17.6.2013

Villiä menoa ja lakritsijäätelöä, ei kun moussea...

Kipin kapin äänestämään

Ihan ensiksi tiedotus siitä, että se Ruoka.fi:n ja Dansukkerin jäätelökilpailu, johon kerroin osallistuneeni minttu-kookos-raparperi-mansikka-jäätelöllä on nyt avattu äänestykselle. Menkääpäs kipin kapin TÄNNE antamaan äänenne. Tuolle nimihirviölle kiitos :-) Ei vaiskaan, äänestätte tietysti omaa suosikkianne...


Lakritsijäätelö - ei kun mousse

Sellon Cittarissa käydessä silmiin osui hyllyllinen Valrhonan suklaata. Suklaan lisäksi hyllyssä kökötti erilaisia lakritsipurkkeja ja nappasin mukaani raakalakritsia jauheena. Minä kun satun kovasti pitämään lakritsijäätelöstä. Dansukkerin lähettämää glukoosisiirappia oli jäljellä vielä vaikka kuinka paljon, joten jäätelöä piti tietysti ruveta heti tekemään.

Sitten kävi jotenkin vähän hassusti. Jo tekovaiheessa jäätelömassa muuttui ihan vanukkaaksi (tai mousseksi, jos halutaan hienostella). Glukoosisiirappia ilmeisesti käytetään vanukasmaisen rakenteen sileyttämiseksi, mutta kiinteyttääkö se myös ? Joka tapauksessa - lykkäsin vanukkaani pakkaseen ja sekoittelin sitä muutaman kerran.

Toinen hassahdus kävi sitten pöytään tullessa. Olin aloittanut jäätelökokeiluni vähän liian myöhään, eikä se ollutkaan ehtinyt kunnolla jäätymään. Siinä kohtaa se aiemmin hämmennystä aiheuttanut vanukasmaisuus oli tosi hyvä juttu. Illan juhlamenu vaan päivittyi lakritsijäätelöstä lakritsimousseen... eikä kukaan valittanut. Paitsi isäntä, joka periranskalaiseen tapaan ei voi oikein sietää sen paremmin lakritsia kuin salmiakkiakaan. Onneksi oli vielä Jaelin ohjeen mukaan tehtyä mantelikakkua jäljellä. Ei ole huonoa sekään mansikoiden kanssa. Oltiin kuin ravintolassa ikään. Sai valita ottaako lakritsimoussea ja mansikoita, pelkkiä mansikoita, mantelikakkua ja mansikoita, tai sitten voi tehdä niin kuin minä - ottaa sekä lakritsimoussea, mansikoita että sitä mantelikakkua :-)




Jäähdytetty lakritsimousse kotimaisilla mansikoilla

4 dl kuohukermaa
4 kananmunankeltuaista
1 dl glukoosisiirappia
1 dl tomusokeria (kun tavallinen oli kaapista loppu) 
4 tl raakalakritsijauhetta 
1 tl vaniljauutetta

mansikoita palkoina ja kokonaisina mielentilan mukaan. 

Sekoita kattilassa kerma, keltuaiset, glukoosisiirappi, tomusokeri ja lakritsijauhe. Kuumenna koko ajan sekoittaen keskilämmöllä. Kun seos paksunee (tai niin kuin tällä kertaa - muuttuu vanukkaaksi). Nosta se pois hellalta ja sekoita siihen vielä vaniljauute. 

Kaada seos pakastimen kestävään kannelliseen kulhoon ja anna jäähtyä. Laita pakkaseen ja sekoita muutaman kerran sähkövatkaimella. 4 tuntia ei tässä tapauksessa riittänyt jäähtymiseen ja jäätymiseen, mutta kylmä mousse olikin herkkua mansikoiden kanssa. Itse asiassa paljon parempaa kuin se lopulta jäätynyt versio, jossa lakritsin jauhemaisuus tuli jotenkin hassusti taas esiin. Moussessa sitä ei huomannut ollenkaan...




Villiä menoa kasvulaatikossa ?

Meillä oli takana hyviä uutisia täynnä ollut viikko, jota juhlistimme vähän normaalia mietitymmällä menulla ja Bollingerin shamppanjalla. Lakritsimousse mansikoiden kera oli täydellinen jälkiruoka. Pääsinkin sen kanssa hyvään seuraan sillä muuten oli ateria tehty huippukokkien uusista kirjoista bongattujen reseptien mukaan. Niistä lisää vähän myöhemmin, kunhan saan ajatukseni purettua tekstiksi. 

Nyt on hyvä aloittaa taas uusi viikko avoimena uusille hyville jutuille ! Aurinkoista kesäviikkoa kaikille teillekin !



p.s. Se villi meno ei varsinaisesti kuvaa työviikkoamme, vaikka kiirusta pitikin. Olen vain tuon parin päivän sateen jälkeen ollut ihan ihmeissäni kasvulaatikon korianterin ja kukkamaan timjamin kanssa. Nehän ovat ihan villiintyneet ja pursuavat kohta kaikkien reunojen yli...




10 kommenttia:

  1. Lakritsijäätelö on ihanaa ja kyllä moussekin kelpaisi.:) Ja tuosta jälkiruokavalikoimasta minäkin olisin valinnut ihan kaikki.;) Glukoosisiirappia tuli ostettua, joten pitää alkaa jotain jäätelöä kehittelemään. Rehevässä kasvussa on teillä kaikki. On se mukavaa saada tuoreita yrttejä ruoanlaittoon omasta pihasta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihanaa saada pihalta omaa pöytään. Miten se voikin maistua niin paljon paremmalta kuin ostettu ?

      Poista
  2. Muuttui vanukkaaksi? Niin on joskus sattunut minullekin ;) Keltuaisten kuumentamisen kanssa saa olla tosi varovainen ettei tule munakasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Hämmästytti vaan, kun ei samoilla määrillä ole koskaan ennen tuollaista tapahtunut. Muuttui suoraan vanukkaaksi täysin nestemäisestä...

      Poista
  3. Lakritsijätskifanina mieheni varmaan ihastuisi tähän jälkkäriin. Pitääkin yllättää mies joskus lakritsin ja mansikoiden yhdistelmällä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakritsi ja mansikat ovat yksi NIITÄ yhdistelmiä. Itsekin oikein hämmästyin, miten hyvää se oikein oli.

      Poista
  4. ooh,la laa laa, tota salmiakki powderia on saatava. Upea setti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mielenkiintoinen tuote tuo lakritsijauhe.

      Poista
  5. En ole koskaan tainnut maistaa lakujätskiä mutta mulla on kaapissa lakritsajuuria niitä joista tuota jauhetaan,luulen...
    Tuo jätskisi tai moussesi on kyllä houkuttelevan näköistä! Ja jos sulla pursuu yli nuo yrtit,niin juuri julkaisin mitä simppelimmän ohjeen jonne saa niitä lykättyä;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni tuo jauhe on tosiaan jauhettu jollain tavalla kai vähän kuivatuisa juurista. Mielenkiinnolla odottelen kokemuksiasi itse juuren käytöstä :-)

      Hih, huomasin reseptin. Täytyyki miettiä tekiskö korianterimunakasta.

      Poista