä syötäväksi.

Tämä onkin superhelppo resepti, alunperin Sikke Sumarin ohjelmasta bongattu ja moneen kertaan kotikeittiössä testattu. Tällä kertaa jauhoja sekoiteltiin seuraavasti  ja valmistuvaiheiden järjestystäkin vähän muutettiin alkuperäisestä.

Helppoakin helpompi mallasleipä

1 vuokaleipä

5dl piimää
1rkl suolaa
1pss kuivahiivaa
1,5dl siirappia
1,5dl spelttihiutaleita
1,5dl ruisjauhoja
1,5dl maltaita
3dl leivontakarkeita vehnäjauhoja
2-3 dl hiivaleipäjauhoja eli tummia vehnäjauhoja

Lämitä piimä, siirappi ja suola kattilassa kädenlämpöistä hiukan lämpimämmäksi. Kaada kulhoon ja sekoita joukkoon hiutaleet, maltaat ja ruisjauhot. Anna turvota pieni hetki ja sekoita joukkoon ruisjauhot, hiiva ja vehnäjauhot.

Anna nousta 2h kannen tai liinan alla lämpimässä paikassa. Taikina on sellaista paksua puuroa, joka kaadetaan vuokaan. Paista uunissa 160 asteessa runsaat 2h. Anna jäähtyä hetken aikaa vuoassa ennen kuin kumoat pois.

Kuten kaikki mallaslimput, tämäkin oli vieläkin parempaa seuraavana päivänä täysin jäähtyneenä.

Yksi suosikkileivistämme syntyy, kun mallasleivän päälle levittää voita, peittää kylmälohisiivulla ja pistää päälle reilusti sitruunaa. Toinen hyvä yhdistelmä on yksinkertaisesti voi, korppukinkku ja mummin valkosipulikurkut, mutta se onkin sitten ihan jo toinen juttu.

4 kommenttia:

  1. Oi näyttää niin hyvältä! Kun vaan olis noita maltaita....mutta kun kesällä Helsingissä löytyi vain kilon paketteja sitä ja kilokiintiö oli jo täynnä....Ja ah,tuota leipää kylmäsavulohella ,nami!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tää leipä kuuluu erityisesti kylmäsavulohen kaveriksi

      Poista
  2. Ite teen yleensä aika identtisellä ohjeella. Spelttijauhoa en tosin ole tässä käyttänyt. Onhan se herkkua graavin ja kylmäsavun kanssa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, minä vähän tuppaan pistämään leipiin niitä jauhoja, joita kaapista löytyy vanhimpana. Hyvin toimi speltti tässä.

      Poista