14.4.2013

Tilkuista täkiksi - kevään paras sipulipiirakka


Ruoanlaitto ja reseptien kehittely on yksi kolmasosa luovaa ajattelua, toinen kolmas osa tuuria ja loput innovatiivista varastamista. Aika vaikea on varmaan nykyään keksiä jotain ihan oikeasti uutta, jota kukaan ei koskaan, eikä missään olisi jo kokeillut. Parhaat reseptit ovatkin, ainakin meillä, yhdistelmiä löydetyistä ja kokeilluista ohjeista. Niin tämäkin... perusidea Delicious-lehdestä, hilloke Rachel Allenilta, taikina vanha tuttu rahkavoitaikina. Yhdistelmä on enemmän kuin osiensa summa ja tämä kokonaisuus vie kielen mennessään.

Eikä mikään estä jokaista tekemästä siitä vähän omannäköistä ja -makuista.


Makeansuolainen punasipulipiirakka

Tee hilloke ja pohjataikina jo edellisenä päivänä niin pääset helpommalla.

Hilloke :
25g voita
6 punasipulia
150g sokeria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 dl balsamicoa
1,5 dl punaviiniä (mielellään jotain vähän tuhdimpaa)
loraus Marsalaa
(2 rkl mustaherukkahilloa) 

Suikaloi sipulit ja hauduta niitä kattilassa voin ja sokerin kanssa puolisen tuntia. Lisää loput aineista ja keitä vielä runsaat puoli tuntia hiljaisesti poristen. Hilloke on hyvinkin nestemäistä vielä lopussa, mutta älä huolestu. Se kyllä jähmettyy kylmetessään.
Pistä purkkiin ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Rahka-voitaikina :
1 prk (250g) maitorahkaa
250 g pehmeää voita
4 dl vehnäjauhoja

Sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri muoviin ja laita jääkaappiin tekeytymään ja jatka seuraavana päivänä.


Seuraavana päivänä kootaan piirakka

Kauli taikina levyksi ja nosta piirakkavuoan päälle. Älä tee siitä kauhean ohutta vaan jätä ainakin puolen sentin paksuiseksi.

Levitä sipulihilloketta piirakan pohjalle. Leikkaa sinihomejuustosta paloja ja levitä hillokkeen päälle. Silppua timjamia ja lisää piirakkaan tasaisesti. Sitä saa olla aika tukko.

Sekoita 2 munaa, 4 keltuaista, 2 dl kermaa ja 2rkl perinteistä Dijon sinappia keskenään ja kaada piirakan päälle.

Ripottele päällimmäiseksi paahdettua hasselpähkinärouhetta.

Paista uunissa 200 asteessa runsaat 30min. Anna jäähtyä haaleaksi ja tarjoile vihreän sekasalaatin kera.

6 kommenttia:

  1. Tuo hilloke kuulostaa älyttömän hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvää - vaikka itse sanonkin. Sitä kelpaa syödä muutenkin kuin piirakassa...

      Poista
  2. Nyt on kyllä niin pirullisen herkullisen näkönen piirakka. Huh,otin ohjeen ylös. Tätä on meinaan kokeiltava. Kiitos Minna:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan kokeilemaan - tämä on hyvää :-)

      Poista
  3. Todella hyvän oloista!:) Ei ole nykyään enää helppo keksiä ihan täysin uutta reseptiä. Tuntuu, että kaikki mahdollinen on jo keksitty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä nyt muutenkin harrastan pääasiassa tuota tilkkutäkkimetodia resepteissä, mutta tuntuu tosiaan, että kaikkea mahdollista tulee telkkarissa ja lehdissä ja keittokirjoissa jo vastaan.

      Poista