18.9.2013

Omena - saksanpähkinäleipää


Mikäs sen parempaa välipalaa kuin juustovoileipä. Niitä meillä ainakin tarjotaan koulusta palaaville useammin kuin kerran viikossa...

Helsingin Myllyn leivontakilpailupaketista löytyy parikin erilaista valmista jauhosekoitusta. Minun oli tarkoituksena tehdä poikien välipalaa varten leipää, johon upottaisi omenaraastetta ja saksanpähkinöitä. Myllärin kuituinen talonleipäaines vaikutti sillä tavalla mukavasti tummemmalta ja tarkoitukseen sopivalta. Leipäaines sisältää myös ohrajuurta, joten oletuksena oli pikkuisen happamaan vivahtava ja perusvehnäleipää voimakkaampi maku.

Hyviä leivistä tulikin vaikka ovatkin aika tymäkkää tekoa. Tuli myös taas kerran todennettua meidän uunimme ärhäkkyys. Pussin ohjeen mukainen 25min paistoaika 225 asteessa oli vähän liikaa. Viimeisen leivän paistoin 200 asteessa ja vajaat 25min. Siitä tuli sopivamman värinen.

Omenalla ja saksanpähkinällä höystetty Myllärin kuituinen vehnäleipä

5-6 dl vettä (tarkista koostumus taikinaa tehdessä)
1 pussi (1kg) Myllärin Kuituinen Talonleipäainesta
1 pss kuivahiivaa
3 rkl siirappia
3 tl suolaa
2 omenaa raastettuna
kolme kourallista saksanpähkinöitä pilkottuina

Laita kuuma vesi kulhoon ja sekoita siihen omenaraaste, siirappi ja suola. Lisää jauhot ja hiiva yhdessä ja sekoita taikina hyvin. Lisää pähkinät ja vaivaa hetki.

Anna taikinan noousta runsas puoli tuntia.

Leivo taikinasta kolme leipää ja anna niiden kohota vielä runsas puoli tuntia.

Paista 200-225 asteessa vajaat 25 minuuttia. Tarkista tummuusastetta viimeisen 10 minuutin aikana usein.

Helsingin Mylly tarjosi leipäaineksen
p.s. Kilpailu kestää kuusi kuukautta. Jokaisella kuukaudella on oma teemansa ja syyskuun teemana on Viljainen välipala... Osallistuvia reseptejä voi bongata Myllärin Luomun FB-sivulla
Edellisen kilpailupostaukseni löydät täältä.

10 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jale, kommentin poistaminen ei ollut tahallista !- syytän aamusilmiä hiirellä tähtäyksessä... Kiitos siis. Mekin ihan tykkäsimme leivästä.
      Miten ihmeessä tuon poistamisen voi peruuttaa ?

      Poista
  2. No Minna, kyllähän sä sittenkin tehtailit loisto leivän ;)

    VastaaPoista
  3. Oih, tää kuulostaa kyllä ihanalta! Omenat ja saksanpähkinät on loistoyhdistelmä myös kakuissa, joten en näe syytä miksei ne toimisi myös leivässä. Täytyypä testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenat ja saksanpähkinät on tosiaan yksi NIISTÄ yhdistelmistä - toimii joka paikassa :-)

      Poista
  4. Ihan mahtava leipä, nam!:)

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa kyllä tosi herkulta :) harmi että tuo pähkinäpuoli pitää jättä väliin. Mulla on mmuuten myös kerran vahingossa poistunut kommentti, eikä saanut takaisin, siksi en kännykän kanssa hoitele enää mitään ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikin hyvää ja säilyi hyvänä aika monta päivää.
      Minun ei pitäisi aamu-unisena yrittää mitään liian vaikeaa... ei tähtäys näköjään toimi.

      Poista