12.6.2013

Ruokaa romaaneista VII - Italiafiilistelyä


Vera Vala : Kuolema sypressin varjossa
Luettavaksi ja blogattavaksi - ja tällä kertaa kokattavaksikin - saatu Elisa Kirjalta 
Varsinainen kirjajuttu vielä tulossa- EDIT : sen löytää täältä

Vera Valan Kuolema sypressin varjossa sijoittuu Italiaan. Päähenkilö Arianna pitää ruoanlaitosta ja Kobolla tuli merkittyä useampikin inspiroiva sivu muistiin. Eniten mieleen jäi pyörimään kesäkurpitsa pasta Gorgonzola-juustolla. Harmikseni vain ei kaupasta löytynyt Gorgonzolaa. En viitsinyt ottaa mitään muuta sinihomejuustoa, kun maut ovat kuitenkin aina vähän erilaisia. Se sitten siitä ideasta.

Kuten Ariannallakin kirjassa, minunkin ruoanlaittoinspiraationi on kovasti kiinni päivän mielialasta. Tänään oli aika kiireinen päivä ja nyt illalla sataa. Pastaa lohturuoaksi siis ehdottomasti. Gorgonzolan puuttumisesta huolimatta en päässyt irti Italia -fiiliksestä, joka on minua ympäröinyt kirjan loppumisen jälkeen. Siinä oli jotenkin niin ihanat maisemat ja tarina henki italialaista rentoa elämäntapaa vaikka murhaa selvitettiinkin. Siispä unohdetaan sinihomejuusto, mutta käytetään silti se kesäkurpitsa jääkaapista ja inspiroidutaan ihan vain tunnelmasta.

Siispä, punaista, vihreää ja valkoista eli kliseinen Italia -yhdistelmä basilikaa, tomaattia ja mozzarellaa. Niin ja jonkin verran kaikkea muutakin. Lukekaa tuosta alta, mitä kaikkea. Tästä saattaa hyvinkin tulla meillä yksi vakiopasta kotiruokarepertuaariin. Sitä en sitten tiedä, miten oikeasti italialaista tämä loppujen lopuksi oli, mutta liekö tuolla niin väliä. Maistui ihanalta ja Ariannakin varmaan tykkäisi (?)

Kesäkurpitsa-sitruunapastaa mozzarellalla (ja parilla muullakin jutulla)

2,5:lle

1 pieni kesäkurpitsa pilkottuna
2 pientä kevään sipulia silputtuna
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä
kuivattua chiliä
kirsikkatomaatteja
yhden sitruunan kuori ja mehu
1 mozzarellapallo
iso kourallinen basilikaa
parmesaaniraastetta
tuorepastaa 

Laita pastavesi kiehumaan ja suolaa se kun poreilee..

Lorauta pannuun oliiviöljyä ja kuumenna se vähän yli keskilämmöllä. Lisää kesäkurpitsapalat ja sipuli ja pikkuisen suolaa. Anna kypsyä hetken ajan. Raasta mukaan sitruunankuori ja lorauta joukkoon puolet sitruunamehusta. Lisää 1/2 tl kuivattuja chilihiutaleita. Odota muutama minuutti ja sekoita aina välillä.

Lisää joukkoon pari kourallista puolitettuja kirsikkatomaatteja, kun kesäkurpitsa näyttää kypsältä mutta vielä purutuntumaa omaavalta. revi joukkoon mozzarellapallo. Lisää vielä iso kourallinen silputtuja basilikanlehtiä.

Keitä tuorepasta paketin ohjeen mukaan, valuta ja kaada pannulle. Ota mukaan pikkuisen keitinlientä. Sekoita pannuun kastikkeen kanssa ja annostele heti lautasille.

Raasta päälle parmesaania ja ripottele pikkuisen mustapippuria. Koristele vielä halutessasi basilikanlehdillä.

Nauti. Laita silmät kiinni ja kuvittele olevasi Italian auringon alla.

Muut ruokaa romaaneista sarjan osat löytyvät sivupalkin linkin takaa ja edellinen artikkeli täältä.

13 kommenttia:

  1. Slurp, sekä minä että Arianna tykkäisimme taatusti, itse asiassa aion kokeilla ehdottomasti! Itse just kokeilen taas yhtä reseptiä vähän sillä silmällä, että sopiiko se kolmanteen Ariannaan :)

    Jos muuten et löydä gorgonzolaa, niin voisi kokeilla ihan aurajuustoa kermalla pehmennettynä? Gorgonzolahan on aika makeaa, eli siinä mielessä eri makuista kuin Aura-juusto, mutta kerma tosiaan voisi pehmentää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kelpaisi. Jään odottelemaan kolmannen kirjan reseptejä (ja varmaan testailen toisesta jotain, kunhan taas ehdin lukemaan :-)

      Kiitos tuosta kermavinkistä. Täytyy jossain välissä kokeilla.

      Poista
  2. Mmm,herkulliselta kuulostaa tuo Ariannan pasta!Ja tuo Veran kirja on vielä lukematta,mutta listassani...

    VastaaPoista
  3. Minna, just nuo juustot on vaikea saada...Opetellaan korvaaman ne muilla.

    Hienoa, että kekkasit tehdä tällaisen sarjan: Oikein on mun mieleeni;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, Gorgonzolalla on jotenkin niin erityinen ominaismaku, etten ole keksinyt kunnollista korvaajaa. Monelle muulle kylläkin :-)

      Poista
    2. ja kiva että tykkäät sarjasta :-)

      Poista
  4. PS. Ja miten hyvä kuva! Mun suurin heikkous ovat omat surkeat ruokakuvani...

    VastaaPoista
  5. tääläkin nautittiin pastaa illalla, kumamastoi lohtua viilenevään iltaan. Hyvä pasta ohje, täytyy kokeilla kun ainakin tosta meiän marketista gorgonzolaa löytyy.

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa varsin maukkaalta.:)

    Innostuin pitkästä aikaa tilaamaan kirjoja, kun nyt on hyviä alennuksia. Pääsen vihdoin True Bloodia lukemaan myös kirjana, kun kolme ensimmäistä laitoin tilaukseen. Lisäksi vielä pari kirjaa Tess Gerritseniltä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä sitä onkin hyvää luettavaa kesän ajaksi. Nyt onkin se toinen hyvä lukusää, kun sataa vettä. Se toinen on tietysti aurinkoinen keli :-)

      Poista