8.3.2013

Tiramisukuppikakut & prosessifriikin tunnustuksia

Minä kuvaan ammatikseni prosesseja (siis ainakin osan aikaa). Yleensä tavoitteena on saada jokin asia tehdyksi tehokkaammin, nopeammin ja halvemmalla kuin ennen. Useimmiten muutoksista on hyötyä, joskus ei. Työ on mielenkiintoista, mutta aina joskus huomaan sen jäävän päälle myös kotona. Niin kuin nyt leipoessa. Mitään ei voi odottaa, koko ajan pitää tapahtua. Siksi Viini-lehden tiramisumuffinssienkin ohjeen työjärjestystä piti lennossa muuttaa - minulla kun taisi olla vähän eri välineet käytössä. Hyviä tuli silti ja herkullisia olisivat varmasti olleet ihan kirjamellisesti reseptiä seuraamallakin. Enkä minä itse asiassa varsinaista reseptiä muuttanutkaan, kunhan vähän vaihdoin työvaiheiden järjestystä.


Olimme jo paria päivää aikaisemmin syöneet tiramisua jälkiruoaksi, mutta kun Viini-lehden artikkelissa (kirjoittajana taisi olla Liemessä-blogin Jenni) käytettiin Marsalaa niin oli ihan pakko kokeilla. Marsala on ollut minun suosikkini siitä lähtien, kun joskus nuorena tyttönä olin au pairina Ranskassa. Perheen äiti tuli sisilialaista alkuperää olevasta perheestä. Hänen isänsä teki maailman parasta sardellipizzaa ja aperitiivina tarjottiin aina pieni lasillinen Marsalaa jääpalalla.

Paitsi ihan juotavana niin Marsala on myös ihan mahtavaa ruoanlaitossa ja leipomisessa.  Olen käyttänyt Marsalaa mantelipiirakan täytteen mausteena, sherryn tilalla keitoissa ja myös kastikkeiden terävöittämisessä. Sen mantelinen tuoksu ja täyteläinen maku kuuluvat keittiömme peruselementteihin. Minä käytin Marsalaa jo ennen kuin Nigella teki siitä kuuluisaa keittokirjoillaan.

Kului vuosia, kun Marsalaa tuotiin meille matkoilta tuliaisina, mutta nyt sitä saa myös Suomesta. Tosin täytyy sanoa, että Alkon valikoimista poimittu ei ole ihan niin täyteläinen ja pehmeä kuin mitä ollaan vuosien varrella totuttu käyttämään, mutta menettelee toki paremman puutteessa.


Tässä tiramisukuppikakkujen resepti niin kuin minä sen tein. Niin, ja ohjeen mukaan tästä tulisi 12 muffinssia, mutta minulla kyllä täyttyi 24 muffinssivuokaa ja silti muffinssit melkein pursusivat yli...
 
Tiramisukkuppikakut

Taikina :
3 dl venhäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
0,5 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
50g suolatonta voita
3 kananmunaa
3 kananmunan keltuaista
2,5 dl sokeria

Marsala-siirappi: (jos haluat kunnolla kostuttaa kaikki kuppikakut niin tee tuplasti)
0,5dl espressoa tai vahvaa kahvia
0,5dl marsalaa
0,5 dl sokeria

Kuorrute :
2 dl kuohukermaa
250g mascarponetuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria

Koristeluun tummaa kaakaojauhetta

Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen. Laita voi, vanilijasokeri ja maito pieneen kattilaan liedelle miedolle lämmölle.  Pistä kananmunat, keltuaiset ja sokeri vaahtoutumaan yleiskoneessa ainakin viideksi minuutiksi tai kunnes vaahtoon muodostuu huippuja. Sekoita lautasella jauhot, leivinjauhe ja suola. Nosta voiseos syrjään hiukan jäähtymään, kun voi on sulanut.

Kun munat ovat vaahtoutuneet lisää jauhoseos hiljalleen sekoittaen tai lastalla nostellen. Kaada sekaan voimaito varovasti nostellen taikina tasaiseksi.

Täytä muffinssivuoat (3/4) ja paista 15-20min. Meillä vaati tuon melkein 20min.

Sekoita kahvi, marsala ja sokeri pienessä kattilassa. Kuumenna (voit kiehauttaa alkoholin pois). Tee muffinsseihin viiltoja, ei pintaan niin kuin minä tein, vaan tökkäise veitsellä melkein pohjaan saakka useamman kerran. Näin siirappi valuu ihanasti koko muffinssiin. Imeytä marsalasiirappia silikonisiveltimellä, kunnes purkkisi on tyhjä...

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone, tomusokeri ja vaniljasokeri. Jatka vatkaamista vielä muutama minuutti, kunnes seos on tasaista. Pursota kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle ja siivilöi päälle kaakaojauhetta.

Ilman tuota siirappia nämä muffinssit olisivat pelkkää hötöä makeaa, joten pidä huoli siirapin huolellisesta käytöstä. Rasvan määrän vähentämisen vaikutusta voisi joskus kokeilla. Seuraavalla kerralla myös ajattelin maustaa muffinssitaikinan vaikka raastetulla appelsiininkuorella ja vähän ehkä vielä kaakaojauheellakin. Saattaisi antaa hyvän säväyksen, vaan onko se sitten enää tiramisumuffinssi ? 

14 kommenttia:

  1. Nämä pisti heti Viini-lehdestä silmään, että kokeilla joskus pitää. Kiva idea tehdä tiramisua kuppikakkuina.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli sama juttu, jotenkin vaan palasin lehdessä aina "sille sivulle"...

      Poista
  2. Italiasta ei voi tulla pahaa (päitsi Berlusconi) :)
    Hienonäköiset kuppikakut, Minna. Ihanaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, eivät olleet yhtään huonoja vaikka itse sanonkin :-)

      Poista
  3. ♥♥♥Mahtavan hyvää naistenpäivää kaikille naisille!!! ♥♥♥

    VastaaPoista
  4. En tiedä miksi Marsalasta tulee aina marsipaani mieleen;D Namin näköiset kuppikakut ja hyvää naistenpäivää Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marsala kuulostaa marsipaanilta... ja onhan siinä parhaimmillaan sellainen mantelinen makukin.
      Kiitos ja samoin :-) vaikka päivä taisi mennä jo.

      Poista
  5. Marsala sopii kyllä hyvin vaikka mihin, pitäisi taas hankkia. Hyvää naistenpäivää!

    VastaaPoista
  6. Tiramisu on tietysti hyvää, mutta suolaisemman ystävänä piti laittaa korvan taakse tuo lause "sardellipizzaa ja aperitiivina tarjottiin aina pieni lasillinen Marsalaa jääpalalla".. Tuota yhdistelmää pitää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, se pizza oli kyllä ihan omaa luokkaansa. Siinä ei ollut muita täytteitä kuin sardellit ja pohjakin vähän paksumpi kuin olemme tottuneet, mutta se maku... Aikaa on kulunut parikymmentä vuotta ja tuo kuuluu edelleen parhaimpiin ruokamuistoihini.

      Poista
  7. En voi sanoa kun että voi hyvänen aika tätä ohjetta! Vaikuttaa niin herkulliselta, että tekisi mieli alkaa leipoa nyt alkuyöstä. :) Marsala vain puuttuu.

    Hyvää naistenpäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, leivoitko ? Voisi meinaan onnistua vaikka konjakilla, kun pistää paljon kahvia mukaan siirappiin.

      Poista