19.3.2013

Safkaa, muttei avokadopastaa - vieläkään


Avokadopasta on edelleen kokeilematta, mutta Safkaa-kirja tuli hankittua. Eihän siitä voinut ohi kävellä kun viime aikojen ehkä puhutuin keittokirja oli Kampin Suomalaisessa puoleen hintaan.

Ihan hyvä, että tuli hankittua. Pidin kovasti. Kirjassa ei varsinaisesti ollut meille mitään hurjan uutta, mutta hyviä perusreseptejä löytyi iso liuta. Kirja siis toiminee meillä pääasiassa muistilistana ja inspiraation lähteenä. Vähän nuoremmille kokeille, jotka eivät vuosien varrella ole vielä ehtineet niin monia reseptejä testailemaan, kirjasta on varmasti suurta iloa ja hyötyä. Eikä se meilläkään tietysti käyttämättä jää - en minä noita reseptejä ulkoa muista enkä aina löydä muistiinpanoistakaan...

Ensimmäiseksi kokeiltavaksi reseptiksi meillä valikoitui kirjan ihka ensimmäinen ohje eli Ceviche. Sitä ei meillä olekaan itse tehty aikaisemmin, ainakaan muistaakseni, vaikka sinänsä tutusta ohjeesta kyse onkin. Hyvää oli, vaikka minun makuuni vähän turhankin sitruunaista (mutta se kuulunee tuossa asiaan). 

Toisena testattiin itämaissävyista lohta ja sitä tullaan meillä varmasti tekemään säännöllisesti uudelleenkin.  Lapset söivät hyvällä halulla vielä seuraavan päivän tähdepastassakin. Meillä on nykyään reseptin arvioinnissa käytössä "nam-nam"-mittari. Yksi "nam-nam"  Totolta tarkoittaa oikein hyvää reseptiä, useampi ohjaa sen suoraan vakiorepertuaariin. Tämän lohen kohdalle mentiin ulos asteikolta, sillä kehut kuultiin useammankin suupalan kohdalla ja lohta meni sellainen lasti, että mietin jo, mihin se kaikki oikein mahtuu. Hyvää siis.

Muuten seurattiin reseptiä, mutta kun kotoa sattui löytymään vielä puolikas nippu korianteria ja tuo näytti kaipaavan päällensä vielä jotain vihreää...

Kaikessa yksinkertaisuudessaan reseptissä paahdettiin ensin lohisiivuille kauniit raidat parilapannussa ja loppukypsennys tehtiin uunissa kuumassa mausteliemessä. Mausteliemestä löytyi makuja, jotka meillä poikkeuksetta kelpaavat kaikille eli limettiä, chiliä, inkivääriä ja limeä soijakastikkeessa. Ihan ehdottoman suositeltava alle 30min valmistusresepti arki-iltoihin. Lisukkeeksi vaikka riisinuudeleita ja vihreitä kasviksia... 

Ymmärrän hyvin, että kirjasta puhutaan. Se on kokoelma trendikkäitä ja moderneja,suurimmalle osalle ainakin niminä tuttuja reseptejä. Ja kyllä me vielä se avokadopastankin testaamme, kunhan esikoinen on jossain reissussa. Hän kun rakastaa pastaa, muttei siedä avokadoa missään muodossa... Noiden kahden sekoittaminen voisi olla vähän liian traumaattinen kokemus.

P.S. jos haluatte tietää, miten avokadot liittyvät täydellisiin paistinperunoihin niin kurkatkaapa tänne.

14 kommenttia:

 1. Vaikka meillä kalaa todella paljon syödäänkin, niin Ceviche on edelleen kokeilematta. Aina se vain jostain syystä jää tekemättä, vaikka mielessä on ollutkin. Lohiresepti vaikuttaa mielenkiintoiselta. Uusia lohireseptejä kaipaa aina lisää.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - niitä ei voi koskaan olla liikaa.

   Poista
 2. Kiitos tästä, taitaa kirja vihdoinkin ilmestyä myös meidän kirjahyllyyn. Avocadopastaa ollaan tehty tykätty. Päätyi meilläkin arkiruokalistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on hyvä kirja. Sellainen sopivasti inspiroiva, muttei liian eksoottinen.

   Poista
 3. Safkaa kirjaa en ottanut lukuun, mutta olen vieläkin hulluna siihen Stadin klassikot kirjaan ja aiomme myös tsekata kirjan kaikki neljä klassikkoravintolaa.

  Minä mietin, että nyt kaikki syövät avokadopastaa, mutta Aki Wahlman vain tekee televisiossa ruokaa makkaraoista, jauhelihasta ja nakeista. Ja näitä myös myydään kaupoissa paljon, joten kuka niitä sitten syö, kun blogeissa vain zarzuelaa ja avokadopastaa;-)

  Meillä on kalaa kahdesti viikossa, mutta usein viikonloppuisin. Arkena voin tehdä jonkun pitkän ruuan, joka voi olla mitä tahansa vaikka jauhelihasta ja pari kertaa talvessa myös nakeista. Jos teen viikonloppuna gulassia siitä syö monta päivää...

  Minun suosikkiruokani ylitse muiden on nyt zarzuela, joten ilmeisesti syön aika paljon laidasta laitaan ja viimeksi söin Porvoossa eräässä paikassa erittäin hyvää paistettua maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se johtuu vaan siitä, että nakkipastaa ei useimmiten blogata. Minäkään en ole sitä kirjannut blogiini moneen vuoteen. Pitäisi varmaan, kun se on kuitenkin ruokapöydässä ihan vakiokamaa ja yleisimmin vastaus pojila kysymykseen "mitäs tänään syötäisiin ? "

   Zarzuela on minulle ihan vieras juttu. Täytyykin käydä kurkkaamassa blogistasi.

   Poista
 4. Minä rakastan cevichea! Ehkä tuo Safkan resepti ei ollut sitten ihan paras cevicheohje,sillä minä ainakin rakastuin siihen ensi puraisulla.Ja kun olin Perussa,söin joka päivä annoksen cevicheä sellaisessa ihan pienessä työläisten ravintolassa,jossa se oli hurjan hyvää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tai sitten me vaan tehtiin jotenkin hassusti...

   Poista
 5. Mulle pomo opetti cevichen teon näin: "purista limee ja laita pikkasen merisuolaa ja sokeria"pieni määrä suolaa,nii ei tarvi nii paljon sitruunaa/limee. Tykkäsin itekkin enemmän tuosta limestä. Mut näitä tapoja on monia. Nii ja sitruunamelissakin toimii hyvin cevichessä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla sellainen resepti, josta jokaisella oma versionsa. Ehkä minunkin pitäisi vaan testailla niin kauan, että löytyy se omaan suuhun sopiva.

   Poista
 6. Ja tuo avokadopasta on ollut pienoinen pettymyt monelle, joten ei hätää, vaikka se onkin vielä koittamatta, tuo ceviche kuulostaa maukkaalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuasioita ... mutta kyllä minun kertaalleen se täytyy kokeilla. Mistäs minä muuten tiedän tykkäänkö ?

   Poista
 7. Uusia lohireseptejä ei voi koskaan löytää liikaa! :D

  VastaaPoista