8.9.2013

Ja kuinkas sitten kävikään ? - Suuren e-kirjakyselyn tuloksista !


No niin - tässä nyt olisi näitä kyselyn tuloksia.

Ensinnäkin tietysti - kiitokset kaikille vastanneille ! Vastauksia tuli komeat 131 kappaletta. Se on aika hyvin verraten viime kertaan, jolloin vastaajia oli 44. 

Vaan kuinkas sitten kävikään niide tulosten suhteen ?


 Minulla oli sellainen perusolettamus, että e-kirjojen lukeminen olisi kasvattanut suhteellista osuuttaan, koska aika moni on kehunut siirtyneensä sähköisten kirjojen kokeilun pariin. Näin ei kuitenkaan kyselyn mukaan välttämättä ole ollenkaan tapahtunut suuressa mittakaavassa. Sähköisten kirjojen lukijoiden kasvoi vain prosenttiyksikön verran !

Tietysti voidaan aina kinata siitä, johtuneeko tämä ehkä otosten koon erilaisuudesta. Vertailuryhmät kun eivät taida olla ollenkaan samat. Ehkäpä ensimmäiseen kyselyyn vastasi pääasiassa jo sähköisistä kirjoista innostunutta porukkaa, kun taas tällä kertaa saatiin vastauksia vähän tasaisemmin eri ryhmistä. Tiedä sitten, mistä johtuu, mutta pikkuisen olen yllättynyt.

Sähköisten kirjojen lukemiseen käytettävien laitteiden osalta sitten vertailukelpoisuus huononee entisestään. Tällä kertaa nimittäin oli mahdollista valita enemmän kuin yksi vaihtoehto ja sitä mahdollisuuttahan myös käytettiin.  Valittuja vaihtoehtoja on 102 kun vastaajia on 76. Noin puolet siis käyttää kirjojen lukemiseen useampaa kuin yhtä laitetta.


Vuonna 2012 marraskuussa, ylivoimaisesti eniten luettiin Kindlellä. Seuraavaksi kirivät puhelimet. Elokuussa 2013 Kindle on edelleen suosittu, mutta erilaiset tabletit ovat kirineet suosiossa ensimmäiseksi.

Puhelimen suosio yllätti minut tälläkin kertaa. Itselleni ei tulisi mieleenikään käyttää Lumiaa lukulaitteena (äänikirjoja tosin sillä kuuntelen) sillä ruutu on minusta ehdottomasti lukutarkoitukseen liian pieni. Ilmeisesti aika monella on tarkemmat silmät kuin minulla... 

Näin äkkiseltään voisi ajatella, että useamman vaihtoehdon valinneista kai iso osa käyttää eri tyyppisiä laitteita lukemiseen, kuten esim. tietokoneen ja puhelimen tai tabletin kombinaatiota. Aika harva varmaan lukee sekä Kobolla että Kindlellä - eikä kai tabletin ja lukulaitteen rinnakkainen käyttö ole kovin yleistä sekään. Mitenkään todennettua tietoahan tämä ei ole - kunhan arvailen. Tässä on siis oiva tutkimuskohde seuraavalle e-kirjojen lukutottumuksen kyselylle jossain vaiheessa ensi vuotta.
 
Mites te muut ? Yllättivätkö tulokset ?

8 kommenttia:

 1. Minä taisin ainakin antaa vastauksekseni puhelimen. Syynä siihen on se, että puhelin on melkein aina mukana, joten käytännössä kirjastokin on aina mukana. Voin siis kuunnella äänikirjaa lenkillä tai lukea dekkaria hammaslääkärin odotushuoneessa, ihan miten vaan itselle on mukavinta ja kätevintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, puhelin on tosiaan aina mukana. Minun puhelimeni ruutu vaan ei oikein houkuta lukemaan - äänikirjojen kuunteluun laite on kyllä ehdoton.

   Poista
 2. Minä pallotin Kindlen, sillä muita en käytä. Puhelimellani ei edes voisi (puhelimeni ei ole älyllinen ja siitä on muutenkin usein akku loppu) ja tabletilta en jaksa.

  Kindle on ihan hyvä, mutta edelleen hieman vierastan sitäkin. Sellainen lukulaite olisi kiva, joka tukisi kaikenlaisia tekstimuotoja. Kauhea säätäminen on, jos haluaa lukea esim. pdf-muotoista kirjaa Kindlestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kobolla ei ole tarvinnut pahemmin säätää - en kun ottaa Adobe Editionsin kautta muut kuin Kobosta ostetut ja hyvin pelittää. Alunperin vierastinkin Kindleä juuri tuon Amazon-sidonnaisuuden vuoksi... Tosin pdf-muotoa en nyt muista olenko kokeillut...

   Poista
 3. Tuo sähköisen lukemisen vähäinen kasvu hämmästytti minuakin, mutta kyse on varmaan juuri tuosta mainitsemastasi erilaisesta otoksesta.

  Minä aloitin e-kirjojen lukemisen Kindlellä, mutta nyt olen laajentanut älypuhelimeen. Se kulkee kätevästi aina mukana. Pieneltä näytöltä lukeminenkaan ei minusta ole liian hankalaa, kun puhelinlukemista tulee yleensä harrastettua pikku pätkissä esim. bussissa. Tuntikausien lukemiseen puhelin ei kyllä ole kovin miellyttävä väline.

  Kindlessä minuakin ärsyttää tuo Elegian mainitsema formaattien epäsopivuus. Kobo taitaa olla tässä suhteessa parempi? Olisi kiva saada kaikki e-kirjat samaan kojeeseen ja mieluiten vielä samaan sovellukseen. Minulla on nyt puhelimessa kolme lukusovellusta: Kindle, Elisa Kirja ja Bluefire Reader (jonka tarvitsee esim. Helmetin lainakirjoille).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, yleisen keskustelun perusteella olisin odottanut huomattavasti suurempaa kasvua, mutta ehkä nyt tuli otoksen suuretessa todellinen tilanne paremmin näkyviin. Jännä nähdä sitten, miltä myöhemmissä kyselyissä näyttää.

   Poista
 4. Minä aloin lukea e-kirjoja älypuhelimen myötä.Nyt luen niitä myös tabletilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhelin tuntuu olevan tosiaan tosi suosittu. Minäkin kokeilin poikien iPad minejä, mutta minusta se oli turhan paljon painavampi kuin Kobo - käsi väsyi :-)

   Poista