31.3.2013

Suklaisia kultamunia...


Suklaan temperointi voi lukemieni ohjeiden mukaan olla joko vaikeaa tai vähemmän vaikeaa. Minä tein sen vähemmän vaikean mukaan. Tiedä sitten onko millään tavalla oikeaoppista, mutta ainakin sain koristemunani tehtyä.

Otin siis 100g laatusuklaata, sulatin siitä 2/3 osaa vesihauteessa pitäen lämpötilan koko ajan alle 45 asteen. Siis ihan oikeasti mittailin massan lämpötilaa sokerimittarilla. Tiedän, ettei tuollainen tarkkuus ole minulle millään lailla ominaista, mutta jokainen lukemani temperointiohje korosti, ettei suklaa saa lämmetä liian kuumaksi. Olen saman myös joskus huomannut itsekin. Suklaakuorrutuksesta ei tule mitään, jos suklaa on päässyt kuumenemaan liikaa...

Kun suklaa oli sulanut, sekoitin siihen loput 1/3  ja annoin senkin sulaa joukkoon. Tämän jälkeen tarkistin lämpötilan ja se oli vieläkin yli 30 astetta, joten valutin suklaan muotteihin ja laitoin muotit kylmään. Mikäli lämpötila olisi ollut alle 30 astetta, olisi suklaata voinut vielä vähän lämmittää.

Ohjeiden mukaan lasinen tai metallinen kulho olisi hyvän lämmönjohto- ja jäähtymiskyvyn vuoksi paras. Minulla ei ollut tarpeeksi pientä tähän määrään, joten käytin kuitenkin keraamista.

Munista tuli ihan hienot, mutta suklaa sulaa heti sormiin niihin koskettaessa. Osaako joku tietävämpi kertoa, johtuuko tuo siitä, etten käyttänyt sitä vaikeampaa metodia ? Vai oliko suklaa vain vielä liian lämmintä ?

No, sormenjälkiä sitten vähän peittelin kullanvärisellä tomuvärillä.

Vielä pitäisi keksiä, mihin näitä sitten käyttäisi koristeena...


Hyvää pääsiäistä kaikille !

8 kommenttia:

 1. Suklaan temperointi kuuluu minulla vielä kategoriaan keittiöpeikko! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on minullakin ollut eikä tainnut nytkään kyllä ihan täysin mennä putkeen ;-)

   Poista
 2. Ite laitan suklaan metallikulhoon,nostan kulhon vesikattilan päälle. Kun vesi kiehuu,säädän liedenlämmön nollaan ja jätän suklaan sulamaan. Noin lämpötila ei nouse eikä laske liikaa. sen tarkemmin en säädä ja omaan makuuni nähden oon onnistunu :D näin mulle asia on opetettu pitämään yksinkertaisena. Tietty varman päälle ja hifisteltynä jälki voi olla parempi,mene ja tiedä. En ole suklaamestari :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole suklaamestari minäkään... tuo oli ensimmäisen yritykseni temperoinnin suhteen.

   Poista
 3. Oikein nätit pienet munat:-)
  Olen jo joitakin vuosia ollut hurahtanut suklaantekoon(teen joskus praliineja) olen kerran täällä ollut suklaanteko workshopissa(puoleksi suomalainen chocolatier;) ja siellä käytiin kunnolla tuo temperointi läpi.aluksi teen ihan samoin kun Chef Jones ja sitten vähän työstän massaa ivisen tason päällä.olen liian laiska mittaamaan lämpötiloja mutta useimmiten on ihan tuntumalla onnistunut. Jos valmis suklaa sulaa heti koskettaessa on temperointi mennyt mönkään.kaikki on oikeasta lämpötilasta kiinni.Hyvää Pääsiäistä sinullekin:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tainnut ihan kokonaan lämpötilat tässä onnistua, mutta sain sentään koristemunat aikaiseksi ;-) Minun tekisi mieleni opetella suklaan käsittelyä vähän enemmänkin, kunhan saisi aikaiseksi.

   Poista
 4. Minä en ymmärrä tuosta lajista mitään, paitsi tietysti sen syömäpuolen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaansyömisessä olen minäkin todellinen ekspertti - ainakin määrien suhteen...

   Poista