15.3.2013

Melkein kuin Nigella



Tämän reseptin lisään blogiin kahdesta syystä. Ensinnäkin, koska se on tosi hyvä ja herkullinen. Toiseksi, minun pitää saada kilpailija tuolle blogiartikkelille Nigellan meksikolaisesta lasagnesta. Jostain syystä se keikkuu kuukaudesta (ja kohta jo vuodesta) toiseen katsotuimpien artikkelien kärjessä. Kun ei muista artikkeleista ole sille vastusta niin ehkä sitten uusi Nigella pistäisi kampohin ?

Nigellan kirjoista pidän ehkä eniten siitä ensimmäisen tv-sarjan Nigella Bites- kirjasta. Se ei ole hurjan paksu, mutta sitä on ensinnäkin kiva lukea ja toiseksi, siitä on meille jäänyt useampi lempiresepti. Reseptit tietysti vähän elävät ajan myötä, mutta niinhän niiden kuuluukin.

Sitruunarisotto on alunperin Nigellalta, mutta sitä on pikkuisen muutettu vuosien varrella. Nigellan reseptissä ei esimerkiksi laitettu ollenkaan valkoviiniä, mutta meistä ei isännän kanssa kumpikaan oikein osaa kuvitella risottoa ilman sitä. Viimeksi myös kerma oli lopussa, joten totesimme pärjäävämme ilman sitä. Lisäsimme vaan parmesaanin määrää entisestään. Sehän on myös maitotuote - eikös ?

Seuraavaksi pitää myös ostaa taas oikeasti italialaista risottoriisiä. Tuosta Pirkan risottoriisistä ei jostain syystä saa millään sellaista ihanan valuvaa, vaikka miten väittävät arborioriisiä olevan. Tiedä sitten onko vika riisissä vai tekijässä, mutta olemme me ennen onnistuneet.


Melkein Nigellan sitruunarisotto

2 salottisipulia hienonnettuna
1 rkl sellerisuolaa
50g suolatonta voita
1 rkl oliiviöljyä
300g risottoriisiä
lasillinen valkoviiniä
1 litra kasvislientä
puolikkaan sitruunan kuori ja mehu
timjamia
1 kananmunan keltuainen
muutama kourallinen parmesaania
(suolaa, jos siltä tuntuu, mutta tarkkana)
mustapippuria

Kuumenna puolet voista ja oliiviöljy padan tai syvän pannun pohjalla. Lisää salottisipuli ja sellerisuola. Lisää pannulle risottoriisi timjamin kera ja sekoita kunnes se muuttuu hitusen kuultavammaksi. Kaada joukkoon viini ja anna höyrystyä hyvin sekoittaen.
Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan, koko ajan sekoitellen, kunnes riisi on tuntuu maistaessa kypsältä. Lientä voidaan tarvita vähän vähemmän tai vähän enemmän - riisistä ja päivästä riippuen.

Nosta pannu pois liedeltä ja sekoita parmesaania sekä keltuainen sen joukkoon. Tarjoile heti.

Herkkua esimerkiksi pannulla valkosipulin ja persiljan kera paistettujen sienien kanssa.

6 kommenttia:

  1. Keltuainen risotoon on jotain mitä ei ole tullut kokeiltua, pastaan kyllä. Herkullisen oloinen ajatus!
    Onneksi on kaikki tärkeimmät ainekset valmiina niin voi testata vaikka heti lounasaikaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, keltuaisella risottoon tulee sellainen ihanan täyteläinen maku :-) - tuliko kokeiltua ja mitä tykkäsit ?

      Poista
  2. Vois koittaa tätä samaa, mutta uudella ihastuksella eli ohrattoon. Varmaan toimis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksei toimis ? Kyllä minä uskon siitäkin hyvää tulevaan. Ohratto on kanssa ihanaa - tehtiin sellaista punaviinillä höystettyä, nam.

      Poista
  3. Mulla ei ole yhtäkään Nigellan kirjaa mutta niitä sarjoja olen katsellut.Herkullisen näköinen risotto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla taas taitaa olla kaikki Nigellan kirjat. Ne ovat jotenkin mukavan inspiroivia. Niistä huomaa vähemmän niitä Nigellan maneereja, jotka välillä vähän tuppaavat tv-sarjoissa häiritsemään.

      Poista