2.8.2013

Herkkuja omalta pihalta


Kesälomamatkan jälkeen vähän hirvitti, että miten oli pihan kasveille käynyt. Kissavahdit tietysti vähän kastelivat, mutta eihän se ole sama kuin oma hoito - eihän ? Joka tapauksessa, piha voi oikein hyvin ja oli vähän villiintynytkin. Paluupäivänä tehty pikainen putsaus tuotti ison kasan herkkuja.

Ensimmäisen koti-illan ruoka siis saatiin suoraan omasta pihasta. Vain couscous, feta ja sipulit ostettiin (ja mausteet tietysti). Samalla päästiin myös kokeilemaan Ranskasta ostamaani pakettia Piment d'Espelette-chiliä. Se on oma lajikkeensa, josta tehty chilihiutale on vähän miedompaa ja jotenkin makeampaa kuin ne linnunsilmächileistä tehdyt hiutaleet.


Ensimmäiseksi perattiin härkäpavut. Yleensä poimin ne sellaisina aika pieninä, jolloin ei ole aivan välttämätöntä poistaa papujen päällä olevaa nahkamaista kuorta. Nyt olivat pavut kuitenkin päässeet aika massiivisen kokoisiksi, joten perkuutyö oli kaksivaiheinen. Ensin pavut pois kuoresta ja sitten papujen päältä nahka pois. Jäljelle jäi herkullinen ydin.


Että voikin yksinkertainen kasvispaistos maistua niin hyvälle Saksan halki kulkeneen ja aika pahasti roskaruokiin keskittyneen ajomatkan jälkeen. Laivaruokakaan kun ei ole ihan sieltä kevyimmästä päästä.

Oman pihan kasviskuskus
(neljälle päivälliseksi ja vielä kolmelle seuraavan päivän lounaalla lämmitettynä)

porkkanoita
kesäkurpitsaa
härkäpapuja
persiljaa
timjamia
punasipulia
valkosipulia
fetaa
1/2 pkt kuskus-ryynejä
0,5dl mietoa kasvisöljyä
0,5 dl sitruunamehua
suolaa ja pippuria
Piment d'Espelette (tai muu haluamasi paprikan tai chilin sukuinen mauste)

Perkaa pavut ja puhdista ja leikkaa  porkkanat pieniksi paloiksi. Ota molempia yhtä paljon. Kiehauta vettä kattilassa ja kypsennä siinä porkkananpaloja ja härkäpapuja muutama minuutti. Valuta hyvin, valele kylmällä vedellä ja valuta taas.

Kaada kuskus-ryynit kulhoon ja kiehuvaa vettä päälle. Peitä kannella tai kelmulla. Jätä odottamaan muutamaksi minuutiksi. Sekoita kastike öljystä ja sitruunamehusta. Mausta suolalla ja pippurilla. Erottele ryynejä toisistaan haarukalla ja sekoita joukkoon kastike.

Leikkaa kesäkurpitsa kuutioiksi ja punasipuli suikaleiksi. Molempia yhtä paljon kuin porkkanoita ja papujakin. Kuumenna pannussa öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Lisää kesäkurpitsa ja sekoittele, kunnes se pikkuisen pehmennyt. Muistathan, että purutuntuman tulee säilyä. Nyt ei tehdä muussia.

Lisää pannulle muutama oksa timjamia ja nippu persiljaa. Sekoita.

Lisää porkkananpalat ja härkäpavut sekoita.

Tarjoile kuskus ja kasvikset yhdessä. Murenna joukkoon fetajuustoa haluamasi määrä. Ripottele päälle vielä piment d'Espelette - maustetta, lisää persiljaa ja nauti.

6 kommenttia:

  1. Oman pihan herkut ovat kyllä parasta :) hieno sato sinulla! kiinnitin erityisesti huomioita noihin hauskanmallisiin porkkanoihin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Lajike oli muistaakseni ihan nimeltään pariisinporkkanat ja niiden kuuluu olla sellaisia ihan pyöreitä... sopivat siis paremmin tuollaiseen "matalaan" maahan (lue kasvulaatikkoon)

      Poista
  2. Komea satsi! Noista on kiva kokkailla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Omat maistuvat aina jotenkin niin paljon paremmalle :-)

      Poista
  3. Vitsi miten sympaattiset porkkanat! Omista on niin kiva kokata :)

    VastaaPoista
  4. ja omat maistuvatkin jotenkin niin paljon paremmalle :-)

    VastaaPoista