6.7.2013

Dekkarikuun luetut


Dekkarikuu olikin lukemisen suhteen tuottelias kuu, niin kuin vähän uumoilinkin. Dekkarit noin yleensä kun ovat aika kompakteja ja nopealukuisia.Yhteen teemaan keskittyminen myös herätti ajatuksia luetusta - innostuin oikein pohtimaan, miten erilaisia dekkareita sitä onkaan kirjoitettu.

Pysyikö teema ? 

Itse asiassa aika hyvin itsekuri toimi tällä saralla. Vasta ihan kuukauden viimeisellä viikolla alkoi lipsumaan. Luin kaikkiaan kuukauden aikana 14 kirjaa, joista 9 oli dekkareita. Bloggaamatta on vielä muutama. Täytyy yrittää purkaa sumaa vähitellen.

Suhteessa dekkarien osuus oli romaaneista vielä suurempi, sillä keittokirjoja mahtuu kokonaismäärään peräti kolme. Vihreä pöytä ja Puhtaiden makujen keittiö olivat arvostelukappaleita, joiden myötä innostuin kokkaamaan naurispastaa ja raparperipossua. Kolmas keittokirja sopi dekkariteemaan kuin nenä päähän sillä lueskelin Donna Leonin ja Roberta Pianaron Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin tapaan. Kirja on täynnä kokeiltavan kuuloisia reseptejä, mutta ihan vielä en ole ehtinyt.

Fiktiosta muita kuin dekkareita olivat Charles Baudelairen Spleen de Paris ja Mia Vänskän Saattaja. Kumpaakaan en vielä ole ehtinyt bloggaamaan, mutta tulossa, tulossa.

Sitten ne dekkarit

Aika edustava otos genrestä tuli luettua. Kuukausi alkoi komeasti klassikolla eli luettua tuli P.D.Jamesin Cover her face (Sally-rukka, kultatukka). Toisen dekkarigenren perusjalan taklasin tällä kertaa äänikirjana. Kuunneltavana oli Agatha Christien Seitti. Äänikirjoja ihmettelin tässä kuussa enemmänkin ja kävin tutkailemassa kuulokkeita kuukauden kapineeksi.

Pohjoismaista ja kotimaista dekkarikenttää esimerkiksi edustivat Anna Janssonin Murhan alkemia ja Nykänen-Sipilä-duon Raid seikkailu Paha, paha tyttö. Eikä unohtaa pidä myöskään minulle uutta, mutta klassikon nimikkeen ansaitsevaa Eeva Tenhusta. Keisari seisoo palatsissaan viihdytti varmasti. Kotimaisia, mutta samalla mukavasti myös italialaisia olivat myös kaksi ensimmäistä osaa Vera Valan Arianna de Bellis tutkii-sarjasta, jotka ahmin innoissani kesäkuun aikana.  Kuolema sypressin varjossa oli kuplivan kevyt ja inspiroi myöskin kokkailemaan teeman mukaisesti.

Kansainvälisistä olin kovasti valtavirran suosikeissa kiinni. Dan Brownin Inferno ja Gillian Flynnin Sharp objects olivat taattua tavaraa.

Paperia ja bittejä kolmella kielellä

Paljon siis tuli luettua ja tässä kuussa ihan paperikirjojakin (toisin kuin toukokuussa). Keittokirjat tietysti ovat paperisia, Christie oli äänikirja, mutta myös Valan Kosto ikuisessa kaupungissa sattui tällä kertaa käsiini ihan kovakantisena versiona. Lukukielenä oli pääasiassa suomi (11/14), englanniksi luin 2 ja ranskaksi yhden.

Heinäkuun teemaksi tulikin nyt sitten ihan loma. Siis lukemisessa, töitä taidan paiskia aika hyvää tahtia melkein puoleenväliin. Lukemisen suhteen otan rennosti käteeni, mitä eteen sattuu kiinnostavia. Tällä hetkellä seikkailen Richelieun Ranskassa, jota uhkaavat Espanjan lohikäärmeet... muskettisotureilla pitää kiirettä.

Niin, eikä pidä unohtaa tulevaa lukumaratonia ! Raporttia tiedossa tuossa kymmenennen päivän tienoilla...

2 kommenttia:

  1. Hyvä idea keskittyä dekkareihin yhden kuukauden ajan. Voisin itsekin kokeilla joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile pois, se oli kivaa. Tosin viimeisellä viikolla jo vähän alkoi puuduttamaan...

      Poista